Mire vadásszunk az antikváriumban?

Lúdanyó meséi
(Angol gyerekversek)
Móra Ferenc Könyvkiadó, 1974

ludanyo

Nem véletlenül szerepel első helyen ez a könyv, gyerekkori nagy kedvencem, ebben találkoztam először a halállal. Tudjátok, amikor Tojás Tóbiás a falra ült, majd lependerült. Többször próbáltam elképzelni, ahogy leesik a falról, és „hiába száz ló, száz katona, nem rakják Tóbiást össze soha”. Nagyon jók a magyar gyerekversek, de ezt a filozofikus humort csak az angolok tudják, érdemes hát a kölyköknek néha angol verseket is olvasni. Würtz Ádám illusztrációit azt hiszem nem kell kiemelni, már a borító is magáért beszélt. Régóta vadásztam a könyvre, végül 900 forintért jutottam hozzá a Margit körúton lévő antikváriumban.

G.Donáth Blanka
Kati öltözködik
Móra Ferenc Könyvkiadó, 1962

kati

Kati öltözködik, ráadásul egyedül! Életében először felveszi az ingét, a nadrágját, és a zokniját, sőt még a cipőjét is, persze csálén. Nagy buzgalmában nekiáll még a cipőfűzőjét is bekötni. Gyönyörű, nagy alakú könyv, igazán szép rajzokkal. Katival történnek még egyéb dolgok is, például ebédet főz, meg nagymosást rendez, persze úgy ahogyan azt 62-ben kell, mosószappanal, fateknőben. Néha el is gondolkodom, mennyi olyan szó van a régi mesékben, amit az én gyerekem már el sem tud képzelni, nem tudja, mi az a kemence, meg sut, meg a vályú stb. De tény, hogy Kati aranyos, az a fajta mese, amire azt mondják a szakemberek, hogy a gyerekek tudnak vele azonosulni, hiszen olyan, mintha az ő történetük lenne.

Fodor Ákos – Rózsa Edit
Képtelenkönyv
Móra Ferenc Könyvkiadó, 1986

keptelen

Több szempontból is nagyon jó könyv, egyrészt nagyon viccesek, sokszor egy kisebb gyerek számára túl mélyek is a versek, ezt viszont ellensúlyozza a remek ritmus. (Két öregúr eszeget, három rántott keszeget, köpködik a csontokat, mind az öten boldogak.) Az igazi különlegessége a könyvnek azonban a préselt falevelekből és virágszirmokból készült illusztrációkban rejlik, ezekből kiindulva kiváló nyulakat, meg madarakat, vagy akár tükörtojást lehet otthon a saját porontyunkkal alkotni. Sajnos amúgy is itt az ősz, legalább hasznosítsuk a lehullott leveleket.


Rigócsőr Király
Móra Ferenc Könyvkiadó, 1970

rigocsor

Egy Grimm klasszikus, inkább az illusztrációk miatt került ide, borzalmasan illusztrált kiadványokat tudnak ugyanis manapság megjelentetni a klasszikus mesékből. Aztán azt mindenki maga dönti el, hogy mesél-e a gyereknek egyáltalán Grimmet, nyilván van, akit nem is érdekel, de ismerek olyan két és fél évest, aki áhítattal hallgatja. A szöveg mellett azonban az illusztráció legalább olyan fontos, hogy kapjon valami vizuális kultúraféleséget is a gyerek. Ezek az illusztrációk ismét az „ötletes” kategóriába esnek, különféle anyagokból (textil, papír, szalma, filc) összeállított montázsok.

Akimuskin-Csarusin
Ismered őket?
Móra Ferenc Könyvkiadó, 1978

ismered

Végezetül egy könyv szigorúan állatrajongóknak. A rajzok kisssé túl művésziek, de remek infókat és adatokat lehet begyűjteni a kifejezetten különlegesnek számító állatokról, mint például havasi párduc, tobzoska, rénszarvas, nagy sörényes hangyász, vagy tigriskígyó, ami még olyan hatalmas állatokra is rátámad, mint a leopárd és a vaddisznó.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek