Miért kristályosodik a méz?

Elég régóta tartja magát a legenda, hogy a méz azért lesz kristályos, mert valaki valamit buherált vele. A valóság azonban egészen más, bizonyos mézeknél ez gyakori és teljesen normális folyamat.

A bekristályosodott méz egyébként nem fogyaszthatatlan: annyi dolgunk van mindössze, hogy a mézesüveget egy vízzel teli lábasba állítjuk, majd melegíteni kezdjük. Ha már forró, benne hagyjuk egészen addig, amíg a méz az eredeti állagára vissza nem olvad. 

Ezért kristályosodik a méz

 A kristályosodás nem a megromlást jelenti, és arra sem utal, hogy itt valaki „pancsolt” a mézzel. 

Ahogy a sagimeheszet.hu oldala fogalmaz: a kristályosodási folyamat három tényezőtől függ. Ezek a mézben levő glükóz és fruktóz aránya, a tárolási hőmérséklet és a mézben levő egyéb anyagok menyisége, amik leginkább viaszdarabok és virágpor. Utóbbiak nagyobb mennyisége gyorsíthatja a folyamatot, ahogy az is, ha túl melegben vagy túl hidegben tároljuk a mézet. Szintén segíti a folyamatot az, ha a méz glükóztartalma magasabb. 

Leggyorsabban kristályosodó mézünk a repceméz: pergetés után 2-4 héttel már teljesen szilárd halmazállapotú lesz, az akácméz viszont – helyes tárolás mellett – évekig folyékony marad.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek