Még sosem sütöttél kenyeret? Itt egy egyszerű bögrés recept, amihez nem kell mérned a hozzávalókat!

Ha betáraztál néhány csomag élesztőből és valahogy pár kiló liszt is van otthon, nincs más hátra, csak összedobni a legegyszerűbb kenyereket és kelt tésztákat – ehhez adunk segítséget ezen a héten. Ez a kis adag kenyér úgy 4 főre lesz elég a vacsorához.

Bár a kenyér talán soha nem fog elfogyni az üzletekből, mégsem rossz ötlet összedobni egy adag házit, aminek minden összetevőjét ismered. Ha az alaprecept már megy, készítsd el fekete olívás-oregánós, szárított paradicsomos-bazsalikomos és citromos-tárkonyos változatban is.

Készítsd kedvenc fűszereiddel és magvaiddal.
Készítsd kedvenc fűszereiddel és magvaiddal.Lindsay Upson

Hozzávalók

  • 2 bögre átszitált kenyérliszt (hagyományos liszttel is készítheted)
  • 1 teáskanál
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 0.5 bögre langyos víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál friss élesztő (3 deka, ha mérni szeretnéd)
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt a langyos, cukorral elkevert vízben úgy 10 perc alatt. 

Ha ezzel megvagy, dolgozd el alaposan a tészta összes többi hozzávalójával. (Ha szükséges, egy kicsit több vizet is adhatsz hozzá.) Gyúrj belőle rugalmas tésztát kézzel vagy géppel, majd tedd kelni langyos helyre egy órára. 

Ezek után tedd abba a formába, amiben sütni fogod, majd vagdosd be a tetejét és keleszd még 20-30 percen át. 

A legegyszerűbb módszer szerint tedd előmelegített, legalább 180-190 fokos sütőbe, aminek az aljába egy vízzel teli tepsit is tettél. Süsd úgy 50 percen keresztükl, majd kend meg egy kis vízzel, és letakarva hagyd kihűlni. 

Teszt: a lisztekben is akad ám kifogásolnivaló Teszt: a lisztekben is akad ám kifogásolnivaló

Két terméknél magasabb penésztartalmat mutattak ki, egy “vitaminnal dúsított” lisztről pedig kiderült, hogy a kimutatási határértéket sem éri el.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Aszalt paradicsommal még aromásabb lesz ez a gyors, sütőporos kenyér

Ha te is rajongod az olasz konyhát, dobd össze ezt a gyors kenyeret aszalt paradicsommal és olasz fűszerekkel. Nem is kell a tetejére más, csak egy kevés puhára olvadt vaj és mellé egy hatalmas pohár melange reggelire.

2021. február19., 06:00

Próbáltad már a házi kenyeret egy adag friss medvehagymával?

Egyelőre nem tilos a szabadban kirándulni, és azoknak, akik megteszik, feltűnhet, hogy a sok nehézség mellett egy kis örömmel is számolhatunk: a medvehagyma ugyanúgy terem, mintha mi sem történt volna. Ennek örömére néhány medvehagymás receptet hoztunk, ez a gazdag fokhagymás aroma sokkal több ételbe illik, mint gondolnád.

2020. április4., 07:53

Süss gyors kenyeret sült hagymával és jó sok borssal – pillanatok alatt elfogy

Tényleg semmi nincs, ami a sült hagymánál jobban feldobná a kenyereket, legyen akár sütőporos vagy kelt tésztából készült adag. Ha kevesebb időd van dagasztásra és kelesztésre, ez a sütőporos változat lehet a kedvenced.

2021. február19., 06:00

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Szarvasgombaolajjal még izgalmasabb lesz ez a pofonegyszerű, sütőporos kenyér

Nem kell bele sok a szarvasgombás hangulatból, egy kis adagtól is remek aromája lesz a kenyérszeleteknek. Elég a tetejére egy kevés parmezános vagy snidlinges fűszervaj, és el is készült az elegáns és szuper egyszerű reggeli.

2021. február19., 06:00

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek