Tökpite a pohárban: meleg pumpkin pie turmix

Évek óta nálunk is trend a pumpkin spice latte, ami a tökpite (mézeskalács) klasszikus fűszereit adja a tejeskávéhoz, így idézve fel az ősszel kihagyhatatlan tökpitét. Erre hasonlít ez a smoothie is, ám sokkal egészségesebb és tartalmasabb a kávés változatnál.

Ez a turmix tökéletes reggelire: a zabnak és a finom, édeskés töknek köszönhetően sokáig eltelít, és ha előző nap tököt sütöttél, a maradék felhasználására is remek.

Érdemes is jó sokszor mellette dönteni, a sütőtök tápértéke ugyanis elég magas, szénhidrát-, karotin- és C-vitamin-tartalma is felülmúlja a többi tökfajtáét. Zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E-vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Karotin és ásványi anyagok forrása is, mivel magas a kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma. És hogy mit jelent ez az egész, betűkkel és számokkal teli hablaty? A sütőtök egészséges, ráadásul vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van.

Egy kevéske tejszínhab sem árthat.
Egy kevéske tejszínhab sem árthat.Sarsmis

Hozzávalók 1 személyre

  • 1 csésze főtt vagy sült tök
  • 2 deci forró tej
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1 nagy evőkanál méz
  • 1 csipet
  • 1 marék apró szemű zab
Recept idők

Elkészítés:

Nem lesz semmi meglepetés: dolgozd el a hozzávalókat, idd is meg még melegen. Annyira jó, hogy ehhez az ízhez mostantól nem kell a pitét is elkészíteni!

(És ha már itt tartunk: ha sült tököt használtál és maradt még, készíthetsz belőle narancsos-tejszínes krémlevest is, jó sok reszelt narancshéjjal. Dolgozd el a hozzávalókat, forrósítsd fel, sűrítsd egy kanál liszttel.)

 

Sülttök-csíkok parmezánnal Sülttök-csíkok parmezánnal

Egy érdekes, őszi köret, ami önmagában is isteni.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Almás-sajtos-burgonyás pite – édesen sós a végeredmény

Ha van időd, gyúrj egy vajas pitetésztát, ha gyors vacsoraként vagy izgalmas köretként készítenéd, fogj egy zacskó leveleset, és abból dobd össze. Remek köret őszi, vadhússal készült raguk mellett, és talán még annyira rossz idő sincs, hogy azok ne készülhetnének a kertben, egy bográcsban.

2021. október6., 15:20

Egy remek vega fogás: gombás-gesztenyés pite jó sok olvadt sajttal

Bármelyik kedvenc sajtoddal működik, és ha nincs kedved tésztát gyúrni, fogj egy csomag levelest és azzal dobd össze!

2021. szeptember8., 11:24

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Ez itt a legfinomabb tökpite receptje, idén ősszel már ne keress kifogásokat!

Ha nem vagy épp a desszertek királya, akkor is könnyen összedobod ezt a remek őszi édességet. Amennyiben nincs piteformád, rakd össze egy közepes tortaformában vagy tepsiben. A tésztája lehet linzer, vagy épp kekszes, de annyi biztos, hogy a tetejére elég egy-egy nagy kanál narancshéjjal ízesített, frissen felvert tejszínhab.

2021. október30., 07:32

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek