18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Jared Leto, aki drogokkal ért fel a csúcsra

A sokoldalú művész – zenész és színész – megosztó személyiség, pedig nem lehet tőle elvitatni, hogy az egyik legüdébb színfolt az Álomgyárban. Miközben a 30 Seconds to Marsot a csúcsra vitte, színészi karrierjével is bezsebelt egy Oscart.

Ha ráébredünk arra, hogy Leto is már 48. életévébe lépett karácsonykor, akkor fogjuk a fejünket, egyrészt, mert még mindig kinéz legfeljebb 35-nek, másrészt pedig nem olyan rég még épp csak bemutatkozott a Rekviem egy álomért főszerepében. 18 éve történt… az idő rohan, Jared Leto viszont alig változott: még mindig zenél, színészkedik, nála nincs megállás.

Küzdelem a hírnévért

Ő nem Brad Pitt, aki csak úgy besétált Hollywoodba. A művészetek irányába szeretett volna mozdulni, ezért a Philadelphiai Egyetemen festészetet tanult, később a New York-i School of Visual Arts-on filmkészítési szakirányba mozdult, első filmjét még tanulóévei alatt készítette, Crying Joy címen.

1992-ben költözött aztán Los Angelesbe, hogy színészként próbáljon szerencsét. Két év keserves küzdelem után kapta meg első főszerepét egy tinidráma-sorozatban, a My So-Called Life egy évig tartott, és láthatóan először övezte nagy ováció, ám az amerikai MTV egyre többször tűzte műsorra, így a fiatal Leto is egyre többet volt a képernyőkön. Első mozifilmje A szerelem színei volt, melyben már főszerepet is kapott, ezek után már úgy tűnt, a szekér megindult, több kisebb-nagyobb projekt mellett pedig az 1998-as Az őrület határán című háborús filmben kapott mellékszerepet Nick Nolte, George Clooney és Sean Penn mellett, és ugyancsak felbukkant a Harcosok klubjában Brad Pitt és Edward Norton oldalán.

Jared Leto a Suicide Squad – Öngyilkos osztag európai premierjén, Londonban
Jared Leto a Suicide Squad – Öngyilkos osztag európai premierjén, LondonbanAnthony Harvey / Getty Images Hungary

Az évezred hozta meg neki a világsikert: a Rekviem egy álomért főszerepében brillírozott, a film szinte azonnal a közönség és a kritikusok kedvence lett, a kemény kábítószerfüggő merész története azonnal elérte, hogy Jared Leto kitűnjön a tömegből. Így is lett, többé nem volt megállás.

Azok a kalandos tiniévek

A fiatal Jarednek viharos gyerekkora volt: szülei elváltak, bátyjával pedig már nevelőapja családnevét vették fel. A cajun ősökkel rendelkező anyja nagyszüleivel éltek, apja pedig újranősült és nem sokkal később öngyilkos lett. A Leto család ezután keresztül-kasul bejárta az országot. „Az anyai nagyapám a légierőnél szolgált, így számunkra teljesen normális volt, hogy folyamatosan költöztünk.”

Édesanyja csatlakozott a hippi mozgalomhoz, fiait pedig arra bátorította, hogy tanuljanak művészetet. Az állandó költözés során igen színes tinédzserkora volt. „Művészek, zenészek, fotósok, festők, színészek közt nőttem fel.” Habár sokat köszönhetett ennek, azért hozzátette: „Gyerekként megtapasztalni a hippi közösséget nem adott egy egyértelmű irányt.

Ünnepeltük a kreatív élményt és kifejezésmódot, de nem próbáltuk fejleszteni azt.”

Ekkortájt kezdett bátyjával zenélni – aki aztán a 30 Seconds to Mars dobosa lett –, első hangszerük egy lerobbant, ócska zongora volt.

A piszkosul fiatal Leto a Cool as Ice című romantikus musical 1991-es premierjén
A piszkosul fiatal Leto a Cool as Ice című romantikus musical 1991-es premierjénBarry King / Getty Images Hungary

A 10. osztályban aztán ki is dobták a suliból, Leto ekkor tért észhez: visszatért, és nagy erőfeszítéssel azon volt, hogy befejezze tanulmányait. Miután ez sikerült, mivelhogy gyerekkori élményeiből fakadóan a művészet széles skáláján érdeklődő volt, Philadelphiába ment.

Utcahosszal zseni

Igazi egyéniség, aki messze nem unalmas karaktereiről híres, épp ellenkezőleg: erre minden bizonnyal nagy hatással volt a Rekviem egy álomért. Viszont nehéz megmondani, hogy melyik Jared Leto legjobbja. A színész ugyanis még a legpocsékabb filmben is tud maradandót alkotni, csak emlékezzünk vissza a Suicide Squad – Öngyilkos osztagra, ahol pár percben Jokerként mutatkozott be. A film szinte mindenestül kész őrület és dramaturgiai ősmocsár, de ez legkevésbé sem Letón múlt.

(Figyelem, az alábbi videó a nyugalom megzavarására alkalmas, illetve spoilert tartalmazhat.)

Igyekeztünk hát színészi teljesítménye szerint rangsorolni legjobbjait.

7. Vitaly Orlov – A fegyvernepper

A Nicolas Cage által játszott Yuri öccse, aki csatlakozik bátyja piszkos bizniszébe, hogy aztán kokainfüggő legyen és (SPOILER!) feláldozza magát egy csoport menekült megmentéséért.

6. Toby Jacobs – Észvesztő

Winona Ryder karaktere kórházba kerül öngyilkossági kísérlete után, és mikor barátja, Toby meglátogatja, meg akarja győzni, hogy menjen el vele Kanadába. „El akarok menni, de nem veled.” Rövid, ám a Winona karakterének szempontjából nagyon is fontos szerep.

5. Steve Prefontaine – Harc a másodpercekért

Egy életrajzi film Prefontaine-ről, az olimpiai futóról, aki tragikus halált halt 24 évesen, miután ittasan vezetett. Leto első főszerepei közt volt, amit méltattak is a szakmabeliek, bár a nagyközönség inkább azután fedezte fel magának a filmet, hogy a színész híres lett.

4. Niander Wallace – Szárnyas fejvadász 2049

2017 egyik legjobban várt filmje az 1982-es klasszikust folytató sci-fi thriller, amelyben Ryan Gosling által formált K ügynök az eltűnt Rick Deckardot kezdi kutatni. A keresés során K olyan titokra bukkan, mely örökre káosszá változtathatja a világot és a Wallace által vezetett Tyrell Corporationt.

3. Nemo Nobody – Mr. Nobody

Megosztó film: valaki szívből imádja, valaki pedig szívből utálja, valaki konyhafilozófiát emleget, valaki pedig gondolatébresztő, frissítő alkotást. Abban viszont mindenki egyetért, hogy Jared Leto főszereplőként zseniális: egyszerre az ifjú és a 118 éves, halhatatlan Nemo Nobody. Az életünk pedig akkor boldog csupán, ha visszafelé halad: a halállal kezdődik, a születéssel végződik.

2. Harry Goldfarb – Requiem egy álomért

A fő fordulat Leto karrierjében, ami azóta egy nagy mérföldkővé vált a filmezés történetében is. Egy bizarr, bőr alá kúszó, tabudöngető alkotás, amit néhol igen kényelmetlen és embert próbáló is nézni. „Nem tudom belőni magam… Valamit tenni kell a karommal…”

1. Rayon – Mielőtt meghaltam

Nemcsak az Oscar-díja miatt szerepel ez az első helyen, de ahogy Leto tökéletességgel átalakult egy transznemű, drogfüggő, HIV-pozitív nővé Matthew McConaughey mellett, az minden korábbi színészi teljesítményét felülmúlta. A rendező, Jean-Marc Vallée azt mondta: „Játéka kiugrasztott a komfortzónámból. Nem tudtam, hogyan szólítsam őt, férfinak vagy nőnek tekintsem, mert annyira nőies volt, annyira szexi.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek