Csináld meg otthon a legjobb balatoni strandkajákat!

Zanza!

Mi kell a tökéletes hamburgerszószhoz? Hogyan készül a pulled ponty szendvics? Az újhullámos balatoni strandkaják titkai.

Szerencsére a balatoni strandokon már nem csak hekket és lángost lehet enni. Hanem például pulled pontyot, kecskesajtos szendvicset vagy házi hamburgert lilahagyma lekvárral. A két balatoni – boglári és keszthelyi – kirendeltséggel is rendelkező Palettából kaptam három receptet. Ha nincs is kedved ponty hasaalját marinálni, vagy fokhagymát konfitálni, a szuper szendvicsek alapötleteit – és például a tökéletes hamburgerszósz receptjét – szerintem érdemes ellesned.

Házi hamburger

Hozzávalók:

  • Húskeverék (a Palettában 70% darált marhanyak, 30% darált vesefaggyú az aránya)
  • Cheddar sajt
  • Egy nem túl terebélyes zsemle
  • Csemege uborka
  • Lilahagyma lekvár (otthon is meg tudod csinálni, recept a keretesben)
  • Római saláta
  • Paradicsom
  • Bacon
  • Hamburgerszósz (pontos leírás a keretesben)

A húst összegyúrjuk, pogácsákat formázunk belőle, majd rózsaszínre sütjük. (Ha van húshőmérőd, 56 fokos maghőmérsékletig sütve lesz az ideális állítólag.) A húst sütés közben sózzuk, borsozzuk, és elég csupán egyszer megfordítani.

DSC 2239
Fotó: Paletta Bisztró

Közben a zsemlét kettévágjuk, vajon megpirítjuk, az alját megkenjük a házi hamburgerszósszal.

Így készül a tökéletes hamburgerszósz

Mustárt és ketchupot fele-fele arányban összekeverünk, sóval, borssal, a csemegeuborka levével, finomra vágott csemege uborkával, leheletnyi fokhagymával, kakukkfűvel és worcestershire szósszal ízesítjük.

Majd ráhelyezzük a salátalevelet, arra a paradicsomszeleteket, végül a csemegeuborka szeleteket.

Az uborkákra fektetjük a rózsaszínre sült húst, rátesszük a lilahagyma lekvárt, a sajtszeletet, és a már előre elkészített bacon csipszet.

A lilahagymalekvárt is meg tudod csinálni otthon

Nem kell hozzá más, mint: lilahagyma, méz, szilvalekvár, só, cayenne bors, szegfűszeg, fahéj, egy kis almalé és egy kis fehérbor.

Végezetül óvatosan, nem összenyomva, ráhelyezzük a szósszal megkent bucitetőt.

BIG MEKK, avagy kecskesajtos szendvics

Hozzávalók:

  • Kecskesajt
  • Házi aioli (például itt egy recept hozzá)
  • Rozsbagett
  • Bébispenót
  • Jégsaláta
  • Aszalt paradicsom
  • Bazsalikom

A bagettet ketté vágjuk, vajon megpirítjuk. Az alját megkenjük házi aiolival, amire ráhalmozzuk a tisztított, tépkedett salátaleveleket.

Feelusion BigM k-11
Fotó: Paletta Bisztró

A kecskesajt szelet mindkét oldalát megpirítjuk, majd a salátára helyezzük. Tetejére aszalt paradicsomot, bazsalikomot és még egy kis aiolit teszünk, majd ráfektetjük a bagett tetejét.

Pulled Ponty szendvics

Hozzávalók:

  • Ponty hasaalja (Balatonboglárról)
  • Zöldfűszeres sajkrém (a Palettások Nemesbükről, a Korosajtból szerzik be)
  • Bagel
  • Bébi spenót
  • Marinált lilahagyma
  • Konfitált fokhagyma

A boglári ponty hasaalját 12 órán át marináljuk 6%-os sóoldatban babérlevéllel, borókával, rozmaringgal, egészborssal és koriander maggal. Ezután 3 órát füstöljük 75-80 fokon.

8a861f69e9ed1c769db3fc4a9eedf912.png
Fotó: Paletta Bisztró

A bagelt kettévágjuk, az alját megkenjük jó minőségű sajtkrémmel. Erre halmozzuk a füstölt pontyot, rá a spenót leveleket, amit picit megöntözünk a fokhagyma konfit vajjal és teszünk rá pár darabot a fokhagymából is.

Körbe elhelyezzük a marinált lilahagyma darabokat, erre kerül a bagel teteje.

Blogmustra