OFFLINE

Ázsiai ételeket főztünk Mautner Zsófival

2017. június 23., péntek 11:36

Otthon is könnyen elkészíthető ételeket mutatunk a salátától a desszertig!

Meghívást kaptunk az Emirates által szervezett A világ ízei néven futó exkluzív főzésre a budai Kitchen Factoryba, ahol olyan ételkülönlegességeket készítettünk a hazai gasztronómia egyik központi figurájával, Mautner Zsófival közösen, amik várhatóan az Emirates Japán, Kína és Thaiföld felé tartó járatain is megtalálhatóak. A hajtás után receptekkel és képekkel együtt mutatjuk, hogy a három egzotikus ázsiai ország mely slágereit főztük le a jó hangulatú eseményen!

Thai csípős-édes kacsasaláta gyömbérrel, zöldcitrommal és chilivel

Hozzávalók 6 személyre:

2 kacsamell, bőre leválasztva

10 dkg rizstészta (cérnametélt)

2 nagy csokor friss menta

2 nagy csokor friss koriander

1 zöldalma

1 kisebb lilahagyma, vékonyra szeletelve

Öntet:

2 lime leve

4 evőkanál halszósz

2 evőkanál barnacukor

2 evőkanál szezámolaj

2 gerezd fokhagyma, lereszelve

2 cm friss gyömbér, lereszelve

1 friss chilipaprika, kimagozva, finomra aprítva

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 170 C fokra. A kacsamell mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, bőrös felével lefelé néhány percig sütjük, amíg kissé kiolvad a zsírja, aztán az oldalán is megpirítjuk. Sütőbe tesszük, és 12 percig sütjük. Szeletelés után pihentetjük. Amíg sül, a rizstésztát 2-3 percre forró vízbe áztatjuk, majd lecsepegtetjük. Az öntethez összekeverjük a halszószt, lime levet, cukrot, szezámolajat, fokhagymát. A kacsát éles késsel hajszálvékonyra szeleteljük, és összeforgatjuk a rizst a gyufaszálra szeletelt zöldalmával, a friss fűszerekkel és az öntettel.

Kókusztejes thai zöldségcurry

Hozzávalók 6 személyre:

2 evőkanál olaj

1 hagyma, finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 evőkanál zöld vagy sárga currypaszta (a vörös márka a legjobb)

4 szelet galangagyökér

4 kaffir lime levél

2 thai citromfű

5dl kókusztej

60 dkg zöldség (édesburgonya,brokkoli, cukkini, zöldborsó)

3 evőkanál halszósz vagy világos szójaszósz

1 lime

1 evőkanál nádcukor

Friss koriander, újhagyma a tálaláshoz

Elkészítés:

Az olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a currypasztát, átforgatjuk, néhány percig pirítjuk. Beletesszük a felszeletelt galangát (helyettesíthetjük gyömbérrel), a citromfüvet és a kaffir lime leveleket. Felöntjük a kókusztejjel, majd beletesszük a felkockázott zöldségeket. Körülbelül 15-20 percig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul. Amikor elkészült, halszósszal, zöldcitromlével és nádcukorral kerekítjük a ízeket. Friss korianderrel és felkarikázott újhagymazölddel, illetve jázminrizzsel kínáljuk.

Kung Pao mogyorós csirke

Hozzávalók 4 személyre:

70dkg csirkemellfilé, felkockázva

2 evőkanál étkezési keményítő

2 evőkanál rizsbor (vagy száraz cherry)

2 evőkanál chiliolaj

1 púpos teáskanál szecsuáni bors

5 cm friss gyömbér, meghámozva, finomra aprítva

1 evőkanál barna cukor

3 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál kínai fekete ecet

6dkg sótlan, pirított mogyoró

Só esetleg szecsuáni bors a tálaláshoz

Elkészítés:

A csirkét falatnyi darabokra kockázzuk. A mellfilé helyett készíthetjük kifilézett combból is, úgy még szaftosabb lesz. A húst megszórjuk az étkezési keményítővel és a rizsborral, majd összekeverjük, hogy egyenletesen befedje. Lefedjük frissentartó fóliával, és fél-egy órára hűtőbe tesszük. A húst ebben a fázisban nem szükséges sózni.

Egy wokot, vagy serpenyőt zsiradék nélkül füstölésig felforrósítunk, majd hozzáadjuk a chiliolajat. (Ha nincs chiliolajunk, akkor hideg napraforgóolajba teszünk 2-3 szárított chilipaprikát, felhevítjük, néhány percig pirítjuk, majd a paprikát szűrőkanállal eltávolítjuk). A forró chiliolajba tesszük a csirkét és a szecsuani borsot és erős lángon, dobva-rázva néhány perc alatt megpirítjuk. Ne zsúfoljuk túl a serpenyőt, ha kisebb edényünk van, inkább két adagban pirítsuk a csirkét. Amikor a csirke elkészült (kifehéredett, és nagyjából átsült), hozzáadjuk a finomra aprított gyömbért, a barna cukrot, a szójaszószt, az ecetet és a pirított mogyorót. Ezzel is néhány percig pirítjuk, amíg a hozzávalók szirupos bevonatot képeznek a húson. Tálaláskor kevés sót szórunk rá, és ha van, szecsuani borsot. Natúr jázminrizs illik hozzá.

Kókusztejes tápiókapuding gyümölcsökkel

Hozzávalók 6-8 személyre:

8 dkg apró szemű tápiókagyöngy

5dl víz

4 szelet friss gyömbér

1 zöldcitrom héja, egy-két darabban

2+1 dl kókusztej

5 dkg nyírfacukor

Csipet só

Tetejére: gyümölcsök, zöldcitromlével és mézzel összekeverve

Elkészítés:

A tápiókagyöngyöt 5 dl forrásban lévő vízbe tesszük. Hozzáadjuk a friss gyömbérszeleteket, a zöldcitrom héját és egy csipet sót. Állandó keverés mellett körülbelül 10-15 percig főzzük, amíg megduzzad és teljesen áttetszővé válik. Ekkor hozzáöntjük a 2 dl kókusztejet és még néhány percig főzzük, amíg besűrűsödik. A gyömbért és a zöldcitrom héját eltávolítjuk. A pudingot lehűtjük. Tálalás előtt fellazítjuk a maradék kókusztejjel. Gyümölcsökkel tálaljuk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta