66 hely, ahol idén nyáron jól fogsz lakni a Balatonnál

Nem tudod, hol ebédelj, borozz, sörözz vagy sütizz a Balaton partján? Egy friss kiadvány segít választani, meg egy kicsit én is.

Évről-évre egyre több a jó hely a Balatonnál, sorra nyílnak a menő borteraszok és helyi alapanyagokra építő éttermek. Azért még ott nem tartunk, hogy válogatás nélkül, bárhová be lehessen ülni ha jót akarsz enni, de az irány mindenképp biztató. Hogyan találd meg a jó helyeket? Például segítségedre lehet a Balatoni Gasztrotérkép, ami idén először az északi és a déli partot is bemutatja. Elmentem a térkép premierjére, elmesélem mit tud és mit nem. Végezetül néhány kedvencet is mutatok róla, ha konkrét tippekre vágysz, görgess le a cikk végére.

Mi az a Balatoni Gasztrotérkép?

A Balatoni Gasztrotérképet két éve álmodta meg Szauer Judit gasztrokommunikációs szakértő. Egyszerű pr-projektnek indult, egy étterem kommunikációját akarta erősíteni egy jópofa térképpel. A dolog azonban gyorsan kinőtte magát egy olyan kiadvánnyá, ami összegyűjti azokat a helyeket, amik egész évben nyitva vannak, és hisznek a minőségi balatoni vendéglátásban.

Budavári Dóra szerkesztő, és Szauer Judit, a térkép megálmodója
Budavári Dóra szerkesztő, és Szauer Judit, a térkép megálmodójaSzabó Miklós / Balatoni Gasztrotérkép

Az első térképeken már a szintén Balaton-rajongó Budavári Dórával dolgozott együtt. Az még csak az északi partra, azon belül is a Csopak-Balatonfüred régióra koncentrált, nem volt rajta több egy tucat helynél, és csak tízezer példány készült belőle. Idén már a MOL-Nagyon Balaton is a támogatók között van, 66 hely szerepel rajta, a példányszám pedig hússzorosára nőtt két év alatt.

Honnan lesz neked ilyened?

Pdf-ben is letöltheted, a szereplő vendéglátóhelyeken is beszerezheted (ingyenesen), illetve a májustól országosan terjesztett MOL-Nagyon Balaton programfüzetben is megtalálhatod majd.

Kik vannak a térképen?

“Az első térképre még azok a helyek kerültek fel, akiket mi ismertünk és szerettünk, és azok, akiket ők ajánlottak. Egy idő után aztán maguktól is elkezdtek jelentkezni a helyek, és persze minden régióban vannak olyan vezéregyéniségek, akiknek érdemes volt a javaslatait meghallgatni. Szaktanácsadónk Jakabffy László, a kiadvány minden szereplőjét segített tesztelni” – mondta el Szauer Judit.

Persze ez nem jelenti azt, hogy aki nincs rajta a térképen, az nem lehet jó hely: van ahová egyszerűen még nem jutottak el a készítők. És az sem titok, hogy a résztvevők hozzájárulási díj formájában együtt dobták össze a kiadvány költségeit, így nagy valószínűséggel aki nem szállt be, azt is hiába keresnénk a térképen.

Amit jó a térképben, és ami nem

Ami tetszik:

  • Az összefogás: Szép gondolat, hogy a legjobb éttermek nem hogy nem versengenek, hanem egyenesen segítik egymást. Nem leszólják a szomszéd vendéglátóst abban reménykedve, hogy akkor többet költesz náluk, hanem kifejezetten ajánlják, hogy fedezd fel a hozzájuk hasonló jó helyeket a környéken. Csodásan turistabarát dolog, követhetnék máshol is.
  • Az, hogy bizonyítják, nem csak nyáron jó a Balaton: A kiadvány szereplőinek többsége olyan hely, ami a nyári szezonon kívül is nyitva tart. Biztos lehetsz benne, hogy egy tetszőleges februári vagy októberi hétvégén is működő éttermet találsz a megjelölt helyeken a szezonális balatoni vendéglőktől és büféktől megszokott szellemházak helyett. Ez azért is jó dolog, mert tapasztalatból mondom, hogy a Balatonnak egészen más – nagyon szerethető – hangulata van ősszel, tavasszal és télen. Talán így egyre többen kipróbálják, ha tudják, hogy lesz ahová be tudnak ülni.
  • A résztvevők hozzáállása: Nyilván nem beszéltem mind a 66 közreműködővel, de akikkel igen, azok csupa szimpatikus dolgot mondtak el. Úgy tűnt, elég erős konszenzus van abban, hogy fontosnak tartják a helyi alapanyagokat, a kistermelőket, és elkötelezettek a minőségi balatoni vendéglátás mellett. "Egy külföldi turistát nem spanyol tapassal, de nem is hekkel lehet megfogni. Minőségi, jellegzetesen balatoni fogásokkal és vendéglátással lehetünk versenyképesek, a kínálatot a helyi termelők alapanyagaira építve" – magyarázta például Bezerics Dániel, a balatonboglári és keszthelyi Paletta bisztró tulajdonosa.

Ami nem tetszik:

  • Az, hogy igazából nem térkép: Olyannyira nem, hogy a kiadványra is felkerült a szöveg – "Figyelem! A térkép elrendezése eltér a valóságtól! Kérjük, mielőtt elindultok, nézzétek meg a pontos címet!". Bár első ránézésre még térképnek tűnik a hatalmas Balaton miatt, de domborzat, utak, távolságok nincsenek feltüntetve. A vendéglátóhelyeket a térben elég nagyvonalúan szétdobált grafikák jelölik, elhelyezkedésük köszönőviszonyban sincs a valósággal. Szóval csak látszólag térkép, gyakorlatilag egy aranyos rajz egy hatalmas papíron, a hátoldalán – egy amúgy abszolút informatív – listával a helyekről, címükről, nyitva tartási idejükről. Én inkább a balatoni gasztrolistának hívnám, de kétségtelenül az nem olyan fancy, mint a térkép. Kérdeztem egyébként a készítőket, hogy miért nem akartak praktikus térképet adni a turisták kezébe, amin esetleg azt is lehet látni, hogy pontosan hol vannak egymáshoz képest az éttermek. Azt a választ kaptam, hogy inkább egy azonnal felismerhető, szerethető, figyelemfelkeltő kiadványt akartak csinálni, és nem fért volna el ez a sok hely egy térképen úgy, hogy a dizájn se szenvedjen csorbát. Mondjuk ettől továbbra sem értem, miért nem lehet valami egyszerre szép és hasznos, de mindegy. Így néz ki egyébként:
gasztroterkep2
Balatoni Gasztrotérkép

Tipp: 14 jó hely a Balaton körül

Ahogyan nem tudtam minden éttermessel beszélni, végigkóstolni pláne nem volt kapacitásom minden helyet. Az alábbiakat viszont próbáltam, vagy a térkép premierjén, vagy korábbi utazások alkalmával, így bátran ajánlom őket.

Kővirág, Köveskál: Otthonos hangulatú étterem és szálláshely kellemes belső udvarral a Káli-medence gasztroközpontjában. Az epres-mogyorós-sóskás pohárkrémjük valami isteni, és nagyon látványosan tálalnak. Honlap itt.

Paletta, Balatonboglár és Keszthely: Ha kíváncsi vagy mit értenek korszerű, mégis helyi ízek alatt a környéken, a pulled ponty szendvicset érdemes megkóstolnod, ami a menő pulled pork szendvics balatoni verziója. Honlap itt.

Pulled ponty by Paletta
Pulled ponty by PalettaSzabó Miklós / Balatoni Gasztrotérkép

Gyümölcs Wellness Központ, Zamárdi: Pálinkafőzde nagyon szórakoztató tulajjal, a málnapálinkát keserűcsokival kóstold össze náluk, meglepően jó. Írom ezt úgy, hogy nem is szeretem a pálinkát. Honlap itt.

Carpaccio étterem, Alsóörs: Korábban nem hallottam erről a helyről, de a kemencében sült marhanyak zöldséges raguval és dödöllével annyira bejött, hogy ha Alsóörsön járok, biztosan benézek hozzájuk. Honlap itt.

Egy kis marhanyak reggelire
Egy kis marhanyak reggelireSzabó Miklós / Balatoni Gasztrotérkép

Friss terasz, Badacsony: Strandhangulatú, panorámás szabadtéri kocsma Badacsonyban a Római út mentén. Tavaly nyáron volt nyitva először, és nagyon szerettem, idén májustól újra nyitva. Környékbeli borászatoktól lehet kóstolni és egyszerűbb ételek is vannak. Honlap itt.

Pláne, Badacsony: Egy ikonikus badacsonyi épület újjáéledése borbárként, egy rettentő lelkes tulaj kezei közt. Télen-nyáron nyitva tart. Cuki hely, főleg szezonon kívül, amikor még nem húzzák fel a tőszomszédságában a vurstlit. Honlap itt.

Kishableány, Badacsony: Szuper hamburgerező csak kinti asztalokkal Badacsony központjában. Honlap itt.

Homola borterasz és Sáfránkert étterem, Paloznak: Azért veszem őket egy kalap alá, mert azonos a tulajdonosuk, és nagyon közel is vannak egymáshoz. A borteraszon jókat lehet lazulni a Homola pincészet boraival a gyönyörű panorámában, az étteremben pedig helyi alapanyagokra építő, becsületes konyhát visznek. Honlap itt és itt.

A Homola Borterasz és a kilátás
A Homola Borterasz és a kilátásBagi Péter / Homola Borterasz

Hubertushof, Balatonfenyves: Vadászház hangulatú szálláshely medencével és pompás Angus marhás ételekkel. A friss és minőségi alapanyagot garantálja, hogy a szálloda és étterem üzemeltetői világszínvonalú Angus marhákat tenyésztenek, és olyan nagy nevű éttermek beszállítói, mint a Bock Bisztró, a Trattoria Pomo d'Oro, és olyan szállodáké, mint a Kempinski és az Intercontinental. Honlap itt.

Kistücsök étterem, Balatonszemes: Itt már akkor is a minőségi vendéglátásban hittek, amikor a gasztroforradalom még csak a kanyarban sem volt, nem hogy a Balatonnál, de a fővárosban sem. Ami szuper, hogy azóta is hozzák a magas színvonalat. Honlap itt.

Chianti étterem, Veszprém: Kicsit kakukktojás, hiszen Veszprém már nem a Balaton partja. De nincs túl messze, és ez az étterem annyira jó, hogy simán megéri érte kitérőt tenni. Harmonikus ételek, profi és barátságos kiszolgálás, széles borválaszték jellemzik. A kedvenc vidéki éttermem, próbáld ki te is, itt írtam róluk korábban. Honlap itt.

Kreinbacher birtok, Somlóvásárhely: 50 kilométerre a Balatontól idilli tanúhegy tövében a kortárs dizájn találkozik a hagyományos pezsgőkészítéssel, és valami nagyon szerethető jön ki a dologból. Étterem és szálláshely is van itt, bővebben errefelé írtam róla. Honlap pedig itt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra