OFFLINE

Farsangra: churros, a spanyol fánk

2016. február 2., kedd 14:13

Fánkszezonban (is) nagy kedvencünk a spanyol eredetű fánkféleség, a churros. Az alapja tulajdonképpen egy égetett tészta – csakúgy, mint a képviselőfánknak vagy a profiterolnak például, de a churrost forró olajban kell kisütni, nem pedig sütőben.

Készíthetünk vastagabb vagy vékonyabb tésztarudacskákat is. Mi a vékonyabbakat kedveljük, mert ezek jó ropogósra sülnek az olajban. Csokiszószba vagy karamellkrémbe, dulce de lechébe mártogatva az igazi! A vastagabb változatokat akár meg is tölthetjük mártogatás helyett.

Hozzávalók 2-3 emberes adaghoz:

2,5 dl víz
egy csipet só
1 tk. cukor
100 g vaj
150 g liszt
2 tojás

Beleforgatni:

kb. 80 g világos nádcukor (vagy sima kristálycukor)
1 tk. őrölt fahéj étolaj a sütéshez

Csokiszósz:

120 g étcsokoládé 
1,5 dl habtejszín 
1 ek. méz 
1 ek. rum (elhagyható)

1. Az égetett tésztához a vizet a vajjal, a cukorral és a sóval forrásig melegítjük. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a lisztet. Majd visszatesszük a tűzhelyre, és pár percig kavargatjuk a lisztes tésztát: ekkor már elválik szépen az edény falától, és összeáll egy gombócba.

2. A tésztát pár percig hűlni hagyjuk. A tojásokat villával lazán felverjük, majd három-négy részletben hozzákeverjük a tésztához egy elektromos mixer segítségével. A kész égetett tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük.

3. Az étolajat felforrósítjuk. A habzsákból kb. 10 cm hosszú tésztarudakat nyomunk a forró olajba, majd minden oldalukat pirosra sütjük. A kisült fánkrudacskákat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk, majd még melegen fahéjas cukorba forgatjuk.

4. A csokiszószhoz a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra vágott étcsokit, és simára keverjük. Hozzáadjuk a rumot is.

5. A churrost a kész csokiszósszal tálaljuk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta