OFFLINE

Méregdrága gyümölcs-gumicukor házilag (és olcsón)

2015. október 29., csütörtök 19:25 |

Miután leteszteltük a legegészségesebb, és mindenféle mesterséges anyagtól mentes édességeket, úgy döntöttem, miért ne próbálkozhatnék meg vele, hogy házilag elkészítem. És mivel ezek elég drága nassok, sokkal kifizetődőbbnek is láttam, ha otthon csinálom meg.

Az eredeti ötlet az volt, hogy cukor nélküli verziót készítek, de ezt többen a szerkesztőségben megvétózták, úgyhogy abban állapodtam meg a többiekkel, hogy lesz egy mézes, egy alternatív édesítővel, jelen esetben sztíviával ízesített, és lesz egy sima, cukormentes változat. Így mindenki megtalálhatja saját kedvencét.

Tehát elmentem és vettem szilvát, szilikonpapírt, mézet, és már alig vártam, hogy nekieshessek az elkészítésének.

Ezekre lesz szüksége, a 30 x 20 centis gyümölcsbőrhöz

Ezeket a lapokat aztán tetszés szerinti szélességű csíkokra vághatja, és ha nagyon szereti a csinos dolgokat, feltekerve össze is kötözgetheti, így az uzsonnásdobozból is gusztusosan kerülhetnek elő.

  • 500-700 g szilva (vagy alma, vagy eper, málna, stb)
  • édesítő (elhagyható)

Így indult minden

  • A szilvát megmostam, kettébontottam és kiszedtem a magokat. Ezután sütőpapírral kibélelt tepsibe helyeztem a szilvákat bőrrel lefelé, és addig sütöttem 180-200 fokon, amíg meg nem puhult, ez körülbelül 15-20 perc. Közben persze folyamatosan kell figyelni, nehogy leégjen a szilva. 
  • Ezután hagyja kihűlni a gyümölcsöt, majd nagy teljesítményű aprítóban, pépesítse össze teljesen homogénre.

Ha van olyan nagy teljesítményű aprítója, amivel a nyers szilvát is tökéletesen szét tudja turmixolni, tegye azt, úgy több vitamin marad benne, mint a fenti módszerrel. De az én botmixerem ehhez nem elég erős sajnos.

  • ÉS MOST JÖN A TRÜKK: itt lehet hozzáadni az édesítőt, éppen annyit, amennyit megfelelőnek ítél. Jó érett szilvához nem is feltétlenül kell, de például eperhez szinte biztos kívánkozik valamennyi cukor (méz). Kezdje el édesíteni a masszát és közben kóstolgassa. Ha már elég édesnek ítéli, jó is.
  • Béleljen ki egy tepsit (jó a jénai is) sütőpapírral, és öntsön a masszából a tepsibe. Arra kell vigyázni, hogy ne álljon vastagon a gyümölcs a tepsiben, mert akkor rengeteg idő kell neki, míg összeaszalódik. 

Következik a leghosszabb rész

Szárítsa ki a pürét sütőben, ez körülbelül 6-8 órát vesz igénybe. Mivel nagyon alacsony hőfokon kell aszalni, esélytelen, hogy leégjen  szóval akár éjszakára is bent hagyhatja a sütőben. 

  • Ha korszerű a sütője, tegye be a tepsit 50 fokra és várjon, amíg meg nem szilárdul. 
  • Ha nem korszerű a sütője akkor is van megoldás, állítsa a legalacsonyabb hőfokra ás egy nedves konyharuhával támassza ki az ajtót, így ki tud száradni a gyümölcs.
  • Ha kertes házban lakik és 2 napra gyönyörű napsütéses időt tud varázsolni, úgy a napon is tökéletesre szárad a szilva. 

Amire fontos, hogy figyeljen: a „szilvabőrt” nem sütni kell, hanem szárítani. Akkor van kész az édesség, ha már egyszerűen lehúzható a sütőpapírról. Igazi csoda egyébként, nagyon jó érzés látni a munka végét. 

Vélemények a szárított szilvabőrről

Vakon kóstolták a kollégák a három különböző ízesítésű szilvát, és tulajdonképpen mindegyiknek sikere volt. Ha legközelebb csinálok, biztosan csak cukor nélkülit készítek, mert a natúr változat is isteni lett!

Sztíviás: „Túl édes nekem, de persze ettől még nagyon finom.” „Enyhén kesernyés mellékíze van, de egyáltalán nem rossz. Talán egy kicsit leégett?” „Fogalmam sincs, hogy ez melyik változat, nekem mind a három ugyanolyan jó.”

Mézes: „Ez elég édes, jobban bírnám ha nem lenne cukros.”  „Finom, nagyon finom! De mind az...” 

Sima: „Nyilván ez a kedvencem, kicsit édes, kicsit savanyú, pont jó.” „Jó lenne tudni melyik melyik, ez is jó.”

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta