OFFLINE

Helló, tavaszi tekercs!

2013. július 5., péntek 11:21

Ha nincs sok ideje, és szeretné elkápráztatni családját/vendégeit valami extra kajával, akkor csakis a tavaszi tekercs jöhet szóba. Mivel mindenki szereti, teljesen biztos, hogy nem fog mellé ezzel a ropogtatnivalóval. Könnyű elkészíteni (tényleg tök egyszerű), és még jó olcsó is.

A tavaszi tekercs olyan kínai étel, amit még az is simán megeszik, aki egyébként nem szereti az ázsiai ízvilágot. A gyerekek imádják, mert kézzel lehet enni, és még ropog is. Szóval ha az ön gyereke is utálja a zöldségeket, próbálja ki ezt a receptet – tuti befutó. Ja igen, akkor is, ha nincs gyereke.

A tekercseket rizspapírba kell csomagolni, de ne rémüljön meg, ez nem papír, hanem egy igen vékony megszárított tésztalap, amelyet felhasználás előtt vízbe mártva puhítunk kezelhetőre. Beszerezhető kis szerencsével nagyobb hiperekben, de ha ott nincs, ázsiai/keleti boltokban, delikáteszekben biztosan van. Nem drága, és sok van a csomagban. Ha minden kötél szakad, és muszáj tavaszi tekercset készíteniük rizspapír híján, réteslappal helyettesíthetik. Másmilyen lesz, de azért elmegy.

Hozzávalók

  • 1 sárgarépa
  • 3 újhagyma
  • 1/4 fejes káposzta
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál rizsecet
  • 1 teáskanál szezám olaj
  • 1 doboz mungóbabcsíra
  • 1 marék zöldbab (friss!)
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 lapos evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • egy csipet só (A szójaszósz nagyon sós, emiatt nem szabad sok sót tenni az ételbe!)
  • gyömbér (fokhagymagerezd nagyságú)
  • 2 evőkanál liszt
  • rizspapír (én az Asia Centerben vettem)

Nem kötelező ugyanezeket a zöldségeket tenni a tekercsbe, ízlésének megfelelően kombinálhatja bármilyen zöldséggel. Sőt, ha kedveli a húsos verziót, tegyen bele csirke–, vagy sertéshúst is. Harminc perc alatt megvan.

Sosem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű elkészíteni a zöldséges tavaszi tekercset. Tulajdonképpen tényleg pillanatok alatt megvan, és szerencsére a lustábbak kedvéért (mint amilyen én is vagyok) már lehet kapni zacskós reszelt répát, szóval a répa aprításával már nem is kell foglalkozni. Egy ilyen 200 grammos zacskó körülbelül 180 forint, ennyi a lustaság ára.

Az elkészítés menete

  1. A zöldségeket mossa/pucolja meg, és vágja fel jó vékony csíkokra – a káposztát le is reszelheti. Ezután hevítse fel jó forróra az olajat (én kókuszzsírt használtam), és a fokhagymát és a gyömbért pirítsa pár percig.
  2. Dobja a serpenyőbe a vöröshagymát, és ezt is pirítsa pár percig, majd öntsön hozzá egy evőkanál szójaszószt, egy teáskanál szezámolajat, szintén egy teáskanál rizsecetet, és jól forgassa össze az egészet.
  3. Ezután jöhet a káposzta, répa, újhagyma és a zöldbab. Vigyázzon, a mungóbabot még ne tegye bele!
  4. 3-4 percig pirítsa a zöldségeket magas hőmérsékleten, és végül tegye az ételhez a babcsírát is.
  5. Keverjen el egy evőkanál kukoricakeményítőt egy teáskanálnyi sóval, és ezzel sűrítse be a levet engedett zöldségeket.
  6. Amíg a zöldség kihűl, készítse elő a rizspapírt.

És akkor jöjjön a macerás rész: a csomagolás

Először is készítsen egy „összetapasztó” pasztát a következőképpen: 2 evőkanál lisztet keverjen el annyi vízzel, hogy jó sűrű masszát kapjon (hasonló állagú legyen ,mint a nokedli tésztája). Ez arra való, hogy a rizspapír szélét szépen le tudja ragasztani, és ne essen szét sütés közben. Na, ha ezzel kész van, egy kicsit tegye félre a masszát, és készítse elő a rizspapírt.

  1. Vegye elő a rizspapírokat, egy mély tálat, és azt töltse fel forró vízzel. Mártson a vízbe egy rizspapírt, és várja meg míg ruganyos lesz. (Ha jobban kedveli úgy a tavaszi tekercset, hogy jó vastagon van beborítva, egyszerre több papírba csomagolja a zöldségeket.)
  2. Fektesse le a papírt egy nedves, tiszta konyharuhára, és töltsön bele másfél evőkanállal a kihűlt zöldségekből.
  3. Tetszés szerint tekerje fel a rizspapírt, tapassza össze az előzőleg kikevert tésztával, és forró olajban süsse aranybarnára.

Tálalhatja szójaszósszal, osztrigaszósszal, csípős, vagy édes csilimártással. Hallottunk már olyanról is, aki ketchuppal ette, erre mit is mondhatnánk? Ha muszáj, hát muszáj.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta