OFFLINE

Penész, gomba, fekália a sminktesztereken

2012. június 26., kedd 07:36 |

Amerika második legnézettebb reggeli showja, a Good Morning America című műsor riporterei inkognitóban, beépített kamera segítségével mintákat vettek két amerikai állam tíz kozmetikai üzletének sminktesztereiből, majd a steril vattával begyűjtött mintákat a New York-i Egyetem Mikrobiológiai Tanszékén vizsgálták.

Veszélyes baktériumokat rejtenek a smink teszterek
Veszélyes baktériumokat rejtenek a smink teszterek

Az eredmények kimutatták, milyen baktériumokat rejtenek az üzletekben évente egyszer cserélt teszter rúzsok, szemhéjpúderek és szempillaspirálok, melyeket több száz, de akár több ezer ember próbál ki.

„Számomra a sminktesztelők olyanok, mint a petri-csésze, melyet mikrobiológiai sejtkultúrák tenyésztésére használnak. Nem akarok közel kerülni hozzájuk. Vannak erre jobb módszerek is” – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Linda Wells, az Allure magazin főszerkesztője.

stockfresh 1287118 excited-girl-cosmetics-eyeshadow-colour-palet

A szupermarketben megmarkolt bevásárlókocsi fogójához, vécékilincshez, lépcsőkorláthoz és számítógép billentyűzethez hasonlóan a minták többsége tele volt baktériumokkal és penésszel, továbbá minden ötödik minta, tehát a bevizsgált kozmetikumok 20 százaléka jelentős mértékben tartalmazott élesztőt, gombát, penészt és fekáliát – írja a dailymail.co.uk.

Philip Tierno, a New York-i Langone Medical Center mikrobiológiai igazgatója szerint már néhány tesztelő is elég, hogy a baktériumok megtelepedjenek a terméken, de a legveszélyesebb, ha olyan alany próbálja ki a tesztert, akinek az adott felületen valamilyen nyílt sebe van.

Ön használ smink tesztereket?

 • 37
  Mindig magamra kenek valamit vásárlás közben
 • 281
  Undorom tőlük, be kellene tiltani
 • 95
  Rúzst nem próbálok, de alapozót igen
 • 205
  Soha nem sminkelek

Az elvégzett vizsgálatok alapján a legtöbb baktérium az ecsetes kozmetikumok tesztereiben, illetve az alapozókban és azok szivacsaiban található, de a mintaként kitett szemceruzák és rúzsok sem sokkal higiénikusabbak. A szakemberek azt tanácsolják, hogy az arcunkon lehetőleg ne használjunk tesztereket, elég, ha a kézfejünkön vagy a nyakunkon próbáljuk ki az adott terméket.

Érdekesség, hogy a Good Morning America által tesztelt üzletek közül az előkelő áruházakban is ugyanannyi baktériumot találtak, mint az átlagos drogériákban, ahol több ember fordul meg.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.06.26 08:48:42Slano

  Ki szoktam próbálni a kézfejemen (csak és kizárólag ott!) ezt a válaszlehetőséget nem kellett volna beleírni? Nem hiszem, hogy én vagyok az egyetlen, aki így csinálja.......

 • 2012.06.26 08:51:28Mrs. Jackman

  Mondok egy vicceset, ezek közül majdnem minden az otthoni cuccokon is ott van, és a szervezet képes kivédeni, ha érintkezik velük. ettől még persze rohadt undorító, és max a kézfejen próbálok ki bármit, ha nagyon muszáj, de senki nem lesz beteg ezektől.

 • 2012.06.26 08:58:33tede

  Hogy kerül rá fekália?

 • 2012.06.26 09:18:35poosedly

  Egyetértek Slano-val, én is csak a kézfejem próbálom ki a tesztereket, de abból is csak azokat, amik még nem gusztustalanok. Itthon szerintem nem csak ez a gond a teszterekkel, hanem az is, hogy ellopkodják őket. A teszter hiánya miatt többször előfordult már, hogy másik márkát választottam.

 • 2012.06.26 09:24:02Elanor_

  @Slano: ott van, olvasd.
  @Mrs. Jackman: de az a sajat bakteriumfloradhoz tartozik (esetleg kozeli hozzatartozohoz, akinek a florajahoz mar hozzaszokott az immunrendszered), meg jo, h nem halsz bele...
  @tede: tudod, hany ember nem mos kezet wc utan? na, hat ugy kerul ra.

 • 2012.06.26 09:24:53Elanor_

  @Slano, ja bocs, a szavazasban tenyleg nincs, csak a cikkben.

 • 2012.06.26 19:31:59veracska_

  még jó, hogy a MAC-ben az összes rúzst, szem és szájcerkát fertőtlenítik, alkoholba mártják, a szempillaspirálokat úgy tesztelik, hogy eldobható kefét használnak, az alapozókat is fertőtlenített ecsettel próbálják ki, minden steril. a szemhéjpúderekbe zsepivel nyúlnak bele, a krémes pirosítókbol kivesznek spatulával, és azt használják, nincs kézzel belenyúlkálás. :)

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta