Miután az Agrárminisztérium társadalmi vitára bocsátotta a Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekről szóló előírásának módosítását, komoly változások várhatóak a fogyasztók védelme érdekében.
A vízzel túlságosan felhígított tej nem nevezhető tejnek
A kormány honlapján olvasható tervezett változtatások szerint szigorítják a kecskesajt és tejalapú italok megnevezésére vonatkozó szabályokat. Eszerint, ha a tejalapú italok víz hozzáadásával készültek, és 70 százaléknál kevesebb tejet tartalmaznak, esetükben nem használhatják a „tej” szót - számolt be az economx.hu.

A „kecskesajt” elnevezést pedig csak akkor lehet használni, ha a termék teljes egészében, vagyis száz százalékban kecsketejből készült, ezzel elkerülhető a vásárlók megtévesztése.
A javaslat emellett több, a fogyasztókat segítő változást is tartalmaz. Egyebek közt a „félzsíros” tejnek már csak az 2,8 százalékos zsírtartalmú tej nevezhető majd. A tejföl, túró és túrósajt előállítása során élelmiszer-adalékanyagok nem alkalmazhatók, a kakaós és karamellás tej esetében pedig a színezékek használata is tilos.
A laktózmentes tejtermékeken az új előírás szerint a maradék laktóztartalmat a termékek címkéjén „laktóztartalom < 0,1 g/100 g” formában kell feltüntetni.
A javasolt szabályozás szerint pedig a füstölt ízt csak akkor használhatják az élelmiszerek megnevezésében, ha az ízesítés valóban a füstölés során keletkezett.
Egy üzlet már maximalizálta a kötelező árrés miatt a megvásárolható mennyiségeket bizonyos termékekből.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés