Még mindig aktuális az a tendencia, mely szerint éves szinten óriási mértékben zuhan a gabona ára hazánkban a termelés növekedése mellett, ez viszont nem jelenik meg a kiskereskedelemben, vagyis nem lesz olcsóbb a kenyér. A Pékszövetség szerint az árak nem is csökkennek, de még sok múlik a kenyérgyárakon is - írja az Economx.
A Piaci Árinformációs Rendszer (AKI PÁIR) április elején közölt jelentése szerint Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 28 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbihoz képest, a takarmánybúzáé 29 százalékkal, a takarmánykukoricáé pedig 38 százalékkal. Ez a folyamat a világpiacon is visszaköszön.
A megfizethetőbb kenyérárakban bízók számára azonban aggasztó, hogy a gabonalapú termékek feldolgozói értékesítési ára növekedni kezdett márciusban úgy, hogy azért még messze elmaradnak a tavalyi szinttől.
Ez azért lényeges, mert a legfrissebb adatok szerint a fehér kenyér ára két hónapja elérte a 877 forintot, míg a félbarna kenyérért átlagosan 731 forintot kell fizetni.
De vajon miért drágul drasztikusan a kenyér, miközben a búza ára lassan történelmi mélyponton van?
A Magyar Pékszövetség szerint a helyzet néhány éve kezdődött. A 2020-at megelőző időszakban az alaptermékek átadási ára nem, vagy alig érte el e termékek teljes önköltségét, vagyis a sütőipari vállalkozások ezeken a termékeken éveken keresztül inkább veszteséget realizáltak.
A Pékszövetség szerint ilyen helyzetben érték a vállalkozásokat a pandémia által okozott gondok, az elszabaduló energiaárak, majd az infláció és a forint tovább gyengülése.
Úgy látják, a vállalkozások lassan elviselhetetlen helyzetén végül enyhített, hogy a kiskereskedők hajlandóak voltak átvételi áraikban figyelembe venni a költségek emelkedését.
A Pékszövetség szerint a fent felsorolt tényezők mind hozzájárultak a jelenlegi kenyérárak kialakulásához, és ezek az árak várhatóan egyelőre nem csökkennek, illetve nem várható jelentős árcsökkenés.
Ugyanakkor hangsúlyozták azt is, hogy a sütőipari alaptermékek piacát nem a szervezetük tagjait adó kis- és közepes vállalkozások uralják. A hatalmas fejlesztéseket végrehajtó sütőipari nagyvállalatok, kenyérgyárak elárasztják tömegtermékeikkel a kiskereskedelmi láncokat, kiszorítva onnan a kisebb pékségeket. A fehér- és félbarna kenyér árát tehát alapvetően a kenyérgyárak és a kiskereskedelmi láncok közötti megállapodások határozzák meg.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés