Ahhoz, hogy életbe léphessen a szabályozás, még szüksége van arra is, hogy az Európai Tanács rábólintson a most elfogadott részletekre. A parlament már szavazott, s mivel a tanáccsal előre elvben egyeztetett szabályokról van szó, valószínűsíthető, hogy nem gördítenek akadályt a rendelkezés elé.
Évente fejenként 190 kilogramm csomagolási hulladékot termelnek az Európai Unió a polgárai: ezt a mennyiséget szeretné jelentősen csökkenteni az unió a változtatások által. Az elfogadott tervezet mennyiségi és használati korlátozások mellett bizonyos kategóriákban az egyszer használatos csomagolóanyagok kivezetéséről is döntött.

A legdrasztikusabb változások 2030. január 1-jétől lépnek életbe. Ekkortól tilos lesz egyes egyszer használatos műanyag csomagolástípusokat alkalmazni. Ilyen például
a feldolgozatlan friss gyümölcsök és zöldségek csomagolása, a kávézókban és éttermekben felszolgált és elfogyasztott élelmiszerek és italok egyszer használatos műanyag csomagolása,
az egyesével csomagolt adagok (fűszerek, szószok, kávékrémesítők, cukor) egyszer használatos csomagolása, a szállodai piperecikkek egyszer használatos miniatűr csomagolása és a nagyon könnyű (15 mikronnál vékonyabb) műanyag hordtasakok.
Új világ jön ételcsomagolás terén
Az italok és az elvitelre szánt ételek forgalmazóinak lehetővé kell tenniük a fogyasztók számára, hogy saját ételhordóikban és italtárolóikban vihessék haza a megvásárolt termékeket. Emellett törekedniük kell arra, hogy
2030-ig termékeik 10 százalékát valamelyik újrahasználható csomagolási formát alkalmazva kínálják.
Fontos lépés, hogy a határértéket meghaladó mennyiségben nem lehetnek jelen úgynevezett örök vegyi anyagok a jövőben az élelmiszerekkel érintkező csomagolásokban.
Az alkoholtartalmú és alkoholmentes italok csomagolásának újrafelhasználására is ajánlásokat fogalmaztak meg, illetve a szükségtelen mennyiségű csomagolóanyaggal szembeni fellépés jegyében meghatározták, mekkora lehet az üres tér aránya szállítás közben. A csomagolóanyagok esetében bizonyos kivételektől eltekintve megkövetelik az újra felhasználhatóságot is.

Ha nem vigyázol a konyhában, rengeteg a szervezetedbe is kerül ebből a veszélyes anyagból.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés