A 7 legizgalmasabb dolog, amiért érdemes Máltára utazni

GettyImages-1029971220

A máltai nyaralás sok ember bakancslistáján szerepel, de igazából nem tudjuk megmagyarázni, hogy miért. Málta, mint az Európai Unió legkisebb tagországa, kicsit olyan misztikus. Vágyunk rá, hogy eljussunk oda, de nem ismerjük úgy, mint Olaszországot, Görögországot vagy épp Spanyolországot. Itt az ideje, hogy a Dél-Európában található törpeállamról többet tudjunk annál, mint hogy egy kellemes, mediterrán utazási célpont.

A világ kilencedik és Európa ötödik legkisebb nemzetközileg elismert független országa, az Európai Unió legkisebb tagállama. De Málta jóval több, mint a földrajzi mérete mutatja.

A máltaiak vendégszeretetükről, barátságosságukról és nagylelkűségükről híresek. Az ott élő emberek hagyományosan jószívűek, és általában mindent megtesznek azért, hogy a hozzájuk érkező turisták otthon érezzék magukat. 

Az emberek többsége nagyon befogadó, és örömmel segít, ha útbaigazításra van szükség, vagy épp bármit nem találunk.

Teszik ezt könnyedén, hiszen az angol náluk hivatalos nyelvnek számít.

Málta a világ kilencedik és Európa ötödik legkisebb nemzetközileg elismert független országa
Málta a világ kilencedik és Európa ötödik legkisebb nemzetközileg elismert független országa Allard Schager / Getty Images Hungary

1. Nincsenek távolságok

Az ország gazdasága a külkereskedelemtől, az ipartól és természetesen a turizmustól függ. Utóbbi erőssége pont abban rejlik, hogy kis területről van szó, így a legtöbb utazási célponttól eltérően Máltán szinte egy sétával lehet bejárni számos lenyűgöző múzeumot és látnivalót, amelyek a szigetország gazdag és viharos történelméről tanúskodnak. 

Az alapvetően rövid távolságok, a kényelmes buszjáratok és az egyértelmű közúti jelzések viszonylag egyszerűvé teszik a tájékozódást tömegközlekedéssel vagy bérelt autóval is.

De náluk is létezik a „hop on, hop off” buszos túra, amely pillanatok alatt elvisz egy csomó helyre.

2. Egy úti cél, három felfedezésre váró sziget

A Földközi-tenger közepén, Szicíliától délre és Észak-Afrika partjainál található Málta valójában három szigetből áll: Málta, Gozo és Comino. Míg Málta a szigetek közül a legnagyobb, a kulturális és kereskedelmi központ, Gozo inkább a vidéki rész, halászati iparáról, turizmusáról, kézművességéről és mezőgazdaságáról ismert. Comino viszont a legkisebb, és nagyrészt lakatlan.

3. A máltai Popeye-falu

Málta északnyugati részén található Mellieha, mely a mai napig megőrizte az egykori kis halászfalu báját. Mellieha közelében található az egyedülálló filmes látványosság, a Popeye-falu. A szigeten járva nem lehet kihagyni a tengerpart szélén található díszletfalut. 

A Popeye 1980-ban bemutatott amerikai zenés családi film, amely a Popeye, a tengerész című rajzfilmsorozat alapján készült.

Bár a terv az volt, hogy a forgatás után elbontják a díszletet, valami okból kifolyólag mégsem tettek így. Azóta ez a hely Málta egyik legnépszerűbb látnivalója lett, ahol egy vidámpark is várja a látogatókat.

A máltai Popeye-falu
A máltai Popeye-faluHiral Gosalia / Getty Images Hungary

4. Tartályok a tetőn, és a díszes erkélyek

Málta érdekessége, hogy szinte az összes háztetőn láthatunk víztartályokat. Ezek lényegében vészmegoldások az esetleges vízellátási üzemszünetek áthidalására.

Miután a téli hőmérséklet sem csökken általában 6-8 Celsius fok alá, így a befagyásuktól nem kell tartani.

De, ha már házak, akkor a máltai erkélyek is híresek. Vannak a jellemzően nyitott, kőből, kovácsolt vasból készültek és a zárt, faerkélyek. Utóbbiak nagyon színesek, ellensúlyozva a színes vakolat hiányát. A kőerkélyek leginkább Gozo szigetén jellemzőek, a faerkélyek Észak-Afrikából hódították meg Máltát. A máltai lovagrend idején az építésügyi előírásokba is bekerült az erkélyépítés kötelezettsége.

Málta és a híres erkélyes házak
Málta és a híres erkélyes házakPiero Damiani / Getty Images Hungary

5. Eklektikus mediterrán stílus a gasztronómiában

A legtöbb turista számára az étkezés fontos része az utazási élménynek. Málta ebben a kategóriában sem fog csalódást okozni. A nemzet konyhája olyan civilizációs keveredést képvisel, amely az évszázadok során jellemző volt a szigeten. Az eredmény: egy eklektikus mediterrán stílus. A hagyományos máltai ételek olyan ételekről ismertek, mint a halpite és a marhahúsos olajbogyó. Aki ide látogat, ne hagyja ki a marsaxlokki halpiacot, amely vasárnap reggelenként élénken bemutatja, hogy milyen változatos lehet a halászat a közeli tengeren.

6. Málta gyönyörű strandjai

Málta legjobb strandjai közül néhány a sziget északi és nyugati partjai mentén található, ezek közül kiemelkedik a Mellieha-öböl (a sziget legnagyobb strandja), a Golden Bay és a Ghajn Tuffieha. De ha csendes és kisebb strandokat keresel gyönyörű környezetben, Málta és a testvérszigete, Gozo is kínál néhány nagyszerű lehetőséget. 

Ezek előnye, hogy itt még kevesebb a turista, így könnyedén úgy érezheted magad, mintha egy lakatlan szigeten lennél.

7. Télből a nyárba érzés

A máltai időjárás az egyik fő oka annak, hogy évente turisták milliói látogatnak a szigetre. A nyári időjárás kiváló azoknak, akik tengerparti és napsütéses nyaralásra vágynak. A tél pedig enyhe, viszonylag magas hőmérséklettel, és még mindig magas a napi napsütéses órák száma, így akik menekülnének a télből a nyárba, azoknak Málta kiváló választás.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek