Egy ország erdők és bűnözés nélkül: itt ért véget a hidegháború is

GettyImages-1254560315

Málta nem egy, hanem három szigetből áll: ennél az országnál kevés idillibbet vagy békésebbet találsz, ha nyaralni indulnál! Az igazán multikulti ország teli van érdekességekkel, ráadásul még most is a tökéletes nyár fogad, ha cikkünk elolvastával hirtelen utazni támadna kedved.

Aki már meglátogatta, jól tudja, mennyire különleges Málta hangulata: ehhez sok apróság járul hozzá, melyektől igazán egyedivé vált ez az aprócska ország. Szó szerint aprócska, ám annál sűrűbben lakott – mindössze 316 négyzetkilométeren terül el, ugyanakkor 525 ezer ember lakja. Lakosai ráadásul autómániások – 

nagyságrendileg 300 ezer autóval furikáznak, bevett gyakorlat, hogy a 18. születésnapi ajándék egy jármű, és majdnem minden családtagnak megvan a maga négykerekűje.

Gyakorlatilag nincs bűnözés, viszont csak egyetlen aprócska erdő vár – ez aztán az izgi ország!

Itt mindenki ismer mindenkit?

Neked valószínűleg ez lesz a benyomásod, hiszen kicsi az ország. Egymással általában nagyon jó viszonyban is vannak a máltaiak, kivéve, amikor falujuk fesztiváljáról van szó, az ugyanis olyan komoly kérdés, mint semmi más. A máltaiak kedvessége mellett nyelvtudása is kiemelkedő – mivel többször is gyarmati sorba kerültek, most az a természetes, hogy három nyelven beszél egy átlagos lakos.

A Szicíliától mindössze 96 kilométerre fekvő országban sokak esetében az egyik ezek közül az olasz, a másik pedig az angol – ez sem akkora meglepetés, a hatvanas évekig ugyanis Málta brit gyarmat volt.

 Az biztos volt 1814-ben, hogy kolonizálni fogják, azt viszont megválaszthatta az országocska, hogy melyik hatalom tegye meg ezt, ők pedig a briteket választották. Két évre ugyanakkor francia gyarmat is volt az ország.

Málta vidám, érdekes és szép hely, érdekességekkel tele
Málta vidám, érdekes és szép hely, érdekességekkel teleAdÃl BÃkefi / Getty Images Hungary

Érdekességek focival és zenével kapcsolatosan

Akik megfordultak már Máltán, tudják, hogy ha a futball valamelyik világversenyére kerül sor, az ország két pártra szakad, és nem fog meglepni a fentiek után téged sem, hogy melyik két válogatottnak drukkolnak a legszívesebben. Igen, vannak, akik az angolok meccsei alatt izgulják magukat halálra, mások pedig az olaszok végső győzelméért imádkoznak. Az ország 98 százaléka római katolikus, így az ima biztos ebben az esetben.

Érdekesség, hogy a máltaiak odavannak az Eurovíziós Dalfesztiválért – hogy ehhez van-e bármi köze annak, hogy

több világszerte ismert énekes ereiben is csörgedezik valamennyi máltai vér is,

az egyelőre kérdéses… Mindenesetre Bryan Adams, Natalie Imbruglia és Britney Spears felmenői közt is akadnak máltaiak.

Romnézőbe Gozóba kell utaznod
Romnézőbe Gozóba kell utaznodFrans Sellies / Getty Images Hungary

Történelmi örökség

Málta a második világháború egyik leghevesebben bombázott országa volt – később pedig egy másik jelentős esemény kapcsán is bekerült a történelemkönyvekbe. Idősebb George Bush és Gorbacsov találkozója itt vetett véget a hidegháború évtizedeinek.

A Biblia szerint Szent Pál hajója is ennél a szigetnél szenvedett hajótörést: ennek eredményeképp, na meg egy meggyógyított vezető miatt vált katolikussá az ország, amelynek területén 5600 éves romok is találhatók.

Málta ízekben

Az ország, amelynek nincsenek folyóvizei, egyenesen az óceánból nyeri ivóvizét, melyet ozmózissal tisztítanak meg. Sokan emiatt nem kedvelik a máltai csapvíz ízét – másokat ugyanakkor cseppet sem zavar a dolog. Az ország nemzeti eledele egyfajta nyúlpörkölt, jellegzetes itala pedig egy Kinnie márkanév alatt árusított helyi különlegesség, amelyet jégbe hűtve ajánlanak fogyasztásra. Az idelátogatóknak érdemes megkóstolniuk a helyi péksütemény-különlegességeket is: a töltött finomságok közt mindenki talál kedvére valót.

 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek