7 tipp, hogy ne döntsön le a lábadról az influenza

Ne hagyd, hogy a vírusok kivonjanak a forgalomból! Adunk néhány tippet, melyeket követve természetes módszerekkel rázhatod gatyába immunrendszered.

Az előző évek tapasztalatai alapján az influenza novemberben és decemberben kezdi szedni áldozatait, a járvány pedig januárban durvul be igazán, amikor a gyerekek a téli szünet után visszamennek az iskolába. Ha szeretnéd elkerülni a taknyos, orrfújós, kanapén haldoklással és rekordmértékű papírzsebkendő felhasználással tarkított viszontagságokat, most kell cselekedned. A leghatékonyabb, szigorúan természetes jellegű megelőző lépéseket a Care2 weboldal szedte csokorba.

Nátha vagy influenza? 

Bár a tüneteik hasonlóak, az egyszerű nátha nem tévesztendő össze az influenzával. Az előbbi, enyhébb panaszokkal járó megbetegedésért több száz különféle vírus lehet felelős, míg az utóbbit mindig az influenza vírus három csoportjának valamelyike okozza, és magas láz, illetve súlyos szövődmények kísérhetik.

shutterstock 550952431

1. Kezdj el mozogni!

Az, hogy a testmozgás egészséges, valószínűleg téged sem fog meglepetésként érni. Az őszi időszakban fokozottan ajánlott kimozdítani magad a tunyaságból, hiszen kutatások szerint már egy 20 perces kardióedzés is jót tesz. Túlzásba vinni amúgy sem tanácsos. Ha agyonhajszolod magad, az megemeli a szervezetedben a stresszhormonok szintjét, ami nem túl szerencsés az egészségedre nézve. A hangsúly ezért a mértékletességen van. Főleg, ha a sportokat leginkább a tévéből ismered.

2. Sétálgass a szabadban!

Képtelen vagy rávenni magad, hogy elmenj egy edzőterembe? Ne aggódj, van egy másik út. A természet a barátod: számtalan bizonyíték támasztja alá, hogy a szabadan töltött idő a testednek és az elmédnek is jót tesz. Ha heti egy-két alkalommal könnyű sétákat teszel, mondjuk egy szép parkban, ezzel felturbózhatod szervezeted védekezőképességét és leszámolhatsz a stresszel. De azért öltözz fel rendesen, nehogy pont emiatt betegedj le.

shutterstock 414099187

3. Barátkozz meg a zöldségekkel!

Egyél minél több szezonális zöldséget. A sütőtök, az édesburgonya és a répa egy csomó A-vitamint tartalmaz, ami megnöveli az immunitást. A gyógynövények, magok, a tea és a leveles zöldségek szintén sokat segíthetnek egészséged megőrzésében.

4. Aludj eleget!

Ha félvállról veszed a pihenést, esélyed sem lesz a vírusokkal szemben. Az alváshiány ugyanis gyengíti az immunrendszert. Ha kihagysz egy éjszakát, annak nagyjából ugyanolyan hatása van a védekezőképességedre, mint az erős fizikai igénybevételnek. Jobb, ha tudod, hogy az alváshiány komoly következményekkel járhat: a kutatók egyebek mellett az elhízással, illetve olyan krónikus betegségekkel hozták összefüggésbe mint a mellrák és a diabétesz.

5. Maradj hidratált!

A folyadékpótlás nemcsak a nyári dőszakban fontos. A hideg, valamint a fűtött lakások száraz levegője megviselheti a bőrödet, aminek részben úgy veheted elejét, hogy rengeteg vizet (vagy gyógyteát, de semmiképp se valami cukros löttyöt) döntesz magadba. Mivel testünk 60 százaléka vízből áll, a dehidratált állapot kialakulása a vírusfertőzések szempontjából is kerülendő, hiszen ilyenkor egyszerűen nem úgy funkcionálsz, ahogy kéne, így jobban ki vagy téve a különféle nyavalyáknak. 

6. Találkozz a barátaiddal!

Hiába tűnik vonzónak a gondolat, hogy az influenzaszezonban magadra zárd az ajtót, és elszigeteld magad a társadalomtól, ez nem annyira jó ötlet, mint amennyire elsőnek annak tűnik. A szociális élet kimondottan előnyös az immunrendszeredre nézve: amikor a barátaiddal lógva jól érzed magad, csökken a stresszinted, így védekezőmechanizmusaid maximális hatékonysággal tudnak működni. Szóval ahelyett, hogy otthon gubbasztanál, szedd össze magad, hívd fel a cimboráid és igyál meg velük egy pohár bort.

shutterstock 702974938

7. Szedj vitaminokat!

A zöldségek fogyasztásával nem feltétlenül juthatsz annyi vitaminhoz, amennyi elegendő a betegségek elkerüléséhez, ezért fontold meg valamilyen táplálékkiegészítő beszerzését is. Lehetőleg olyat, amely A-vitamint és D-vitamint egyaránt tartalmaz. Ha hajlamos vagy ágynak dőlni, kérd orvosod tanácsát. Biztosan lesznek ötletei, hogy milyen készítménnyel egyenlítheted ki az esélyeket az influenza elleni küzdelemben.

Az infektológus oltást javasol

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa, Szlávik János szerint a 60 évesnél idősebbeknek, a kétévesnél fiatalabb gyermekeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás, de igazából mindenkinek érdemes beoltatni magát, aki nem akar 3-5 napot lázasan feküdni, családtagjait, barátait, munkatársait megfertőzni.

"A vakcina a beadása után két héttel már védetté tesz az influenza ellen. A védettség természetesen nem százszázalékos, de súlyos influenzája semmiképp nem lesz annak, aki beoltatja magát."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek