LÁJFHEKK

Légyszi, ne dobd a szelektívbe a pizzás dobozt!

2017. augusztus 19., szombat 10:55 |

Most tényleg el kell mosogatni a tejfölös poharat, és le kell áztatni a műanyag palackról a papírcímkét? És miért nem szelektálható a pizzás doboz? Egyáltalán tényleg jót teszünk a szelektív hulladékgyűjtéssel a Földnek, vagy végül úgyis a szemétégetőbe küldik az egészet?

Lassan nem telik el úgy nap, hogy ne érkezne hír újabb környezeti katasztrófával fenyegető jelről, például az Antarktiszról leváló gigantikus jéghegyről, vagy a Csendes-óceánban úszó, kontinensnyi szemétszigetről. Szerencsére egyre több embernek van igénye, hogy csökkentse legalább a saját létezésének az ökológiai lábnyomát. A legkézenfekvőbb módszerként legtöbbünknek a szelektív hulladékgyűjtés jut elsőként az eszébe, na de kinek van kedve még az eldobható tejfölös poharat is elmosogatni?

A mi városunkban egészen jól szervezett a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, és mindenféle tájékoztató kiadványokkal próbálták meghozni a lakosság kedvét ahhoz, hogy így gyűjtse a hulladékát. A mindennapi gyakorlatban azonban felmerült jó néhány kérdés, ezeket tettük fel Hankó Gergely fenntarthatósági szakértőnek.

shutterstock 38172337

Nem kell túlgondolni

Ahhoz, hogy egy háztartásban szelektíven kezdjék gyűjteni a hulladékot, semmilyen különleges eszközre, beruházásra nincs szükség. Elég egy sima kartondoboz, vagy egy szimpatikus faláda a konyha sarkába, amit kinevezünk erre a célra, és onnantól kezdve ebbe lehet ömlesztve beletenni minden papírt, üveget, fémet és műanyagot. Ha szelektív szigetre kell vinni az így összegyűlt anyagokat (mert nem jönnek érte házhoz), akkor elég szétválogatni a helyszínen és bedobni a megfelelő konténerbe. Vagyis semmi szükség rá, hogy sok ezer forintért vásároljunk egy újabb, műanyagból gyártott, sok fakkos gyűjtőedényt – javasolta Hankó Gergely.

Na de térjünk a lényegre, mennyi többletmunkát igényel a szelektív hulladékgyűjtés? Megéri az nekem, ha el kell mosogatni az eldobható csomagolást?

A szakember szerint a mosogatás egyetlen célja, hogy ne büdösödjön meg konyhánkban a hulladék. Vagyis szó sincs róla, hogy joghurtos poharak foglalják el a helyet a mosogatógépben, vagy üvegmosó kefével kellene nekiesni a tejes doboznak. Hankó Gergely szerint elég, ha egy kicsit elöblögetjük például azzal a vízzel, ami amúgy is mindenkinél ott áll egy mosogatóba tett pohárban. Így nem kell ivóvizet pazarolni a mosogatásra, a bomló ételmaradék nagy része pedig így is lejön a csomagolóanyagról.

Ugyanígy, ha húst vásároltunk, elég a nejlonzacskót egy kicsit kiöblíteni és megszárítani. Bár a legjobb kétségtelenül az lenne, ha saját dobozba kérnénk a hentestől, és akkor nem is keletkezne egyáltalán hulladék csomagolóanyag.

Zsíros papír nem, de az olajos üveg mehet

Egy normál háztartásban papírhulladék is bőven keletkezik. A papírt akkor lehet szelektíven gyűjteni, ha nem lett zsíros. Ezzel meg is érkeztünk a pizzás doboz problematikájához, amit úgy lehet jófej módon szelektíven gyűjteni, ha a zsíros részeket letépkedjük róla, és csak a tiszta papírt küldjük újrahasznosításra. Ha krumplit vagy zöldséget pucoltunk az újságpapírra, nem kell aggódni, utána nyugodtan mehet a szelektív konténerbe.

És ha már zsír, akkor felmerül az olívaolajos üveg kérdése is. A környezetvédelmi szakember szerint semmi baj, az olajos üveg nyugodtan mehet a szelektívbe, az üveg feldolgozásának a technológiájába ez egyáltalán nem zavar be.

shutterstock 342541994

Akkor nem égetik el az egészet?

Hankó Gergely szerint éppen itt lenne már az ideje, hogy ezt a városi legendát eleresszük. Nem azért építették ki ugyanis a szelektív hulladékgyűjtés és feldolgozás rendszerét komoly százmilliókból, hogy az égetőben kössön ki az újrahasznosítható anyag. A problémát inkább az jelenti, hogy kb. 50%-os tisztasággal gyűjt a lakosság, azaz csak a felét lehet hasznosítani a szelektív hulladékoknak, annyi felesleges, oda nem való dolgot is közé dobunk. Nem a szelektívbe való például a hungarocell, de a magnókazetták és a leharcolt CD-lemezek sem.

A szelektíven gyűjtött papírt, üveget és műanyagot begyűjtés után először alaposan átválogatják. A műanyagot például van, ahol 14 felé, és egészen más kupacba kerül például a PET-palack, mint a kupakja. Ez után következik a feldolgozás, aminek a technológiája egészen jól alkalmazkodik a valósághoz, vagyis simán meg tud küzdeni a műanyag palackon lévő papír címkével, vagy a többféle anyagból összerakott tejes dobozzal is. Nem kell tehát aggódni a papír címkés palackok miatt sem, nyugodtan mehetnek a szelektívbe úgy, ahogy vannak.

Arra azonban tényleg érdemes odafigyelni, hogy a tárolóedényeket (palackokat, dobozokat) tapossuk össze, hogy ne levegőt kelljen szállítani! Ez ugyebár nem kényelmi kérdés, hanem nagyon is környezetvédelmi: nem mindegy ugyanis, hogy hányszor fordul az autó, mennyi anyag fér bele egyszerre.

shutterstock 687893425

A textileket is lehet szelektíven gyűjteni

Kevesen tudják, hogy általában a különböző segélyszervezetek által kihelyezett ruhagyűjtő konténerek egyben a textilek szelektív gyűjtőhelye is. A fölöslegessé vált ruhadarabokat éppen ezért nem kell aszerint szétválogatni otthon, hogy el tudod-e képzelni róla, hogy ezt még valaki szívesen felveszi, vagy sem, mert később megteszik ezt helyettünk. Nyugodtan a konténerbe lehet dobni mindent, a foltos, lyukas pólót, de a szép, ám kihízott szoknyát is, mert amit nem lehet tovább adományozni, abból géprongyot készítenek, arra is szükség van ám. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta