Mitől lesz megnyerő egy mosoly?

27 különböző mosoly/vigyor analizálása után végre kiderült, milyen egy igazán célravezető mosoly, ahogy az is, mikortól alkalmazhatjuk a "tenyérbemászó" jelzőt.

Egy háromdimenziós, számítógéppel létrehozott modell segítségével tesztelték le egy új tanulmány szerzői, hogy is néz ki egy megnyerő mosoly. Hány fog látszódjon? Mennyire legyen széles az a mosoly?  És mennyi idő után kezd kicsit ijesztőnek tűnni egy-egy aszimmetrikusabb vigyor? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ a Minnesotai Egyetem kutatói.

Csak szépen visszafogottan

A kutatók célja az volt a modellel és a 802 ember bevonásával lebonyolított felméréssel, hogy segítsék az agyvérzés vagy bármilyen más ok miatt mosolyukat vesztett betegek rehabilitációját. Szerintük minderre azért volt szükség, mert az orvosok sem igazán rendelkeztek egyértelmű adatokkal, hogy is néz ki egy szocio-emocionális szempontból hatékonynak és megnyerőnek mondható mosoly.

shutterstock 169040456

A felmérés során 802 különböző hátterű ember vette szemügyre a számítógépes modellezéssel létrehozott arcon megjelenő, 27 féle mosolyt. A különböző szélességű és szögű mosolyokat hatékonyság (nagyon rossztól nagyon jóig tartott a skála), hitelesség (műmosoly - őszinte mosoly), kellemesség (nyugtalanító – kellemes), és a kifejezett érzelmek (düh, undor, félelem, boldogság, meglepetés stb.) alapján osztályozták a megkérdezettek.

A V-alakú mosoly nem igazán volt kelendő

Bár fontos megjegyezni, hogy a számítógépes modell szeme és annak környéke a szélesebb vigyorok esetén is változatlan maradt (mivel e tekintetben egyelőre a sebészeti beavatkozások sem igazán hatékonyak), általában a visszafogottabb mosolyok találtattak igazán megnyerőnek. A kevésbé széles mosolyokat tehát felpontozta a 802 fős zsűri, míg a szélesebb vigyorok, különösen, ha viszonylag hegyes szögben kanyarodtak felfelé és az alany fogsorából is sokat megmutattak, meglehetősen kedvezőtlen fogadtatásban részesültek. Mindez annak is köszönhető, hogy az elnyíló szájjal kombinált mosolygás könnyen félreértelmezhető, és akár a félelem vagy a megvetés jelének is tűnhet.

Némi aszimmetria ugyanakkor nem árt, a picit féloldalas, vagy legalábbis féloldalasnak induló mosolyok nagyobb népszerűségnek örvendtek ugyanis, mint a teljesen szabályos bazsalygás. A határt ugyanakkor nagyon könnyű átlépni: mindössze 125 millimásodperc elég ahhoz, hogy a kellemesből a nyugtalanító kategóriába kerüljön egy féloldalasnak induló mosoly. Persze valószínűleg lesznek egy páran, akik magát a mesterségesen létrehozott arcot is nyugtalanítónak fogják találni. A Popular Science egyébként mindezt Willem Defoe és Russel Westbrook tökéletes vigyoraival/vicsoraival is megspékelte.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek