10 hiba, amit elkövethetsz álláskeresés közben

A lelkesedés nem minden, ahogyan a sokrétű tapasztalat sem.

Nagyon sok mindenen elcsúszhat az, hogy megcsípjünk egy állást, és rengeteg tévhit kering, mit is kell tenni, hogy új munkahelyet találhassunk. Utóbbiakból szemezgettünk. 

1. Elég az egyoldalas CV, a motivációs levél pedig annak az összefoglalója

Nyugi, ha nem sikerült egy oldalba összesűríteni az önéletrajzodat, az nem jelenti azt, hogy az első körben kiszórják, hiszen a hossz arra is utalhat, hogy valakinek komoly szakmai múltja van. Persze ügyelni kell arra, hogy kellően szellős és átlátható legyen. És nem, a motivációs levél lényege nem az, hogy folyószövegben elismételjük azt, amit az önéletrajzunkban már megemlítettünk biztos, ami biztos alapon, mert ez azt mutatja, nem igazán akartuk megerőltetni magunkat. Szóval érdemes minden álláshirdetéshez külön motivációs levelet írni, amibe valahogy belefoglaljuk azt, hogy miért pont az adott cégre esett a választásunk - olvasható a Fast Company cikkében. 

shutterstock 533726257

2. Olyan nincs, hogy ne válaszolnának a jelentkezésemre

Jó, ebben már tényleg nagyon kevesen hisznek, a legtöbbször tényleg csak azok kapnak visszajelzést, akiket be akarnak hívni állásinterjúra, a többiek meg talán kapnak egy automatikus választ, ami persze jobb a semminél, de azért mégsem az igazi. Szomorú és frusztráló, de ez van. Valamivel növelhetjük az esélyeinket, ha tényleg az illetékesnek küldjük el a jelentkezésünket, és esetleg küldünk egy nagyon udvarias válaszkérő levelet. Ha ezután sem foglalkoznak velünk, akkor ideje továbblépni - tanácsolja a Lifehacker szerzője, és nehéz vele nem egyetérteni. 

3. A HR-es tudni fogja, hogy én vagyok tökéletes jelölt

Igen, elvileg az a dolguk, hogy megtalálják az adott állásra leginkább alkalmas embert, de azért nem árt megkönnyíteni a munkájukat, ne várjuk el, hogy olvassanak a sorok között. Sokat segíthet az ügyünkön, ha nem mindenhova ugyanazt az önéletrajzos és motivációs levelet küldjük el, hanem a hirdetésben foglaltaknak, a betölteni kívánt pozíciónak megfelelően hangsúlyozzuk ki a benne szereplő információkat úgy, hogy azok azonnal szemet szúrjanak, különben nagy eséllyel a kukában végzi a jelentkezésünk több tucat másik álláskeresőjével együtt, aki bízott abban, hogy a HR-es majd kibogarássza a lényeget, mert úgy sincs jobb dolga. 

4. Az elhivatottsagom ellensúlyozza a tudásbeli hiányosságaim

Megtaláltad az álommelót, de nem igazán felelsz meg az alapkövetelményeknek? Ki érdekel, hiszen a munkavállalók szeretik a lelkes alkalmazottakat, szóval ez nem lehet probléma. Hát...azért ez nem egészen így van. Bár nyilván nem kizáró ok, ha csak jelentkezésed nem teljesen, csak nagy részt mutat egyezést a hirdetésben szereplő követelményekkel, mert nyilván vannak olyan pontok, amik alkuképesek. Mondjuk nem biztos, hogy azonnal lemondanak rólad, ha 5 év szakmai tapasztalat helyett neked mondjuk csak 3,5 van, de azért vannak áthídalhatatlan különségek, mondjuk ha ők 10 éves gyakorlattal rendelkező embert keresnek, te őedig kezdő vagy.  Ilyenkor érdemes inkább olyan helyen próbálkozni, ami jobban passzol hozzád.  

shutterstock 243102079

5. Ha meg kell történnie, akkor meg fog történni

A töretlen optimizmus irigylésreméltó, de nem bízhatjuk magunkat kizárólag a sorsa, tenni is kell valamit annak érdekében, hogy jól alakuljanak a dolgaink, ami jelen esetben azt jelenti, hogy ahelyett, hogy várnánk, hogy a szánkba repüljön a sült galamb, fejlesszük magunkat, építgessük a kapcsolati hálónkat, járjunk utána, hogy milyen lehetőségek vannak, nyomozzuk le azokat a cégeket, ahova be szeretnénk adni vagy talán már be is adtuk a jelentkezésünket és íg tovább. Igen, van olyan, amikor tényleg az ölünkbe pottyan egy nagyon jó lehetőség, de sajnos alapjáraton a munkakeresés néha komoly erőfeszítést igényel.

6. Csak bizonyos idő után léphetek tovább

Hol vannak már azok az idők, amikor valaki az első munkahelyéről ment nyugdíjba? A mostani fiatalok úgy váltogatják az állásokat mintha nem lenne holnap, aminek részben az az oka, hogy ez egyik legkönnyebb módja annak, hogy valaki előrébb lépjen a ranglistán vagy több fizetést kapjon, meg persze az élet túl rövid ahhoz, hogy éveket töltsünk egy olyan helyen, amit nem szeretünk, nemde? Persze ez nem jelenti azt, hogy az első akadálynál ott kell hagyni csapot-papot, mert tökéletes munkahely nincs, de ha úgy érezzük ideje váltani, és csak azért nem merjük ezt megtanni, mert attól félünk, hogy a HR-esek azonnal kikukázzák az önéletrajzunkat, ha meglátják, hogy csak 1-2 évet töltöttünk valahol, akkor ez ne tartson vissza. 

7. A lehető legtöbb céghez be kell adnom a jelentkezésem

A nagy számok törvénye alapján ez még működhetne is, de a kevesebb néha több, főleg, ha okosan válogatunk a lehetőségek között. Ehhez persze ki kell deríteni, hogy az érdeklődési körünk és a tapasztalataink, képzettségünk alapján milyen is a tökéletes állás. Ehhez érdemes egy 10-es listát készíteni azokról a cégekről, amelyek szimpatikusak nekünk. Nem baj, ha esély sincs arra, hogy ott dolgozzunk egyszer, az a fontos, hogy kiderítsük, mi a közös bennünk. Ha ez megvan, akkor sokkal könnyebben tudunk szűrni az ajánlatok között - javasolja  J.T. O'Donnell, a Work It Daily alapítója és vezérigazgatója.

8. A munka nélkül töltött időszakokról mélyen hallgatni kell 

Az ember nem szívesen emlékezik meg az önéletrajzában élete kevésbé sikeres szakaszairól, pedig lehet, hogy a másik oldalon értékelik majd az őszinteségünket, főleg, ha jó választ adunk arra, hogy miért is történt mindez és mit tanultunk belőle. És igen, látatlanban nyilván nehéz megbízni másokban, ha magánéleti oka volt a kihagyásnak, akár arról is lehet beszélni. 

shutterstock 47366794

9. Ha nem imádnád az adott munkát, el se vállald

Vannak olyan szerencsés emberek, akiknek a munkája a hobbija, és szenvedélyesen szeretik azt csinálni, amit. Egy ideális világban talán mindannyiunknak ilyen állása lenne, addig is érdemes más szempontokat is figyelembe venni, amikor munkát keresünk, ilyen mondjuk a megfelelő bér, illetve juttatások, kedvező időbeosztás, jó csapat és így tovább. És ne feledjük, ha valaki szenvedélyesen szeret valamit, akkor bizony könnyű kihasználni, mondjuk jóval kevesebb fizetést kap, mint amit megérdemelne, hiszen enélkül is belead mindent. Válasszunk hát olyan munkahelyet, ahol tényleg jól bánnak az alkalmazotakkal, és van lehetőség arra, hogy mellette nyugodtan foglalkozhassunk a szerelemprojektjeinkkel. 

10. Minél többféle munkát végeztem, annál jobb

Ugyan biztos vannak olyan munkahelyek, ahol értékelik, ha egy munkavállaló sok területen kipróbálta már magát, sok mindenhez ért, de néha jobb az, ha jól körülhatárolható, hogy mihez is értünk, mik az erősségeink. A munkaadók szeretik tudni, hogy pontosan "mit is kapnak a pénzükért", és nem biztos, hogy a mi önéletrajzunk is bekerül a potenciális jelölteké közé , ha nem tudják előre elképzelni, hogyan is férnénk bele a csapatukba - állítja Ilana Gershon, a Down and Out in the New Economy: How People Find (Or Don't Find) Work Today című könyv szerzője.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek