LÁJFHEKK

Tízből kilenc "különleges" só átverés csupán

2015. október 1., csütörtök 18:58

A speciális sókat vizsgálta a NÉBIH: 45 jódozott, fluorozott és csökkentett nátrium-tartalmú terméket vizsgált meg, az eredmények pedig lesújtóak. 40 terméknél indult hatósági eljárás: 32 eseben csak figyelmeztetésben részesültek az élelmiszer-vállalkozók, további nyolcnál viszont összesen mintegy félmillió forint bírságot szabtak ki a szakemberek – derült ki a hatóság sajtóközleményéből. Több tételt a kereskedelmi forgalomból is ki kellett vonni.

Szupermenta termékteszt-sorozatának mostani részében a NÉBIH a jelölésben a termék különleges tulajdonságaira utaló állításokat tartalmazó sókat vizsgált komplexen: ez magyarul annyit tesz, hogy laboratóriumi, érzékszervi és jelölési ellenőrzésre is sor került.

Jó hír, hogy a vizsgált termékek érzékszervi tulajdonságai, valamint víztartalma is megfelelt az előírásoknak. Kevésbé jó, hogy leggyakoribb hibaként a tápértékjelölés elmaradása vagy hibás feltűntetése fordult elő. Kifejezeten rossz, hogy a korlátlan minőségmegőrzési idővel jelölt termékek közül kettő – a tételazonosító jelölés lehagyása miatt – nem volt nyomonkövethető, ezért ezeket azonnali hatállyal kivonták a kereskedelmi forgalomból. Szintén eltiltotta a hatóság a kereskedelmi forgalmazástól azt a két tételt, amelyeknél elmulasztották jelölni azok ferro-cianid (csomósodást gátló) adalékanyag tartalmát.

Fotó: Bruce Dale / Europress / Getty

A hatóság figyelmeztetésben részesítette azokat a termékeket, amelyek jelölésén olyan állítások szerepeltek, melyek nem engedélyezettek, illetve azok valóságtartalmát nem tudták igazolni a vállalkozók, továbbá a só gyógyhatásaira utaltak.

Jód, ami nem jód

A NÉBIH a – jelölés alapján – jódozott sók mindegyikénél elvégezte a jód-tartalom vizsgálatot. Négy terméknél a mért érték alacsonyabb volt a jelöltnél. A vizsgálat során az is kiderült, hogy két jódozott megnevezésű termék egyáltalán nem tartalmazott jódot, ezeket a gyártók saját hatáskörben kivonták a kereskedelmi forgalomból.

A hatóság blogján, a Szupermentán egyébként pofás kis grafikont és Excelt is talál a részletes eredményekkel, így azzal mi nem untatnánk. Ezekből kiderül, mely termékeket vizsgálták és azt is, mit találtak bennük.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta