Így lehet még szebb a hibiszkusza!

Ha hibiszkuszvásárlásra adja a fejét, akkor azzal is számolnia kell, hogy nem lesz olyan egyszerű a dolga, ugyanis először el kell döntenie, hogy a 200-300 lehetőség közül melyiket is szeretné tartani. Sebaj, mi majd segítünk!

A hibiszkuszok nemzetsége  igencsak széles lehetőségeket biztosít, és az alapján biztosan nem tud majd dönteni, hogy melyik virág szép, vagy melyik nem, hiszen minden egyes hibiszkusz nagyon mutatós tud lenni. Ha azonban igazán látványos megoldáson töri a fejét, akkor válassza a nagyobb virágokat nevelő fajtákat.

Hova és mikor?

A hibiszkuszok között találkozhat olyannal is, melyet ki lehet ültetni a kertbe, így a cserépről sem kell gondoskodnia, ám vannak olyan fajok is, melyek a fagyokat nem viselik, így ezeket mindenképpen a lakásban kell tartania.

„A Hibiscus rosa-sinensis a legnépszerűbb szobai fajta. Ezt jelzi magyar neve is, hiszen a "rózsamályva" mellett szobai hibiszkuszként, kínai hibiszkuszként, sőt Hawaii-rózsaként is ismert. Bár nyáron kitehetjük a teraszra, télen be kell vinni a lakásba. Meglehetősen gyorsan nő, hamar eléri a 2-3 méteres magasságot. Ezért érdemes időnként megmetszeni, bár az impozáns virágos látvány még a legaktívabb metszőket is eltántoríthatja. A kertben a Hibiscus syriacus (kerti mályvacserje) hódít méghozzá tucatnyi nemesített alfajával. A nemesítések - köztük sok hazai nemesítő remekműve - célja a virágok "tuningolása". A mai példányok már évi 4-5 hónapig díszítenek, és bizony zavarba ejtő a kertészetek színválasztéka, ami a fehértől a lilákon át a ciánkékig tart” - mondja Boross Dávid, az Oázis Kertészet munkatársa.

Hibiszkusz cserépben
Hibiszkusz cserépben

A hibiszkusz gondozása

Ezek a növények rendszeres öntözést és tápoldatozást igényelnek ahhoz, hogy virágba boruljanak, cserébe azonban nagyon tartósan teszik ezt. „Alapvetően vízigényesek, ezért a földjük legyen mindig kicsit nedves. A cserepes hibiszkuszokat a folyékony tápoldatokkal kényeztethetjük, a kertbe ültetett társaikat pedig a tartósabb műtrágyát, természetes trágyát kedvelik" - nyilatkozta a szakértő, aki a metszés fontosságára is felhívta a figyelmet: "A metszésnek két funkciója lehet: kordában tartani a növényt és esztétikailag alakítani. Az elnyurgult - túlnőtt - szárakon ugyanis kevésbé mutatnak jól a virágok, mint egy kompaktabb, tömör bokron." 

Sajnos a hibiszkuszok kedvelt élőhelyei a tetveknek és más kártevőknek, így a permetezésükről is gondoskodni kell, vagy választani egy megfelelő alternatív megoldást. "Alkalmanként, még megelőzőleg is praktikus széles spektrumú rovarirtó-szerrel kezelni, különösen az őszi és kora tavaszi időszakban” - tanácsolja Boross Dávid.  

Hibiszkusz cserépben
Hibiszkusz cserépben

Fagy vagy nem fagy

Egyes hibiszkuszok - mint például a kerti mályva - gond nélkül viselik a fagyokat, így kültéren, szabad földben is tarthatóak. Ám más fajaik ezt nem viselik ennyire jól, így télire mindenképpen védett, de fényben gazdag helyre érdemes tenni őket. Ha szeretné, akkor a téli virágzás is megoldható, megfelelő tápoldatozással. „Hazánkban sajnos több fajta nem télálló. Ezeket egy hűvösebb, világos szobában lehet teleltetni. Ilyenkor kevesebb vízre van szüksége a növénynek, kerülje a túllocsolást” - fűzi hozzá a szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Mustra