LÁJFHEKK

Teszt: Melyik a legjobb teflonserpenyő?

2015. március 14., szombat 19:30

A német fogyasztóvédelmi lap, a Stiftung Warentest hónapról hónapra vizsgál élelmiszereket, kozmetikumokat vagy gyerekjátékokat, most a teflonbevonatú serpenyők kerültek sorra. Alapos laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá a termékeket, melyek közül  mi most csak azokat szerepeltetjük a cikkben, melyek itthon elérhetőek. 

A hivatalosan politetrafluoretilen(PTFE) bevonatú serpenyők nevét jobban ismerhetjük, ha azt mondjuk teflon, de azt érdemes tudni, hogy ez elvileg a Dupont cég által kizárólagosan birtokolt márkanév. A csoda anyagnak egy nagy hátulütője van, ez pedig a hőérzékenység, ami azt jelenti, hogy csak 230 Celsius fokig használható. Ezért is van az, hogy számos szakács inkább a vasserpenyőhöz nyúl, a teflon helyett.

A teflon egyik sokat dicsért tulajdonsága, hogy gyakorlatilag nem kell zsírt használni a sütéshez. Az ideális serpenyő robusztus és évekig lehet használni. A teszt során intenzív használatnak vetették alá az edényeket, hogy kiderüljön, mit bírnak. Fémgolyókat helyeztek az edényekbe, de nem úszták meg a durva dörzspapíros tesztet, ráadásul egy rezgő lapra helyezték, hogy kiderüljön, mennyire bírja a bevonat a kiképzést. A hajtás után megtalálja az eredményt!

A Fissler Protect Alux Premium terméke csak kielégítő (2,6/5) eredményt kapott a Test magazintől. A koptatás utáni tapadása nem volt az igazi - magyarul nem bírta jól a dörzsölést. Sütésnél a meleg megtartását nem találták jónak, illetve a felmelegedési idő is magas volt. 

A Tefal új termékskálájának darabja alapvetően jól teljesített, ami nem tetszett a tesztelőknek, az a tapadás a dörzsteszt után, illetve a tiszítása, de egyébként elégedettek voltak a termékkel.

PB060025

A BSF Rom talán nem annyira ismert, de ez is kapható itthon, mindenesetre nem szerzett túl jó minősítést a szigorú ítészektől. A mindössze közepesre értékelt serpenyő mínusz pontot kapott a hőtartásra, illetve nagyon lepontozták azért, mert 8 percbe tellett, mire 200 fokosra melegedett.

Biztosan sokan használnak Ikeás edényeket, ezért a németek ezt is megvizsgálták. A viszonylag olcsó serpenyő közepes értékelést kapott, ez sem tudott nagyot villantani a dörzsteszt után. Ami még nem tetszett, az a serpenyő hőeloszlása, a hő megtartása, és a felmelegedési idő sem volt túl gyors. 

A Le Creuset márkát főleg a konyhamániások ismerhetik. Az alapvetően vasedényeiről ismert, viszonylag magas árfekvésű márka termékétől nem ájultak el a tesztelők. Nem volt jó a hőelosztása és megtartása, nem melegedett meg elég gyorsan, és nem is áll túlzottan kézre. Ehhez képest viszont nagyon magasra árazták be.

A WMF szintén ismert márka, és szintén nem olcsó. A szállodai, éttermi felhasználása mellett háziasszonyoknak is árulnak termékeket, mint például ez a serpenyő. A többrétegű anyag viszont nem volt elég ahhoz, hogy nagyot dobhasson a termék, ráadásul sikerült annyira egyenetlen hőelosztást produkálnia, hogy a két pont között 155 Celsius fokos eltérés mutatkozott.

Négy termék esetén erőteljesen javasolt az edényfogó kesztyű haszűnléata, mert a vizsgálat során több mint 55 fokosra melegedett a fogójuk: A BSF, az Ikea, a Le Ceuset és a WMF egyaránt balesetveszélyes - legalábbis ilyen szempontból. 

   Fissler Protect Tefal Gourmet Series BSF Rom  Ikea/Trovardig  Le Creuset  WMF Profi Resist
eredmény kielégítő  kielégítő  kielégítő  kielégitő
használat kielégítő kielégítő  jó  jó  kielégítő
bevonat és korrózió nagyon jó nagyon jó nagyon jó  nagyon jó  nagyon jó  nagyon jó
bevonat PTFE PTFE PTFE + kerámia  PTFE  PTFE  PTFE
alapanyag aluminium rozsdamentes acél aluminium  aluminium  aluminium  többrétegű anyag
ár 29990,- *  12390.-  8990,-  34990,-  39990,-

*a termék tavasszal kerül bevezetésre, német ára 55 euro

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta