Jó tanuló helyett vállalkozót neveljen a gyerekből!

Béna a gyereke franciából? Hadd legyen az, és az ég szerelmére, nehogy franciatanárt fogadjon neki, aki korrepetálja! Helyette figyeljék meg inkább, hogy miben ügyes, és azt a tulajdonságát fejlesszék. Legalább is ezt tanácsolja Cameron Herold, sikeres amerikai vállalkozó TED előadásában. Attól még, hogy a gyerek figyelemzavaros, bipoláris, vagy hiperaktív, és rossz tanuló, még simán lehet sikeres vállalkozó, aki nem bérrabszolgaként dolgozik másoknak, hanem ő ad munkát az embereknek, mert ügyesen tud pénzt keresni.

Herold szerint az oktatási rendszer és az egész világ azt sugallja a gyerekeknek, hogy tanuljanak jól, és legyenek orvosok, ügyvédek, mérnökök. Ez nem baj, de mi van azokkal, akik egyáltalán nem jó tanulók, és nem kerülnek be a főiskolára, egyetemre? Nos, egyáltalán nincs veszve semmi náluk sem, ha megvannak a képességeik, lehetnek vállalkozók, kereshetnek pénzt és adhatnak munkát másoknak.

cameron herold flickr
Nate Pesce / Cameron Herold / flickr

A vállalkozók azok az emberek, akiknek ha van ötletük, egy szenvedélyük vagy csak látják, mire van szüksége a világnak, akkor eldöntik, hogy nekiállnak és árkon-bokron át végigviszik azt. Maguk köré gyűjtik azokat az embereket, akikkel közösen valóra tudják váltani az ötletüket.

Ezért, ha a gyerekben ott van a vállalkozói hajlam, azt a szülőknek segíteniük kell kibontakoztatni, ugyanúgy, mintha mondjuk, a matekot vágná csípőből. Mennyivel jobban néz ki, hogy növekszik a gyerek üzlete, ahelyett, hogy az állami segélyre várna, mert nem volt jó tanuló, és „nem lett belőle semmi”! Egy igazi vállalkozónak Herold szerint nem is kell jó tanulónak lennie. Majd a jó tanulók fognak az ő cége alkalmazottaiként könyvelni, tervezni, tolmácsolni. 

De miért egy jó állás mindig a cél?

Jelenleg azt tanítjuk a gyereknek, hogy mit ne csináljon. Ne üss, ne rúgj, ne káromkodj! Megtanítjuk nekik, hogy keressenek egy jó iskolát, aztán egy jó állást. Tulajdonképpen az egész rendszer úgy van kitalálva, hogy alkalmazottakat képeznek a nagyvállalatoknak.

Pedig ezeket a vállalatokat is néhány kivételes ember építi fel, akiknek volt vállalkozó kedvük.  

Heroldnál egyébként a figyelemzavar 19 típusából 18-at diagnosztizáltak. A figyelemzavart és a bipoláris zavart a cégvezetők betegségének is nevezik, a Netscape mindhárom alapítójának, és Steve Jobsnak is volt. Ennek ellenére, ha ugyanezt diagnosztizálják a gyereknél, rögtön beadják neki a Ritalint, és leszidják, hogy ne legyenek már állandóan ötletei.

A vállalkozó olyan személy, aki szervez, vezet, és vállalja az üzlettel járó kockázatot. Sokat hallani arról, hogy ez vajon nevelés vagy természet dolga. Herold szerint a kettő együtt: őt vállalkozónak nevelték, de a képességei is megvannak hozzá.

A nevelés fontos

„Nem is volt választásom, mert már egészen fiatal koromtól fogva erre neveltek. Az apám elfogadta, hogy nem illek abba, amit az iskolában tanítanak nekem - és már fiatalon elkezdett az üzletre nevelni. Úgy nevelt mindhármunkat, hogy irtózzunk a gondolattól, hogy alkalmazottak legyünk, és az lelkesítsen minket, hogy vállalatokat alapíthatunk és másokat alkalmazhatunk.”

Hétévesen már vállfákat árult a tisztítóknak, amiket házaktól gyűjtött össze. Aztán rendszámtábla előlapokat. Aki nem vett a két autójára négyet, annak eladott egyet, hogy kipróbálja. Rájött, hogy az emberekkel lehet tárgyalni. Tízévesen képregényekkel üzletelt, a szegény gyerekektől megvette olcsón, és a város másik végén, a gazdag gyerekeknek eladta drágán. Ekkor azt is megtanulta (mivel megverték érte), hogy soha ne adja ki a forrását.

Aztán újságkihordó lett, a munkára felvett maga helyett egy fiút, ő pedig a pénzt és a borravalót begyűjteni járt a házakhoz. Dolgozott fűnyíróként, és ő szerezte be hétről hétre a bridzselő hölgyek üdítőjét. Akkor rájött, hogy meg kell becsülni az állandó megrendelőket.

shutterstock 86551375

Az állandó jövedelemtől ellustul az ember

Azt viszont sosem várta, hogy rendszeres fizetést kapjon valahonnan. A golfpályán arra vállalkozott, hogy egy magas dombra felhordja azok táskáját egy dollárért, akiknek nem volt hordárjuk. Mások öt órát dolgoztak tíz dollárért, ő ugyanezért egyet. Megtanulta, hogyan lehet gyorsabban megkeresni a pénzt.

A gyerekeit is így neveli: rendszeres zsebpénzt nem ad nekik, de ha találnak maguknak munkát a ház körül, akkor letárgyalják, hogy mennyit kapnak érte, ha elvégzik. Az így megkeresett pénz felét pedig megtakarítják, hét- és kilencévesen már van befektetési brókerük, aki a pénzüket forgatja.

A vállalkozói tulajdonságokat otthon is meg lehet tanulni

Herold szerint a vállalkozónak fontos tulajdonsága, hogy tudjon beszélni mások előtt. Meg kell tanítani őket arra a mindennapi életben, hogy ki a rossz vevő, és ki a rossz alkalmazott. Ha étteremben járnak, meg kell mutatni, hogy mi jár a rossz kiszolgálásért.

Meg kell tanítani, hogy a kinőtt játékait - felnőtt segítséggel - eladhatja internetes piactereken, és a pénz felét szintén megtakaríthatja.

Van néhány vállalkozói tulajdonság, amire nevelni lehet a gyereket: kitartás, vezetői készség, önelemzés, egymásrautaltság, értékek. Ezeket mind meglehetnek egy gyerekben, a szülő pedig segíthet neki, hogy fejlődjön.

A teljes előadást itt nézhetik meg magyar felirattal. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra