Idén is ingyen HPV oltás a hetedikeseknek

Ingyen megkaphatják ebben a tanévben is a hetedik osztályos lányok a méhnyakrákok 70 százalékáért felelős humán papillomavírus típus elleni védőoltást. Az oltás önkéntes, a szülőknek szeptember 11-éig kell nyilatkozniuk, hogy kérik-e a gyermeküknek, vagy sem. Ez a második év, hogy iskolai keretek között, ingyen megkaphatják a lányok a védőoltást, tavaly a jogosultak 77,5 százaléka élt a lehetőséggel.

A HPV „rákkeltő” típusai a nemi szervek és a végbél hámjában fertőzést, idővel rákos elfajulást is képesek okozni. A szexuális életet élő nők kb. 80 százaléka átesik a nemi szerveket érintő HPV-fertőzésen, a többségük nem is tud róla. A HPV-fertőzés a szexuális élet megkezdése után, leggyakrabban 15-24 éves kor között következik be. A fertőzések 90 százaléka az immunrendszer segítségével magától meggyógyul, a fertőzöttek kb. 10 százalékánál azonban tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt rosszindulatú daganattá fajulhat. A méhnyakrákok 70 százalékának kialakulásáért a HPV két típusa (16-as és 18-as típus) a felelős – ezek ellen nyújt védettséget ez a védőoltás. 

Media For Medical

A tapasztalatok szerint a használt, CERVARIX nevű oltóanyag teljesen biztonságos. A világon már több millió nőt oltottak be vele, a tavalyi iskolai kampányban pedig 70 ezer esetet volt lehetőségük követni a szakembereknek. Súlyos oltást követő esemény nem történt.

A megelőzés akkor a leghatásosabb, ha a lányok 15 és 19 éves koruk között részesülnek a védőoltásban. Ez védettséget nyújt a magas kockázatú HPV típusok okozta méhnyakrák, méhnyakrák megelőző állapot, és a régóta fennálló fertőzés ellen is. Megelőzésre szolgál, vagyis a már kialakult betegséget nem gyógyítja – áll az ÁNTSZ tájékoztatójában.

A védettség eléréséhez két alkalommal kell beoltani a lányokat, méghozzá hat hónapos időközzel. Az első oltásra idén októberben, a másodikra pedig 2016 áprilisában kerül sor. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek