Egy egészséges gasztroajándék: Ünnepi müzliszelet vaníliával és aszalt meggyel

Sokszor azért választunk egészségtelen ételeket, mert nincs időnk és nincs jobb alternatíva, mint a benzinkúton egy-egy gyors csoki, chips vagy péksütemény. Elég menő, ha karácsony körül gondolsz azokra a felnőttekre és gyerekekre, akik fontosak neked, és egy olyan isteni édességet állítasz össze, ami véletlenül egészségesebb is, mint a csokiszeletek.

Külön becsomagolva sokáig eláll, de a fagyasztót is bírja, így hosszú heteken át lehet belőle szuper uzsonna vagy autós vésztartalék. A karácsonyi fűszerektől ennek a változatnak hamisítatlanul ünnepi hangulata lesz.

Így is szép, de a fehér csoki is jól mutat rajta.
Így is szép, de a fehér csoki is jól mutat rajta.Anthony McGovern

Hozzávalók 8 szelethez

  • 20 deka szárított datolya
  • 1 csésze jó minőségű étcsokoládé (pasztilla) (vagy egy kisebb tábla csoki)
  • 7 deka méz
  • 15 deka zabpehely
  • 1 mokkáskanál
  • 1 csésze szeletelelt mandula
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 4 deka napraforgómag
  • 4 deka tökmag
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 csésze aszalt meggy
  • 7 deka mogyoróvaj (mandulavajjal is készítheted)
Recept idők

Elkészítés:

A datolyát késes aprítógépben addig daráld, amíg sűrű masszává áll össze. (Ehhez minél puhább datolya kell, ha nagyon nem sikerül, akkor egy teáskanál meleg vajat adj hozzá.) Kis lángon melegítsd fel a mézet a mandulavajjal, majd mehetnek bele a fűszerek és ízesítők is. Ezek után jöhet hozzá a zabpehely, a magvak, a meggy és a datolya is. (Még finomabb, ha a magvakat és a zabot előtte néhány percig pirítod a sütőben.) Ha sűrű, kezelhető masszává áltt össze, lapogasd egy tepsibe, és tedd a hűtőbe néhány órára. (Itt még dekorálhatod a tetejét egész mandulával, csokipasztillával, ha azt szeretnéd, hogy még szebbek legyenek a szeletek.)

 Ha összeállt a tészta, olvaszd fel a csokit gőz fülött, és mártsd meg benne a szeletek felét, talpát, vagy húzz rá csíkokat egy kanállal. Ha van otthon fehér csoki és kókuszreszelék, azzal is dekorálhatod a szeleteket. 

 

Mi a különbség a müzli és a gabonapehely között? Mi a különbség a müzli és a gabonapehely között?

Nem, a kettő nem egy és ugyanaz, el is mondjuk, hogy miért.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Ezek a halfasírtok tökéletesek akár karácsonyra is

Előételként, szendvicsbe, de édesburgonyacsipsszel és lilaburgonya-pürével akár különleges főételként is tálalhatod ezeket a pikk-pakk összedobható, egészséges falatokat. Snidlinges-szerecsendiós majonézt érdemes kínálnod mellé.

2020. december23., 06:04

Ez a garnélaleves sáfránnyal és sütőtökkel lesz tökéletes

Hallal és kagylóval is készítheted ezt a gyors levest, ami a sáfrány íze és gyönyörű színe miatt igazán elegáns fogás lesz. Ha valami könnyűt szeretnél az ünnepekre, érdemes adnod neki egy esélyt.

2020. december26., 06:04

Köret és főétel is lehet: gesztenyés kuszkusszal töltött padlizsán

Húsok mellé keleti hangulatú köret, vega és diétázó vendégek számára remek karácsonyi finomság ez a gesztenyével és áfonyával tálalt, jó sok fűszeres kuszkusszal megtöltött finomság.

2020. december18., 06:08

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek