Házat kért ajándékba - Anyák Napjára

Regina hosszú és viszontagságos évek után 2012 őszén költözött be öt gyermekével az Üdvhadsereg Magyarország Anyaotthonába. A család több éves vándorlás után talált befogadó otthont a budapesti védett házban. Az édesanya 39 évesen 12 év küzdelmes házasság után vált el férjétől, aki többször bántalmazta őt és a gyerekek is. Az Anyaotthonban egy megoldásokra koncentráló intézményben kapott önállósodási esélyt.

Eleinte albérletekben, később különféle átmeneti otthonokban húzták meg magukat, de az állandóság és a biztonság hiánya miatt a két nagyobbik gyermek elszakadt a családtól. Mi az, ami egy ilyen helyzetben mégis erőt adhat egy édesanyának, hogy folytassa a küzdelmet a vele élő gyermekekért, a közös otthon megteremtéséért? Gyakorlatilag semmilyen esélyt nem látott arra, hogy valaha saját fedél legyen a fejük felett, és az átmeneti otthonokból végül saját, állandó lakhelyük legyen.

Az Üdvhadsereg Szabadegyház által üzemeltett védett ház nem csak átmeneti biztonságot nyújtott, de hitet és reményt is adott az újrakezdéshez. Ebben az intézményben ugyanis, ellentétben a korábbi lakóhelyekkel, az új élet kezdésre koncentrálnak, hasznos, gyakorlati tanácsokkal látják el az itt lakókat, és – ami talán a legfontosabb egy ilyen helyzetben – visszaadják az ember elveszített hitét. Regina eleinte félt a nagyvárostól, mert korábban kizárólag faluhelyen laktak, így sem neki, sem a gyerekeknek sem volt könnyű megszokni a hangos, zajos városi életet. Egyik gyermeke 2 hónap után megszökött tőle, és visszament a faluba, ahol az asszony testvére élt, de mivel itt sem voltak rendezettek a körülmények, a fiú egy időre intézetbe került. Másik gyermeke már az otthonba kerülés előtt kiszakadt a családból. Az édesanya lelkileg teljesen összetörve imádkozott, hogy legyen egy saját házuk, ahol gyermekeivel új életet tud kezdeni.

Az Üdvhadsereg intézményében felhívták a figyelmét egy pályázatra, amely Családok Átmeneti Otthonából történő kilépési, önállósodási lehetőségre nyit utat. Regina megtelt reménységgel, és örömmel írta a pályázatot. Készült a költözésre, csomagolt - már azelőtt, hogy, értesült volna a pozitív válaszról - mint aki tudja, hogy már megkapta az ajándékot. A válasz megérkezett, ma már Regina egy saját házban él gyermekeivel, több száz kilométerre a fővárostól, békességben és nyugalomban. 

 Az Üdvhadsereg Fény Háza állami feladatot ellátó egyházi fenntartású családok átmeneti otthona. 1995. március 20-án nyitotta meg kapuit, azóta több száz család talált itt menedéket és segítséget. Az intézmény speciális ellátást és védelmet nyújt a családon belüli erőszak áldozatai számára, krízishelyzetben lévő nőknek és gyermekeiknek kíván hathatós segítséget és védelmet biztosítani. Szolgáltatásainak célja, hogy az Otthonban segítséget kérő anyák megnyugodva, erőt gyűjtve, újraszervezzék életüket, és gyermekeik védelmet kapjanak a további veszélyeztetettséggel szemben. A gyógyulásukat közvetlen segítségnyújtással és közvetett formában (szolgáltatások közvetítésével) törekednek teljessé tenni. Az Üdvhadsereg Magyarország által üzemeltetett Fény Házában évente 200-250 jelentkezést regisztrálnak, ebből 27-30 családnak tudnak eredményesen segíteni.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek