HOROSZKÓP

Nehézfiúk, ha összecsapnak

2009. november 11., szerda 15:00

saturnusz-plutoA Plútó és a Szaturnusz konfliktusai az egész társadalom életére kihatnak: szembenállásuk idején bukott el Róma 411-ben, egy későbbi pengeváltásukkor volt a mórok spanyolországi hadjárata, 1914-es találkozójukkor pedig kitört az első világháború. Egy kis áttekintés a korábbi találkozókról.

cikk-tipus-altalanos

Asztrológiai szempontból együttállásuk, szembenállásuk, illetve kvadrátjuk számít a legproblémásabbnak.

- együttállás: egymástól 0 fok távolságra vannak, tehát többé-kevésbé ugyanazt a helyet foglalják el;

- szembenállás: 180 fok távolságra vannak egymástól;

- kvadrát: 90 fokos szöget zárnak be egymással.

Az olyan események azonban, mint a román forradalom 1989 decemberében, azt sejtetik: földi mércével még harmonikus együttműködésük sem kimondottan problémamentes.

De ne szaladjunk ennyire előre az időben, inkább tekintsük át századunkat a két kozmikus nehézfiú ügyködésének tükrében...

 

Szaturnusz-Plútó együttállás: első, XX. századi találkozójukra 1914. október 4. és 1915. május 19. között került sor a Rák jegyében. Jóllehet az első világháború 1914. augusztusában kezdődött, hatásuk már akkor érzékelhető volt, egy Mars kölcsönhatás pedig az egzakt bolygóformáció kialakulása előtt felrobbantotta a lőporos hordót. A második világháború kezdetét egyébként egy hasonlóan feszült Mars-Plútó-Szaturnusz konstelláció jelezte. (A harcias Marsot a Zöld oroszlán és az élet tüze című cikkben mutattuk be röviden.)

Az első világháború tipikusan Szaturnusz-Plútó krízisnek tekinthető: a 19. században még széles körben elterjedt politikai struktúrák, évszázadok óta működő birodalmak, uralkodói dinasztiák omlottak össze, új nemzetek alakultak ki. A régi világ egyszer és mindenkorra átadta helyét egy újnak.
 

Szaturnusz (Mérleg) – Plútó (Rák) kvadrát : 1922. október 9. - a látványos tüzijátékok ugyan elmaradtak, de az Egyesült Államokban, az első világháborút követően gazdasági recesszió söpört végig. Ennél sokkal aggasztóbb méreteket öltött a németországi infláció, Olaszországban pedig a forrongó társadalom hatalomra juttatta Mussolinit.
 

Szaturnusz (Bak) – Plútó (Rák) szembenállás. Az oppozíció időtartama alatt, 1931. február 17. és 1931. december között kezdődött nagyjából a nagy gazdasági válság. A már akkor is nehezen elviselhető körülmények tovább romlottak, egyebek mellett ez vezetett Németországban Hitler és a nácizmus győzelméhez. Akárcsak a fentebbi példákban, itt is nyomon követhetők a drámai struktúraváltás jelei.
 

Szaturnusz (Bika) – Plútó (Oroszlán) kvadrát: A fényszög nem sokkal a második világháború kitörése után, 1940. március 26-án vált egzakttá. Persze, egy feszült Mars-Szaturnusz-Plútó kapcsolat már 1939. szeptemberében is jelezte a világégés bekövetkeztét.

Az első világháborúhoz hasonlóan a második is gyökeres váltást eredményezett a történelmi struktúrákban, sok tekintetben lezárva az első világháború idején kezdődött folyamatokat. E változások vezettek át abba a fázisba, amelyben az eddig túlnyomórészt Európát sújtó feszültség az Egyesült Államokat és a Szovjetúniót is megosztotta. Hiába, a pöttöm Plútó nagy léptékben szeret gondolkozni, mint ahogy a Szaturnusz sem aprózza el.   
 

Az újabb Szaturnusz (Oroszlán) – Plútó (Oroszlán) együttállással: 1947. augusztus 11-én újabb ciklus vette kezdetét. A hidegháború csak ekkor kezdődött el igazán, röviddel a konstelláció létrejötte előtt pedig az egész világon gazdasági recesszió söpört végig. Ugyanekkor jöttek létre a Plútó karakterének megfelelő, korszerű kémszervezetek is, mint a CIA, az UFO-hírek pedig az egész világot lázba hozták.
 

Szaturnusz (Skorpió) – Plútó (Oroszlán) kvadrát : 1955. december 27. és 1956. október 7. között javában tombolt a hidegháború, de Eisenhower idején virágzott az amerikai gazdaság. Más területeket azonban nem került el a válság. A Közel-Keleten Nasszer egyiptomi elnök államosította az addig britek és franciák által ellenőrzött Szuezi-csatornát. 1956 októberében Izrael megszállta Egyiptomot, az angol meg a francia alakulatok pedig lebombázták a csatornát.

Mint köztudott, a szuezi válság elterelte a világ figyelmét  a Magyarországon zajló eseményekről. 1956. október 23-án a Szaturnusz már átlépett a Nyilas jegyébe, amely szoros kapcsolatban van a magyarokkal, a Plútó pedig a Szűzbe. A világtörténelem eseményei ezúttal is szépen példázzák a terminátorok harcának lehetséges kimenetelét. Míg a Szuezi válság esetén a szaturnikus régi rendet képviselő angolokat és franciákat félreállították, a magyar felkelés leverésével a korábbi struktúrák győztek. A megtorló akciók kegyetlensége egyaránt jellemző mindkét princípiumra.
 

Szaturnusz – Plútó oppozíció: 1965. április 23. – 1966. február 20. Bár ezidő alatt nem lehett kimondott gazdasági recesszióról beszélni, a Szaturnusszal egyesült erővel farkasszemet néző Uránusz és Plútó (lásd Zűrzavar ciklusai az Uránusz és a Szaturnusz szembenállásáról) komoly társadalmi forrongásokat jelzett. 1965 nyarán minden nagyobb amerikai városban lázadások törtek ki, a nemzedékek közötti ellentétek kiéleződtek. A baby boom-generáció egyre kevésbé találta meg a hangot  a második világháború nemzedékével, pusztított a vietnami háború, és  tetőfokukra hágtak az ezt kísérő társadalmi feszültségek,  tiltakozó akciók

A bolygóformáció 1967 februári felbomlását a  hatnapos háború követte Izraelben 1967 júniusában. Az összecsapásokhoz a korábbi Szaturnusz-Plútó szembenállás idején kezdődött folyamatok vezettek.   
 

Szaturnusz (Rák) – Plútó ( Mérleg) kvadrát: Az 1974. május 28-án egzakttá váló kapcsolatot a Jom Kippuri zsidó-arab háború követte, amely az arab olajembargóhoz vezetett. Kisebb gazdasági krízist okozva az Egysült Államokban, amelynek ekkor kellett szembesülnie az első komolyabb energiaválság következményeivel.
 

Szaturnusz – Plútó együttállás (a Skorpióban):  a két bolygó 1982. november 8-i találkozója nem sikerült olyan drámaira, mint a korábbiak, de annál mélyrehatóbb változásokat indított el. Bár érzékelhető volt némi gazdasági stagnálás, ezt a ’80-as évek végén annál prosperálóbb szakasz követte. Az időszakot inkább a kisebb, brutális háborúk jellemezték, mint az iraki-iráni konfliktus, amely mindkét oldalon sok áldozatot szedett. Az oroszok afganisztáni kudarca és csalódása, az ezt kísérő általános, a vietnami háborúéhoz hasonló frusztráció később hozzájárult a  rendszer felbomlásához.
 

Szaturnusz (Vízöntő) – Plútó (Skorpió) kvadrát: 1993. március 20. – 1994. január 2. A gazdaság pangása megülte az amerikai kedélyeket, ami a Clinton-éra első szakaszára is rányomta bélyegét. A szaturnikus-plútói hatások alatt álló balkáni térségben azonban sokkal aggasztóbb folyamatok zajlottak: a  közvetlen közelünkben zajló délszláv polgárháború népirtásai, tömegsírjai még azok számára is háborús traumákat okoztak, akik csak képernyőn találkoztak pusztításaival.
 

Szaturnusz (Ikrek) – Plútó (Nyilas) szembenállás: 2001.augusztus 5. – 2002. május 26.  Az új ciklus egyik legsokkolóbb eseménye a 2001. szeptember 11-i terrorista akció. Ez új korszakot jelentett a mi életünkben is, az akkor elindult folyamatok pedig a 2009. november 15-én egzaktá váló, de hatásait most is érzetető Plútó-Szaturnusz kvadrát során válnak hangsúlyozottabbá.

 

Mi jöhet még?

Az eddigi megfigyelések szerint a két bolygó feszült kapcsolatát eddig is kisebb-nagyobb méretű gazdasági recesszió vagy egyenesen válság kísérte: akár olyan súlyosak is, mint az 1931-es. Más fényszögek háborúkkal álltak összefüggésben. Az első-második világháború vérontásai minden eddiginél nagyobb területre terjedtek ki, a tömegpusztító fegyverek megjelenésén túl az eddigieknél kegyetlenebb harcmodor jellemezte őket. Más fegyveres konfliktusok, mint a vietnami, sokkal kisebb térben zajlottak, de szimbólumértékűvé váltak, mélyreható folyamatokat indítva el. Másutt polgárháborús övezetek alakultak ki, a szintén plútói-szaturnuszi hatások alatt álló arab világ forrongása. Az olajkérdés pedig további aggályokra ad okot. 

a szerző asztrológus

 

cikk-tipus-linkek

Amit harcias Marsról tudni kell... | Zöld oroszlán és az élet tüze

A Szaturnusz áthaladása ritkán kedvez a magas pozícióban lévőknek – most a Mérleg jegyébe lépett... | A Szaturnusz leckéi - Hova billen a mérleg?

Ha párkapcsolatunkat csak üres formák, kölcsönös függőség tartotta össze, valószínűleg széthullik, de akik viselik a nyomást, összekovácsolódhatnak... | A kozmikus tanítómester leckéi


Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta