GASZTRO

A szalagos fánk titka

2010. február 15., hétfő 07:38

Sokan nem mernek fánkot készíteni otthon, mert félnek, hogy nem kel meg a tészta, nem lesz szalagos vagy túlságosan megszívja magát olajjal. Egy sokszor próbált és mindig sikert arató recepttel szeretnénk ezt a félelmet eloszlatni.

Fánk kisokosunkban összeszedtük, hogy mire kell odafigyelni. Érdemes megpróbálni, mert a február nem telhet egy jó vasárnap délutáni fánkozás nélkül! Kedden vége a farsangnak, ha belehúzol még farsangi fánknak is nevezheted a kreációt.

fank_szalagosHozzávalók:

60 dkg finomliszt
3,5 dkg élesztő
kb. 2,5 dl langyos tej
4 ek. cukor
4 tojás sárgája
0,5 dl rum
1 csipet só
1 narancs v. citrom reszelt héja
8 dkg olvasztott vaj


1 dl langyos tejben 1 tk cukorral futtasd fel az élesztőt.

Szitáld a lisztet egy nagyobb tálba, a közepébe készíts egy kis mélyedést. Ide tedd a cukrot, a csipet sót, a tojások sárgáját, a rumot és a narancs vagy citrom reszelt héját, a maradék tejet, végül a felfuttatott élesztőt.

Kézzel vagy robotgépben dagaszd ki a tésztát. Lágy és hólyagos legyen. Amikor elválik az edény falától, add hozzá az olvasztott vajat is. Alaposan dolgozd ki. Kelesztőtálban hagyd duplájára kelni.

Miután megkelt, borítsd lisztezett felületre és kézzel körülbelül ujjnyi vastagra lapogasd le. Fánkszaggatóval vagy egy pohárral szaggasd ki. A kimaradt széleket gyúrd össze, és azokat is szaggasd ki. A kiszakított fánkokattakard le egy ruhával, és hagyd, hogy a fánkok ismét megkeljenek, ez kb. 30 perc.

Ezalatt egy nagyobb lábasba önts legalább három ujjnyi vastagon olajat melegítsd fel. Fontos, hogy az olaj meleg legyen, de ne legyen forró, mert akkor a tészta gyorsan barnul, kívülről megég, a közepe nyers marad.

Egyszerre csak annyi tésztát tegyél az olajba, hogy kényelmesen elférjenek, hiszen sütés közben is dagadni fognak. A tészta közepébenyomj az ujjaddal egy lyukat, majd ezzel a lyukas felével lefelé tedd az olajba. Azonnal takard le egy fedővel, és másfél percig süsd. A fedőt vedd le, a fánkokat fordítsd meg, és most már fedő nélkül süsd ismét másfél percig.

Szedd konyhai papírtörlőre, tálaláskor hontsd meg porcukorral, és sárgabarack lekvárral kínáld. Nagy sikere lesz!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta