Ripsz-ropsz karácsonyi menü - pulykamell

A pulyka ma már itthon is a karácsonyi menü egyik főszereplője. Eredetileg az angolszász országokban került az ünnepi asztalra, de mivel egy könnyű, jól variálható húsfajta, gyorsan meghódította a világot.

cikk-tipus-recept

Receptünkben kivételesen nem töltöttük semmivel, mert az gazdagon fűszerezett gyümölcscsatni kiváltja a töltelék szerepét, a húst borító száraz pác pedig kiváló ízt kölcsönöz neki.

Fűszeres pulykamelltekercs

• 1,5 kg pulykamell filé
• 2 ek olaj
• 2 tk só
• 1 tk édesnemes paprika
• 1 tk curry
• 1 tk római kömény
• ½ tk őrölt gyömbér
• ¼ tk őrölt bors
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 dl víz
• 1 dl fehér bor
• 3 ek olaj


A fokhagymagerezdeket 1 tk sóval törd össze mozsárban. Add hozzá a többi fűszert és az olajat, és alaposan keverd össze.
A pulykamellet szúrd fel és klopfold ki, hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen. A hentest is megkérheted (ha jófej megcsinálja), hogy vágja fel neked úgy, hogy fel tudd majd tekerni.

Terítsd magad elé a húst azzal az oldalával felfelé, amely majd kívülre kerül a sütéskor. Kend be a fűszerkeverékkel, jól dörzsöld be. Fordítsd meg, tekerd fel és tűzd össze vagy kötözd meg – így szebb formája lesz. Attól függően, hogy mennyi időd van a vacsoráig, akár egy éjszakára a hűtőbe teheted.

Tedd sütőrácsra, azt pedig egy tepsibe. Öntsd alá a vizet és a bort, locsold meg a maradék 3 ek olajjal és közepesen meleg sütőben (160 fok), fóliával letakarva süsd 45 percig. Vedd le róla a fóliát, süsd további 30-35 percig, amíg elkezd egy kis színt kapni. Ekkor vedd ki a sütőből és szeletelés előtt legalább 20 percig pihentesd.

 

cikk-tipus-linkek

Oszd meg másokkal is!
Mustra