GASZTRO

Piacmustra: A pék verseng értünk, a kofák nem

2010. május 13., csütörtök 20:28

piacmustra_mDübörög a piacszezon, szombaton érdemes korábban kelni és jól bevásárolni. De hol? És mit? Sorozatunkban végigjárjuk Budapest ismert és kevésbé ismert, felkapott, lepukkant, turistacsapda, local hero, vagyis minden valamilyen szempontból érdekes piacát, és elmondjuk, mit tapasztaltunk.

Elsőként a Fény utcai piacot és a párhuzamus univerzumot, a Lehel csarnokot jártuk körbe. A körkép végén összegezzük a látottakat, hogy neked, kedves Olvasó, csak a szemizmaidat kelljen tornáztatnod a képernyő előtt, hogy megtudd, miért hova kell menni.Szempontrendszer

 • Szempontrendszerünket objektív és szubjektív elemekből állítottuk fel:
 • Keressük a házilag termesztett árut (őstermelők és kereskedők aránya).
 • Minden héten megkísérlünk megtalálni egy kicsit különlegesebb zöldséget/gyümölcsöt, aminek épp szezonja va. Ezen a héten ez a rebarbara.
 • Átlagon felüli henteseket keresünk: találunk kiemelkedőt?
 • Minden esetben említést teszünk egy-egy érdekesebb üzletről, őstermelőről, ha van ilyen.
 • Az árfekvést 2 kiválasztott, és szezonális terméken keresztül állapítjuk meg (tól-ig határt adunk meg több üzlet,
 kofa, kereskedő áruja alapján) – ezen a héten a spárga és az újkrumpli az iránytűink.
 • Szubjektív elemként a lacikonyhát, kifőzdét, büfét értékeljük, valamint a hely hangulatát igyekszünk megfogalmazni.

  piac2


Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központ

A Fény utcait nem az olcsó piacok között tartjuk számon, a Rózsdomb lábánál a tehetősebb vásárlókhoz szokott kofák és kereskedők jobban megnyomják a ceruzájukat, mint számos más piacon. Cserébe egy igencsak hangulatos, jól átlátható, kellemesen szellős piactéren vásárolhatunk.

A földszinten, a főbejáratnál egyből a kofákat, kis- és őstermelőket találjuk, köztük akad olyan, aki láthatóan a saját portékáját árulja, de az egész piachoz képest elenyésző számban. Ezen a területen egyből két helyen is találok rebarbarát, 980 forintos kilónkénti áron. A bejárattól balra izgalmas a füstölt húsokat, sajtokat árusító stand.

rebarbara

A hátsó sorokon és az emeleten a kereskedők kaptak helyet, itt nincs nagy különbség a kínálatban. Van köztük egy-kettő, aki csak néhány gyümölcsre szakosodott – én például szeretek a  körtés standon vásárolni, csak azt sajnálom, hogy nem válogathatok a körték között én magam. A piac árfekvése nem mondható visszafogottnak, de mégsem kiugróan magas. A különbség inkább abban rejlik, hogy nagyobb a minőségen belüli választék, például a spárga csomagját (1/2 kg) 300-1000 forint között árulják. Az újkrumpli ára 300-500 forint között mozog.

Több pékség is verseng kegyeinkért, az emeleten található Kárpáti Pékség és Tejbolt előtt általában hosszú sorok kígyoznak, a Lipóti pékséget ezzel ellentétben úgy elrejtették, hogy csak a gyakorlott piacjárók bukkannak rá könnyedén.  A Kárpáti mellett a sarkon már kora reggel is nagyon finom sajtos-szalonnás lepényt és más kemencés finomságokat árusítanak, a szombat reggeli cipekedés közben érdemes itt megpihenni egy jó kis kalóriabombára.

A hentessoron a szokásos módon vannak kifejezetten baromfira, disznóhúsra vagy akár kifejezetten magyar termélkelre (mangalica, szürkemarha) szakosodott üzletek, de kiemelkedő minőségű húst egyiknél sem nagyon találok, az átlagosnál kicsit jobb színvonalat többen is hozzák.

A piac egyik legnagyob forgalmat bonyolító üzlete a Szega Camembert Sajtszaküzlet, és a hozzá tartozó sonkákat és pástétomokat kínáló bolt, csak ezekért érdemes alkalomadtán ellátogatni a Fény utcai piacra. A város egyik legnagyobb sajtkínálatával büszkélkedő kereskedésben valóban minden igényt kielégítő a felhozatal. A földszinti bazársoron található az Ezerfűszer névre keresztelt üzlet, ahol különleges fűszereket, nemzeti konyhák alapanyagait szerezhetjük be, érdemes ide is tenni egy kitérőt.

Összességében a Fény utcai piac kellemes piaci élményt nyújt – nem túl nagy, kényelmesen körbe lehet járni egyre dagadó cekkerrel is, és arra is van lehetőség, hogy igyunk egy jó kávét (az emeleten a sarokban) vagy elfogyasszunk egy ropogós lepényt (szintén az emeleten a másik sarokban). Sok a virág! Budán központi helyen található, jól megközelíthető, viszont nagyon forgalmas a Mammut I-II. és egyéb kereskedelmi egységek, valamint a szűk utcák miatt. Parkolni a Mammut parkolójában és korlátozott számban az utcán lehet. Mindkettő fizetős.

Lehel csarnok

Első körben végigszaladok a földszinten, a megbeszélt szempontok alapján vizsgálom az árukat, rebarbarát keresek. Sehol nem találok, de több helyen megkérdezem, hogy kapható-e. Mindenhol nemleges a válasz, sőt van, ahol azt se tudják mi az. Ami rögtön feltűnik, hogy a zöldségesek 99%-ban ugyanazokat a termékeket árusítják. Ugyanolyan saláta, karalábé, spárga, ami egyik helyen nincs, azt a másik standon se kapom meg. Talán egyetlen zöldséges tűnik ki soktucatból.

virag

A kofák középen kaptak asztalt. 30-40%-ra tippelem azok számát, akik valamilyen házilag termesztett zöldséget is árulnak. Egyetlen igazán izgalmas stand a zöldfűszeresé, és az erdei gombákat árusító hölgyé.

Jöhetnek a hentesek. Itt is hasonló a választék, egyforma a pult. Egy helyen látok érdekesnek tűnő olasz felvágottakat, egy másikon pedig szimpatikus füstölt libacombot, szép libamájat.
A Lehel csarnok a legolcsóbbnak hirdeti magát, de gondolom nem járnak máshova vásárolni, ezért tévednek. Spárgát 350-450 forint között kínálják csomagonként, ami fél kiló. Az újkrumpli ára 300-500 forint között mozog.

Érdemes benézni a török fűszereshez, jóféle olajbogyókat, görög joghurtot, és mindenféle fűszert kaphatunk itt. Az eladó nem szeret korán kelni, kilenc előtt ne is próbálkozzunk.
A galérián található egy osztrák sajtokat, felvágottakat, és kenőmájasokat árusító üzlet. Nem csúcs minőség, de egyszerű, szendvicsbe való sajtot 30%-kal olcsóbban meg lehet vásárolni nála, mint a hipermarketben.

Ha megéheztünk, menjünk haza! A piacon van két lángosos, mindkét helyen hideg, zsírban tocsogó lángost akartak ránk sózni. Talán hétvégén jobban pörög a készlet, de ezt mégse kéne! A galérián se jobb a helyzet, két helyen is felmérjük a választékot: előre panírozott „falatkák”, langyos sültkolbász. Igazi kifőzdét, vagy lacipecsenyést nem találni.

A Lehelre nem a piacozás élményéért, hanem a gyors bevásárlásért érdemes járni. Mindig van hely a parkolóban, az első óra ingyenes, és ott áll meg a metró is.

A második részben a Fehérvári úti Csarnokot és az Újpesti piacot látogattuk meg.

cikk-tipus-linkek

Könyvajánló: Terka a piacon

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.14 12:21:23Dijoni

  Navégre! :)
  A Fehérvárira nagyon kívácsi vagyok! Régen szerettem, érdekel mit tett vele a mellé épült pláza.

 • 2010.05.14 12:26:17almakörte

  "A piac egyik legnagyob forgalmat bonyolító üzlete a Szega Camembert Sajtszaküzlet, és a hozzá tartozó sonkákat és pástétomokat kínáló bolt."
  Én gyakran járok a Fény utcai piacra, de a két bolt előtt sosem kígyóznak a sorok. viszont az említett sonkás mellett van egy felvágottas, na ott mind a két sor hosszú, és ha nem is prémium kategória, de egy átlagos supermarketi választékhoz és minőséghez képest nagyon szép az árujuk.

 • 2010.05.14 13:15:36CS0ki

  A legjobb a "Sonkás" névre keresztelt bolt, kettővel jobbra a sajtostól(lehet hogy erre utaltak a cikkben is). Mondjuk nem olcsó, de a prémium cuccokat meg kell fizetni. Néha elmegyek, és megjutalmazom magam pár jó sonkával, szalámival.
  A cikkben említett őstermelő sajtost én is csak dícsérni tudom, a fokhagymás-.fűstőlt sajtjuk szenzációs.

 • 2010.05.14 14:08:57dudlidu@yahoo.com

  A nyitvatartást is hozzá kéne tenni! Aki munkába jár, az kb nem tud piacra menni, mert hivatalosan 18-kor zár (hétfőn, mikor üres a hétfő 17-kor), de a hentesek min 1 órával korábban, a többiek is jellemzően kb fél órával korábban már csomagolnak. Ha nagyon rohanok, akkor van negyed órám.
  Péntek, szombat meg tömegnyomor. Vasárnap a meg a harmada, ha nyitva van. Aztán panaszkodnak a kofák, hogy tescoba megy az ember. Esetleg mert az nyitva van!
  Lehelen a húspultokban elég nagy a különbség, főleg a két vége között, de van egy kisablakos hentes, ott sorok is szoktak lenni.
  Piacnézőbe meg hétvégén kell menni, az igazi őstermelők többsége akkor van kint.
  Fővám téren van Pesten egyedüli minőségben húst árusító hentes, ha azt nem találjátok meg, akkor sokat nem ér ez az egész mustra.

 • 2010.05.14 15:50:25zugloibetyar

  A héten jártunk a Fény utcai piacon ,néha ellátogatunk oda mi is, megcsodálni a finomságokat az itt is említett sonkát és sajtokat és fényévenként kénytelenek vagyunk venni mert ennyi jár a dolgozónak.A bámészkodás után krumplit ,répát és hasonlót vásároltunk ,gondoltam támogatom a kistermelőket.Egy öreg mammer úgy megvágott 550 ft/kg újkrumplival hogy csak lestem de szerencsére csak fél kg vettem aztán két sorral följebb már 300 volt úgyhogy legközelebb mérsékelten támogatok .Azzal vitatkoznék hogy a Lehel téren nincs jó lacikonyhás,az emeleten azt hiszem Lacikonyha Bt is a neve a sarokban van a csirkés mellett ahol ebédidőben kilóméteres sor áll.Ott legendásan finom a kolbász a sülthal,hurka,stb. A vásárló közönség is minden osztályból megtalálható érdekes de szivderítő látvány az öltönyös office fighterek mellett a hajléktalan ugyanolyan hévvel eszi a sülthurkát akárcsak jómagam.

 • 2010.05.14 16:31:06Dijoni

  Józsi a hentes nagyon jóban van több gasztrobloggerrel, Fűszeressel és Péter Annával is, csodálkoznék, ha pont őt hagynák ki! Egyszer egy tök jó fotó is felkerült Józsiról a Malackarajra, amit Fűszeres fotózott.

 • 2010.05.14 17:52:52Piacrajáró_01

  Tisztelt Szerző!

  Azt a tényt nem figyelembe véve, hogy az Index.hu, valamint a hozzá köthető netes tartalmak már nem először negatívan értékelik a Lehel piac kínálatát, az alábbiakra hívnám fel a figyelmét:

  Lehel tér közelében lakom feleségemmel, gyakran, hetente járunk vásárolni a piacra. Korábban sok más piac közelében laktam, gyakran látogattam más piacokat is. Friss élményem a Fővám téri piacon eltöltött Francia Napok rendezvény.

  Tapasztalatom szerint minden piacon található a többitől teljesen eltérő kínálat, újdonság. A Lehel téri piacot a viszonylagos tisztasága, a relatíve nagy számú - a szerző által említett középső részen megtalálható - őstermelői választék, valamint az általam nagyra becsült friss baromfit áruló kistermelők, és egy-két hentes (sajnos tényleg nem sok a választék, de ami van, az értékelendő) miatt szeretem. Továbbá kiemelendő az szerző által észrevett keleti bolt, de van itt kínai, olasz felvágottas - ahol eszméletlen minőségú magyar, olasz, spanyol és osztrák termékeket árulnak. Azt elismerem, hogy lángost a piacon nem ettem, de ha valaki akarta volna, akár meg is találhatta volna a Csirkecsibész nevú helyet a piacc emeleti részén, ahol friss, fonom ételt kaphat, nem beszélve a legjobb piaci sültkrumliról.

  Ha valaki ír egy piacról, akkor ne a divatnak megfelelően nyilatkozzon, hanem szánjon rá pár vásárlást.

  Előre látom a Fővám téri Vásárcsarnokról szóló írást... Igen a fent említett hentes tényleg kuriózum. De a többi... Külföldiek népes serege, minden libamáj, Pick, szúvenyír árus. Persze más jó boltok is lehetnek, de én nem járok oda, így első látszatra nem nyolatkozom tovább.

  A Lehel igenis jó piac, én szeretem. Ha nem tetszik, lehet máshová menni. De ne tessék leszólni. Fleg így, ismeret nélkül.

  Hogy valami pozitívumot is írjak: Elismerendő, hogy ha valaki piacra jár, felfedezi a természetes termékeket árusítókat, az újdonságokat.

  Tisztelettel: Piacrajáró

 • 2010.05.14 19:03:47gesztenye

  Áruljátok már el légyszi, hogy a Fény utcai piacon hol van Lipóti Pékség??? Minden szombaton oda járok, de még nem bukkantam rá, viszont nagyon szeretem a termékeiket.
  A piacról szóló leírás korrekt, itt egyetlen bunkó árussal nem találkoztam eddig, igaz, hogy kicsit drága, de mindenki illedelmes és viszonylag kedves is, úgyhogy ide nekem felüdülés elmenni hétvégenként.
  Korábban a Lehel piacra is jártam, ott viszont nagyon sok udvariatlan, faragatlan árussal találkoztam és nem egy durva lehúzásba futottam bele, úgyhogy soha többé Lehel piac.
  A Nagycsarnokba általában hétköznap járok, mivel közel van a munkahelyemhez. Itt a baromfiárusokat messze elkerülöm, mert eszméletlen bűz árad az ilyen standok körül, keveredve az ezt elnyomni hivatott mérhetetlen hipóval. Gusztustalan. Ettől függetlenül az évek során megtaláltam azt a néhány zöldséges, akikben megbízom, viszont itt is vannak bunkó eladók bőven és többen közülük notóriusan csalnak a mérleggel.

 • 2010.05.14 19:49:45Lila Füge

  Kedves dudlidu, köszi a javasaltot, a nyitva tartást is belevesszük a cikkbe (bár sajnos ez a tényen nem változtat, hogy 9-5-ig, vagy tovább tartó munka mellett képtelenség piacra járni, hacsak nem hajnalban megy az ember, ami nem igazán észszerű).

 • 2010.05.14 19:54:14Lila Füge

  Kedves Piacrajáró társunk! Mindketten rendszeresen látogatjuk az említett két piacot és másokat is, így a véleményünk nem megalapozatlan. További kellemes piacrajárást kívánunk, mert valóban szép és élvezetes dolog, preferenciától függetlenül.

 • 2010.05.15 17:48:02Dijoni

  Tisztasága???
  A Lehelen van minden évben a legtöbb hentes, amit bezárat/megbirságol az ANTSZ, mert romlott, lefegyasztott, majd felovasztott húst árulnak. Egyszer azt láttam, hogy a középen lévő ücsörgőn, ami a vecsési káposztás mellett van, egy nő fejéből egy másik hajléktalan tetveket szed, és dobál a földre...
  Nem viccelek. És a biztonsági őr nem szólt semmit
  Elől van egy felvágottas, ahol többször tettek a szép szeletek közé romlott, szürke szalámiszeleteket is. És még arrogánsak is, nem beszélve arról, hogy dohányoznak az eladók.

 • 2010.05.15 18:16:33captain

  Tényleg jó kezdeményezés a piacmustra! Egyébként indult már ilyen blog is:
  http://piacikofa.blogspot.com/

  bár eddig csak a Fehérvári úti piacról írt...

 • 2010.05.16 10:19:03zölderdő

  Kedves Piacrajáró!

  Csatlakozom Lila Fügéhez. Fűszeres Eszter rendszeresen jár a Lehelre, többször írt már róla a blogjában. Ajánlom a figyelmedbe kellemes kis írásait:-)

 • 2010.05.19 19:09:55Piacrajáró_01

  Tisztelt Dijoni!

  Nem gondolom, hogy a Lehelen több hentest zárnának be, mint a többi piacon, de nem akarlak elszomorítani, minden piacon csak egy-két olyan hentes van, ahol nem vernek át, ahol friss az áru.

  A hajléktalanok, szegény rétegek, pedig minden piacon megvannak.

  Az általad említett szalámisnál - mely vagy teljesen elől van, ahol, kinézete miatt nem vásároltam - a Levoni jobb - vagy a Pápai húsgyár boltja lehet. Nem ez a Lehel, amit szeretni lehet....

  Igen, tartom magamat ahhoz, hogy aki írta a cikket, az nem jár minden héten a Lehelre, kár úgy becsmérelni, hogy nem ismerem teljesen.

  Csak egy kis tipp: Kávés az emeleten, Levoni, Török, csirkések, Sajtos, egy-két zöldséges középen (nem kereskedők), zöldséges a hússoron. Ez kevés lenne?

  Nekem elég.

  Tisztaság?

  Jártál már a Hunyadin, vagy a Fővámtéri Piacon?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta