Párolt körte kéksajt fagylalttal

Zanza!

kote_keksajtfagyival

ősz/körte/sajt

A körte mindenféle kéksajttal finom, de igazi koronája a valódi Roquefort.
Nem olcsó sajt, kilója közel tízezer forint, de nem is az a fajta, amiből húsz dekát reszelek a melegszendvics tetejére.

 

 

Egy csipetnyi is annyira intenzív, pikáns, hogy percekre elvarázsolja az ízlelőbimbókat. Ha idegenkedsz a szagosabb sajtoktól, azt tanácsolom, hogy kezd az ismerkedést valamilyen semleges fajtával, legyen az pl. az edami. A sajtok élvezete is egy tanulási folyamat - minden alaklommal egy picit pikánsabb, szagosabb, folyósabb, vagy éppen keményebb sajttal folytatva hamar rajongóvá válik az ember, és egyszer csak azt veszed észre, hogy már sajtszaküzletbe jársz, és a legrusztikusabb camembert kéred az eladótól.

Amióta az egyik budai cukrászdában ettünk nyáron gorgonzola fagylaltot, nem hagy nyugodni a gondolat, hogy valami hasonlót nekem is készítenem kell, így született ez a recept.

Hozzávalók a fagylalthoz:

4 tojás sárgája
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
10 dkg roquefort sajt
4 ek cukor
1 csipet szerecsendió
1 csipet feketebors


A tejet keverd el a tojások sárgájával és a cukorral. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett főzd sűrűre. Zárd el a lángot, morzsold bele a sajtot, keverd hozzá a tejszínt és a fűszereket.
Hagyd teljesen lehűlni, majd tedd egy órára a hűtőbe. Fagylaltgéppel készíts belőle fagylaltot.
Ha nincs géped, töltsd műanyag dobozba, tedd a mélyhűtőbe és 40 percenkét keverd át. Az utolsó keverés történjen turmixgéppel. 4-5 óra fagyasztás után fogyasztható.

A körtéket pucold meg, hosszában vágd ketté, és egy kevés fehérbor és víz keverékén fedő alatt párold puhára.A fagyi tetejére szórhatsz szezámmagot, vagy diót is.

Blogmustra