Pad thai – a leghíresebb thai étel

Zanza!

pad_thai

thai/tészta/wokos

A pad thai nem bonyolult étel, mégis könnyű elrontani – mivel ezt sok hazai étterem meg is teszi, érdemes otthon próbálkozni az elkészítésével.


Szerencsére nem tartalmaz nehezen beszerezhető alapanyagokat. Ráadásul mindazt, amire szükségünk van – halszósz, tamarind paszta - szinte minden thai ételhez felszanálhatjuk, tehát érdemes őket beszerezni.

A thai pirított tészta elkészítésének egyetlen titka, hogy pontosan be kell tartanunk a wokban pirítás alapvető szabályait:
- a wok legyen forró, amikor a pirítanivalókat beletesszük
- cselekedjünk gyorsan, mert a nagy hő miatt pillanatok alat elkészül az étel
- minden hozzávalót gondosan készítsünk elő és helyezzük könnyen elérhető távolságba
- kis adagokat készítsünk egyszerre, hogy az étel piruljon és ne főjjön!

Hagyományosan garnélával készül, de készítik csirkével vagy csak tofuval is. Tofu minden esetben kerül az ételbe. Az alábbi recept  mindhárom verzióhoz útmutatást ad.

Tálaláskor mindig kerül az asztalra cukor, halszósz, chili, összertört mogyoró, hogy mindenki a saját szájíze szerint állíthassa be a végleges ízhatást.

Hozzávalók 4 személyre:

• ½ dl halszósz
• 2 ek tamarind paszta ½ dl vízben feloldva
• 2 ek nádcukor (vagy 1,5 ek barnacukor)
• 2 tk összetört csili

• 1 csomag (400g) rizstészta
• 28 db közepes méretű garnéla vagy 25 dkg csirkemell filé
• 2 gerezd fokhagyma
• 4 db újhagyma
• 30 dkg tofu
• 2 marék babcsíra (vagy 2 konzerv)
• 4 tojás
• 4 marék sózatlan pirított földimogyoró
• olaj

• 1 csokor koriander
• 2 db lime
• szárított csili



Készítsd el a szószt: az első négy hozzávalót tedd egy kis lábosba és főzd össze, amíg a cukor teljesen felolvad.

A rizstésztát 10 percre áztasd meleg vízbe, csak addig, amíg megpuhul, nem kell megfőnie.

A fokhagymát aprítsd fel, az újhagymákat vágd egyforma – 1 cm-es – darabokra. A tofut vágd apró kokákra. A garnélát tisztítsd meg, ha csirkét használsz, azt is vágd apró kockákra. A földimogyorót mozsárban törd össze.

A hozzávalókat a szósz kivételével oszd 2 részre, egyszerre max. 2 adagot készíts!

A wokot forrósítsd fel. Önts bele 1 ek olajat, ha csirkét használsz, először azt tedd a wokba, ha félig megpirult, add hozzá a tofut és a fokhagymát, és forgasd addig, amíg a tofu széle kezd megpirulni. Adj hozzá 1 ek szószt, kevergesd, amíg a tofu felveszi.

Ha garnélát használsz, most add hozzá, pirítsd 1-2 percig. Az egészet kotord a wok falára, üss bele 2 tojást és keverd össze, mintha rántottát készítenél. Amikor a tojás átsült, keverj össze mindent a wokban, add hozzá a beáztatott tészta felét és további 1 ek olajat. A szósz felét 2-3 adagban merd a tésztára és óvatosan kevergetve pirítsd tovább, amíg a tészta megpuhul. Keverd hozzá a babcsíra felét.

Szedd tányérra, szórj rá újhagymát, pirított földimogyorót, apróra vágott koriandert és tegyél a tányérra 1-2 gerezd lime-ot. A lime leve csodálatosan kiemeli az ízeket, semmiképpen se hagyjátok ki!

 

Blogmustra