GASZTRO

Narancsos olívabogyó és más toszkán csodák

2010. július 15., csütörtök 21:40

toszkanaA hentesüzletbe lépve Dario egy borospohár-toronnyal a kezében sürgölődik a vásárlók között, mindenkinek önt egy pohárkával, kollégai pedig a ház specialitásait kóstoltatják. Kétszemélyes gasztrostábunk egyik fele Toszkánában nyaralt.

És evett, sokat. Kétrészes beszámoló következik: Végigenni Toszkánát, 1. rész. Olvasni csak étkezés után ajánlott.

Toszkána gyönyörű, változatos, rengeteg élménnyel, kultúrával, csodálatos tájakkal csalogat. Most már azt is tudom, hogy nem csak mindezért a szépségért érdemes ide visszatérni, hanem itt bizony enni kell.

Persze azt tudja az ember, amikor Olaszországba indul, hogy nagyon rosszul nem fog járni az étkezés terén – feltéve persze, hogy sikerül a turista menüt kínáló helyeket elkerülnie, de ez leginkább amúgy is a nagyvárosokban jellemző. Arra mégsem készültem fel kellőképpen, hogy ennyi, és ilyen finom, különleges dolgot fogok a tányéromról a számba pakolni.

fiorentina_2

Faszénen a híres bistecca alla fiorentina

Kapni itt is pizzát és mindenféle tésztát, a toszkán konyha mégis meglepetést okozhat azoknak, akik a szokásos spagettitúrára érkeznek ide. A toszkán konyha alapvetően az egyszerű, szezonális, és helyi alapanyagokat részesíti előnyben, szeretik és sokféleképpen használják fel a különböző fajtájú babot és hüvelyeseket, lencsét, csicseriborsót, és sokféle friss zöldfűszert, elsősorban zsályát, rozmaringot és bazsalikomot tesznek ételeikbe.

A főzésben az egyik legfontosabb alapanyag az olívaolaj, ha végignézünk a csodaszép toszkán tájon, ezen nem is csodálkozunk - a gyönyörűen gondozott szőlőültetvények és ciprusligetek mellett az ezüstösen csillogó olajfaligetek határozzák meg a vidék arculatát. Minden gazdaságnak saját olívaolaja van, a kisebbek saját használatra, míg a nagyobbak eladásra is sajtolják az aranysárga, kiváló minőségű extra szűz olívaolajat. Főzéshez, salátákhoz, önmagában kenyérre, de még levesek dúsítására, ízesítésére is használják.

fozoiskola2
Ha egyetlen alapanyag mentén kellene megfogalmazni a toszkán gasztronómiát, azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha azt mondom, Toszkána a húsimádóké. Kitűnő minőségű húst adó marhákat tenyésztenek ezen a vidéken. A Val di Chiana-ban és Val d'Arno-ban honos chianina marhából készül a bistecca alla fiorentina, azaz a „Firenzei beef steak”. Elkészítése nagyon egyszerű, a húst faszénen grillezik, és semmi mással, mint sóval, borssal és olívaolajjal fűszerezik.

Híresek és kedveltek a sertéshúsból feldolgozott termékek, a szalámik és kolbászok is, mint például a Prosciutto toscano, a pármaihoz hasonló, de erőteljesebben sózott sonka, a Mazzefegato – a szomszédos Umbriából átvett kolbászféle, a Finocchiona, egy vastag, hosszú édesköménymagokkal ízesített szalámi, és a Lardo de Colonnata Carrara környékéről, ez zsírszalonna sózva, fűszerezve. Szerencsére magyar kapcsolatot is találtunk a szalámitermékek közt kutakodva.

szalami
Toszkána egyik leghíresebb hentesüzlete Chiantiban, a középkori Panzano kisvároskában található. A már-már fogalommá vált tulajdonosa, Dario Cecchini nem csak a hentesüzletével, de több éttermével is kivívta a helyiek és turisták csodálatát.

A hentesüzletbe lépve Dario egy borospohártoronnyal a kezében sürgölődik a vásárlók között, mindenkinek önt egy pohárkával, kollégai pedig a ház specialitásait kóstoltatják.
- Olívaolajas vagy fűszeres zsíroskenyér falatkák. Ezt a fűszeres zsírt Burro del Chianti-nak hívják, és rozmaringgal, fokhagymával, sóval, borssal és egy csöppnyi ecettel ízesítik.
- La finocchiona, házi szalámi, narancsos olívabogyóval. Ezt a szalámit a legendák szerint régebben is a borkóstoláshoz szokták kínálni, mivel édesköménymaggal van ízesítve, enyhén ánizsos íze megtréfálhatja az embert, a bort esetleg finomabbnak ítélheti, mint amilyen valójában, azaz a szó eredeti jelentése szerint egy picit „átvágták, megtréfálták" az illetőt.
- Arista, zöldfűszeres, fokhagymás húsfalatkák, Egyben sült disznóhús, nekem a rozmaring dominált benne, de a leírás alapján kakukkfű és édesköményvirág is van a fűszerkeverékben.
Mindezért a kóstolóért nem kell fizetni, csak kedvcsináló a ház ízeihez. A pult tele van fantasztikus pácolt húsokkal, előre elkészített grillnyársakkal, de természetesen kapható natúr marha és sertéshús is. A húsimádok Mekkája!

Mac-Dario2
Aki nem lakott jól a köszöntő falatokkal és a puszta látványtól, felmehet a az emeletre, ahol a sajátosan értelmezett gyorséttermet, a Mac Dariot találjuk. Hosszú, közös asztaloknál eszik együtt minden vendég, érkezési sorrendben ülnek egymás mellett, és így is szolgálják ki őket. Összesen kétféle menüből választhatunk, melynek központi eleme természetesen a hús. A Mac Dario-ban egy kb. 25 dekagrammos húspogácsa, zsályás-fokhagymás sültburgonya, rengeteg friss zöldség, többféle fűszeres, házi készítésű szósz, egy nagy tál kenyér és víz is benne foglaltatik. Az étel ára 10 euro.

A Welcome menüben négyféle húsízelítő, zöldségek, kenyér és víz szerepel. A négyféle hús:
- Chianti tuna - nem tonhal, sertéshús, omlósra elkészítve, olyan puha, hogy szálaira esik szét
- Chianti sushi - nyers, nagyon apróra vágott fűszeres marhahús
- Sertésvagdalt kaliforniai paprika szósszal
- A már fent említett zöldfűszeres Arista

Dario másik két (nem gyors) étterme, az Officina della Bistecca és a Solociccia. Az előbbi hódolat a világhíres Bistecca alla Fiorentina-nak. Itt esténként faszénen sütik a húsokat, a menü ára 50 euro, mely a bort is tartalmazza. A Solociccia-ban (jelentése: csak hús) egy két órás vacsora keretében a hatféle húsból álló menüt ehetjük végig 30 euróért, melyben szezonális zöldségek, olívaolajos fehérbab, focaccia, kenyér, desszert, kávé és 2,5 dl bor van benne.

Sajnos a pincét egyik helyen sem pakolták tele ágyakkal, hogy a kóstoló fáradalmait kiheverhesse a bátor idelátogató. Több nap masszív húsfogyasztás után pihenésképpen bort és olívaolajat is kóstoltunk. Erről hamarosan következik a beszámoló.

cikk-tipus-linkek

Az olasz tészta és a vörösbor kifogott rajtunk

Bolgár lakoma 1500 forintból

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta