A Costes az év étterme 2009-ben

etterem-top-leadTegnap este ünnepélyes gálavacsora keretében a Dining Guide kihirdette a 2009-es év tíz  legjobb magyar éttermét – az abszolút nyertes a Costes lett. A 35 tagú társadalmi zsűri szavazatai alapján a 10 legjobb étterem a következő...

cikk-tipus-altalanos

• COSTES
• Arany Kaviár
• Babel
Bock Bisztró (Bíró Lajos étterme a tavalyi győztes)
• Csalogány 26
• Chateau Visz
• Enoteca Corso
• Fausto’s
• Kistücsök
• Onyx

 

gerendaiAz eredmény egészen az ünnepélyes kihirdetésig titkos volt, ezt egészen biztosan tudjuk, mert ha Gerendai Károly, a Costes tulajdonosa sejtette volna, hogy ekkora megtiszteltetés éri az éttermét, biztosan nem egy kinyúlt farmernadrágban érkezik az eseménynek helytadó szálloda báltermébe. Legalábbis ezt reméljük.

A tíz nyertes étterem fantasztikus kóstoló faltokkal készült, amit becsületesen végig is ettünk, felállítva a saját sorrendünket is. Be kell vallanunk, hogy egyikünk se járt még a Chateau Viszben, a tavalyi Dinig Guide díjátadón találkoztunk csupán a konyhájukkal először, úgyhogy őket nem tudjuk megítélni, ennek ellenére a Dívány stábja teljes egyetértésben a Babelt találta 2009-ben a legjobbnak Magyarországon.
 

A kóstolón a következő ételeket ízlelhettük:

ARANY KAVIÁR
Nyírfán füstölt vágótok-fiié, caperry olajjal Bükkön, borókával füstölt császárlazac-filé, gyömbéres, olívás öntettel
Oroszosan pácolt hering hagymasalátával Baszturma - fűszerkéregben érlelt grúz húskülönlegesség bélszínből, céklasalátával
Vaddisznóhússal töltött pelmenyi erdei gombákkal Lazaccal töltött pelmenyi tejföllel és vörös kaviárral

BABEL DELICATE
Tonhal Rossini módra
Gesztenyepüré amarénás meggyel tölcsérben

bock_kolbaszBOCK BISZTRÓ
Marhaszegy érdekesen
Szajmóka tandori Szent Jakab-kagylóval
Retro lecsókolbász szőlővesszőben készítve

CHATEAU VISZ
Vitéz szemling-sashimi, wasabi uborkarelish, cékla carpaccio és gyömbér-kókusz-emulzió
Borjúnyelv és mangalicacsülök, hosszúbors-tök-chutney, zöldbab, kapribogyós-fűszeres vinaigrette

costesCOSTES
Kacsamáj Bleu Montagne kávéval ízesítve, friss házi kaláccsal
Serpenyőben sült Szent Jakab-kagyló vörös quinoa szemekkel és narancsos répamártással

FAUSTO’S
Tradicionális előétel
Házi tagliatelle halszósszal
Panna cotta

KISTÜCSÖK
Balatoni harcsafiié zsályás babfőzelékkel
Mogyoró tányér

ONYX
Mákos-áfonyás macaron
Tainori csokoládétorta
Baba Savarin egzotikus gyümölcs-variációkkal

 

Kedvenceink a Babeles Tonhal Rossini módra és Gesztenyepüré amarénás meggyel tölcsérben, külön örültünk a pattogós cukornak a gesztenyepürében!

Szintén a top háromban volt nálunk Bíró Lajos házikolbásza házi mustárral és házikenyérrel. Sokszor tényleg nem kéne több, de jó kolbászt találni nem egyszerű Budapesten!

Külön öröm volt a Scaricamazza Giuseppe fantasztikus minőségű olívaolaj kóstolója, amit Mautner Zsófi tanácsára próbáltunk ki, és elállt a szavunk a különleges olajak ízétől, illatától, főleg hogy egy gyorstalpaló olívaolaj kóstoló tanfolyamon is részt vehettünk. Az olívaolajat hasonlóan kell kóstolni, mint a pálinkát: a kóstolópoharat vegyük a tenyerünkbe,  kicsit melegítsük fel, a másik kezünkkel fedjük le egy percre, majd szagoljuk meg az olaj illatát, utána kóstoljuk az ízét.

Imádtuk Sándor Tamás Bükki Kézműves Sajtjait is, akinek a sajtkósoló tanfolyamára is lemegyünk majd, és természetesen a Díványon is megosztjuk a tanultakat.

 

cikk-tipus-linkek

Tartanak a Michelin-csillagtól a magyar séfek

Amelyik étterem Michelin-csillagot kap, azon óriási lesz a nyomás - mondta Pesti István, aki a címre esélyes Bábel konyháját vezeti. Két hazai séffel beszélgettünk, és kiderült, a gazdasági válság segítette, hogy a magyar éttermek rohamosan fejlődjenek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra