GASZTRO

Komfortot adó forró csokoládé

2009. november 17., kedd 11:36

forro_csokiősz/komfortkaja Heti fókusztémánk a komfortkaja, hogy elűzzük a ködöt és a közelgő hideg idő gondoltatát. Nem karadhat ki valami nagyon nagyon csokoládés finomság, hiszen egy egészen picinyke darab csokoládé is képes arra, hogy megváltoztassa hangulatunkat.  

Sokat gondolkodtam, hogy mi legyen az a durván csokis recept, ami megfelelő lenne mára és egyszercsak beugrott: nem étel lesz, hanem a folyékony csoda – forró csokoládé! Ebből a sűrű, selymes, szinte fullasztóan édes italból már 1 dl is majdnem sok. Benne van minden, ami a komfortérzetemen óriásít lendít, ha éppen arra van szükség.

Szerencsére egyre több kifejezetten csokoládét árusító boltban lehet már itthon is valódi forró csokit kapni és a Budai Szamosban kapható csokoládéban is szinte megáll a kanál, ami igazán jó jel. Ha valaki éppen Párizsban jár, forró csokoládé szezonban kötelező ellátogatni az Angelina Café-ba, de addig is érdemes otthon próbálkozni az alábbi recepttel.

Recept (4 adag csokoládéhoz)

20 dkg jó minőségű csokoládé (keserű vagy félédes, legalább 60% kakaótartalmú)
1 dl víz
4 ek forró víz
3 dl tej
2 ek sötét barnacukor (vagy ízlés szerint)


A csokoládét törd apró darabokra. Egy kis lábosba tegyél vizet, erre helyezz egy másik ugyanakkora lábost és közepes lángon forrald fel a vizet.

A csokoládét 1 dl vízzel tedd a felső lábosba és a gőz fölött olvaszd fel. Amikor a massza teljesen homogén lesz, vedd le a tűzről, keverj hozzá 4 ek forró vizet és barnacukrot. Ez a forró csoki alapja, ezt lehet tejjel higítani. Ehhez a mennyiséghez kb. 3 dl forró tejet keverj, de ezt ízlés szerint változtathatod.

Forrón fogyasszátok.

Ezt a csokoládé alapot lehet tovább fokozni, többféle ízesítéssel készíteni: készülhet belőle chilis; fahéjas-szerecsendiós; de akár vaníliás változat is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.01.20 10:53:20BRAAJEN

    Én edénybe vizet teszek(rozsdamentes kiöntő, olyan literes), bele kakaópor, tőbb evőlanállal, tört csokoládé, sokszor maradék mikulás és egyébb táblásak, vaniliás cukor, chili, gyömbér, szerecsendió, fahéj(minden izlés szerint) és keverés melett párszor felfforalom, hogy csökenjen a víztartalma, egész az edény pereméig felhabzik! Nem szabad otthagyni mert leég és úgy már kellemetlen íze lessz! :( Mikor kész, kis rummal meglocsolom! :-) Csak az íze miatt!! Kis tejjel elég kellemes és kiadós ital! :p

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta