Gyümölcsös rózsaszörp

rozsau_003Nem csak a közel-keleti országokban dolgozzák fel az illatos rózsaszirmokat, de nagyanyáink se hagyták csak úgy tönkremenni. Talán a legismertebb a rózsalekvár, amit sziromból főznek, de sokan készítettek rózsaszirom szörpöt is.

Ez a szörp leginkább hűvösebb időben hat üdítően, mint például ebben a nyári őszben, amikor csak álmodozunk a napsütésről. A rózsaszörpből elég egy pár csepp is, annyira erős, fűszeres az íze. Ilyenkor nyáron citrommal, lime-al, és pár szem bogyós gyümölccsel szoktam könnyűvé tenni.

Hozzávalók:

40 dkg piros rózsaszirom
2 l víz
1 rúd fahéj
10 szem szegfűszeg
10 szem szegfűbors
1 rúd vanília
1 citrom héja
1 kg cukor

 rozsasudito_003
A szirmokat egy nagy fazékba teszem, és felöntöm a vízzel. Addig főzőm alacsony lángon, amíg teljesen ki nem fehérednek. Nagyon össze fog esni, könnyű lesz leszűrni. Miután leszűrtem, beleteszem a fahéjat, a vékonyan lehámozott citromhéjat, és a fűszereket is. A vaníliát félbevágom, de nem kaparom ki a belsejét, úgy teszem vissza a szörphöz.

Két liternyi szörphöz, kb. 1 kg cukrot használok, de ez ízlés dolga, lehet többet is. Addig főzőm a szörpöt, amíg a cukor elolvad, majd leszűröm, és üvegekbe töltöm.

Amikor iszod, egy kancsóba tegyél egy lime-ot felszeletelve, és nyomd rá egy egész citrom levét. Ha fagyasztott bogyósgyümölcsöt dobsz rá, akkor jégkocka se kell bele. Öntsd fel szénsavas ásványvízzel, vagy szódával, és már kész is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek