GASZTRO

Spárgás rizottó

2009. május 1., péntek 14:42

spargas_rizottospárgás/vega/nemzetközi
Rizottó fehér- és zöldspárga-fejekkel, citrommal és parmezánnal. Olyan gyorsan kész, hogy a harmincperces kaják közé is befért volna.

Hozzávalók

• 30 dkg kerek szemű rizs (pl. Arborio)
• 20 dkg spárga – zöld és fehér vegyesen
• 1 csokor újhagyma fehér és világoszöld részei
• ½ l víz
• ½ citrom leve
• ½ citrom frissen reszelt héja
• 1 tk só
• 1 ek vaj
• 2 dl zöldségalaplé
• 5 dkg parmezán frissen reszelve
• frissen őrölt fehér bors

Szabadítsd meg a zöld spárgát fás végeitől, a fehér spárgával tedd ugyanezt és hámozd is meg. Forralj fel egy kis lábosban ½ l vizet, tedd bele a citromlevet és a sót, és ebben főzd a spárgákat 4-6 percig, amíg a fejek megpuhulnak, de a szárak még kissé kemények maradnak. Dobd a spárgákat jeges vízbe, a főzőlevet tartsd meg.

Egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban olvaszd meg a vajat, dobd rá a felkarikázott újhagymát, és párold 2 percig. Öntsd hozzá a megmosott rizst, és pirítsd 2 percig. Tekerd a lángot közepesen alacsonyra, és adj 1 merőkanálnyit a spárgafőzőléből a rizshez. Kevergesd, amíg felveszi a folyadékot, majd ezt ismételgesd felváltva az alaplével és a spárga főzőlevével, amíg a rizszsemek al dentére főnek (mint a spagettinél, vagyis kívül puhák, de belül még kicsit kemények maradnak). Fontos, hogy a rizottó ne legyen száraz – ha elfogyna az alaplé, pótold egy kis vízzel.

A spárgák fejeit vágd le, tedd félre, a szárakat vágd ½ cm-es karikákra, és add a párolódó rizshez a reszelt citromhéjjal együtt kb. a főzési idő felénél (6-8 perc után). A főzési idő vége előtti utolsó pillanatban add a rizshez a reszelt parmezánt és a frissen őrölt borsot, adj még egy kanál folyadékot hozzá, és kapcsold ki a tűzhelyet. Keverj még egyet a rizottón, szórd meg a spárgafejekkel és még egy kis sajttal. Azonnal fogyasszátok.

 

További spárgás infók és ínyencségek


Amit a spárgáról tudni kell

Sült spárgasaláta

Spárga sonkaköntösben

Spárgakrémleves


Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta