GASZTRO

Blumenthal csirke tikka masalája

2010. május 4., kedd 08:41

blumi A Heston Blumenthal - Kulináris alkímia című műsorban látható, eredeti receptet leegyszerűsítettük, indiai kitérő és MRI vizsgálat nélkül, érzésből készítettük el.


cikk-tipus-recept


Heston Blumenthal komoly gasztrogeek. Amikor a tökéletes csirke tikka masala titkát kutatta, szép, hogy elutazott Indiába, és egy étterem 56 fokos konyhájában tanulmányozta, ahogy egy indiai szakács joghurtot maszíroz a csirkébe. Majd hőmérővel a tandoori kemence ideális hőfokáról is meggyőződött. Hazaérve nem esett neki az ételnek, mint vándordiák a ciberelevesnek, mindenekelőtt MRI vizsgálat alá vonta a pácolt, nyers húst, ami megerősítette a gyanúját, hogy a joghurtos pác mélyebben képes a húsba szívódni, mint a joghurt nélküli, így biztosan omlósabbra sül. Már csak egy akadálya volt a fogás elkészítésének: hogy nincsen tandoori kemencéje, amelyik több mint háromszáz fokra fűthető. Semmi gond, szerzett egy markológépet, lyukat ásott a kertjébe, és körbekerítette tűzálló téglával.

Heston Blumenthal a London mellett található Fat Duck étterem séftulajdonosa, a világ egyik legkreatívabb, három Michelin-csillagos szakácsa. Hosszú éveket töltött azzal, hogy kifejlessze egyedi ételkombinációit, amelyek meglepő ízük mellett szokatlan látványukkal válnak emlékezetessé. Blumenthal nem kedveli, ha a tevékenységét molekuláris gasztonómia műfajába sorolják. Mindenesetre lelkesen kutatja az ételek kémiai és fizikai tulajdonságait, csak úgy, mint az étkezés lélektanát is. Itt olvasható egy remek portré róla.

A Heston Blumenthal - Kulináris alkímia című műsorban látható, eredeti receptet leegyszerűsítettük, indiai kitérő és MRI vizsgálat nélkül, érzésből készítettük el.

blumi2

Hozzávalók 6 személyre:

1-1.5 kiló csirke (felsőcombfiléből készítettük, a legjobb nyersen kifilézni)

Joghurtos pác:

3 deci joghurt
5-6 gerezd fokhagyma
1 diónyi aprított gyömbér
olivaolaj, só, bors
tikka masala fűszerkeverék
koriander
görög szénapor

Paradicsomos szósz:

2 fej vöröshagyma
2.5 deci paradicsompüré
4 gerezd fokhagyma, és 2 további fej, amit meggrillezünk
1 diónyi gyömbér aprítva
5 dkg kesudió finomra őrülve
1-2 deci joghurt (ha sok joghurtos pác maradt, kevesebbet is tehetünk bele)
5-10 dkg vaj
2 deci kókusztej
kurkuma
koriander
római kömény
chili

Elkészítés:

A filézett csirkehúst néhány órára sós vízbe áztatjuk, majd elkészítjük a joghurtos pácot, alaposan bedörzsöljük vele a húst, és pihentetjük néhány órára, vagy akár egy éjszakára is.
Mivel nincs 300 fokra melegíthető tandoori kemencénk a háztartásban, a sütőt a legmagasabb hőfokra állítottuk, és nyársra húzva sütöttük meg benne a húsokat (kemencében néhány perc alatt átsül, a sütőben kell neki egy negyed óra). A grillszezonban a legjobb faszénen megsütni. Ha kihűlt a hús, feldaraboljuk. A sütőben vagy a grillen közben megsütjük a két fej fokhagymát is.

A paradicsomos szósz elkészítése:

Vajon chilit pirítunk, rádobjuk az apróra vágott hagymát, majd az aprított fokhagymát és gyömbért is. Beleforgatjuk paradicsomszószba, a grillezett fokhagymákat kinyomjuk a héjukból, és a szószba keverjük. Hozzáadjuk a kurkumát, ettől narancsosabb lesz a színe. Ezután öntjük hozzá a joghurtos pác maradékát, a joghurtot, és a kókusztejet. Az őrölt kesudiót vajjal keverjük el, majd hozzá adagoljuk a szószhoz, fűszerezzük és a végén óvatosan belekeverjük a csirkét.

A britek kedvenc indiai fogása párolt rizzsel és naan kenyérrel is nagyon jó. Nehéz elkerülni a túlevést, ebéd után fél órát pihegtünk a szőnyegen.

 


Ne maradj le semmiről!

Újabb cikkünk ebben a témában:

Gyógyít, ízesít, színez – a kurkuma - 2011.01.24.
Mostantól még jobban szereted majd az indiai, keleti konyhát, mert új sorozatunkból megtudhatod, hogy a kurkuma hogyan gátolja a gyulladást, miért alkalmas máj- és epebetegségre, és milyen ételeket ízesíthetsz vele.

KOMMENTEK

  • 2010.05.04 20:32:41Hangyasav

    Blumenthal tényleg nagyon jó fej, és a szóban forgó műsor is fenomenális.

    Apróság, de a címe: "Heston Blumenthal: A cél a tökéletes" a P*prika TV-n. Érdemes nézni!

  • 2010.05.05 14:06:56Dijoni

    Nem lehetne, hogy a Fűszeres és a Lila is újra írjanak? Bocs az offért!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta