Tegyük el télire a nyarat, 1. rész

Volt pár év, amikor sokan azt gondolták, a házi befőzések ideje lejárt, hiszen decemberben is kapható paradicsom és paprika is, de ha nagyon utána járunk, sárgabarackot vagy szilvát is vásárolhatunk. Aztán hamar kiderült, hogy nemcsak a zöldségek és gyümölcsök eszméletlen drágák télen, de az ízük se jó. Újra gyűjtögetjük a befőttesüvegeket nyáron, elkértük a nagymama befőző lábosát, és egyre fiatalabbak állnak neki a befőzésnek újra. Tömegeknek azért még nem nevezném, de ahogy nő azoknak a száma, akik szeretnék pontosan tudni, hogy mit is esznek, úgy nő a befőzők száma is évről évre.

A lecsó furcsa dolog. Sokan vallják, hogy az nyári étel, és ők télen egyáltalán nem kívánják. Ők azok, akik pici üvegekbe teszik csak el, akkora adagokba porciózva, amekkorára pont szükségük lehet mondjuk egy pörkölt alapjaként, vagy egyszerűen lefagyasztják a paprikát és a paradicsomot, nem vacakolva a befőzés nyűgével.

Legyél zöld, főzz be télire!

Ha nyáron vagy ősszel befőzzük, ami éppen akkor terem idényszerűen a környezetünkben, akkor azt nem kell télen több ezer kilométert utaztatva idehozni más országokból, és nem kell több hónapot fagyasztóládában tartani, és így rengeteg áramot elpocsékolni.

Mitől téli?

Nem kerül bele pirospaprika, mert nem biztos, hogy abba az ételbe szükség lesz rá, amibe belefőzzük, és az állástól különben is enyhén megkeseredne.

Kicsit zsírosabb, mint amit nyáron eszünk, de tartósítószer nélkül készítjük, ezért nem árt neki a több zsír.

Miért nem romlik meg, ha nincs benne tartósítószer?

A befőttes üvegeket használat előtt sterilizálni kell. Ez a gyakorlatban alapos forró vizes mosogatást jelent, majd egy nagy fazékban való kifőzést. Fontos, hogy a tetőket is csírátlanítsuk. Akinek legalább 70 fokon mosogat a mosogatógépe, az megspórolhatja az üvegek kifőzését, ha beteszi őket egy hosszú gépi mosogatásra.

A kész lecsó alatt nem zárjuk el a lángot, hagyjuk tovább forrni, de innentől kezdve már nagyon gyorsan kell dolgoznunk. Beleszedjük a lecsót a sterilizált üvegekbe, ráhúzzuk a tetőt, és azonnal megfordítjuk az üveget. Így garantáltan elpusztul minden kórokozó. Tíz perc múlva visszafordítjuk az üveget a talpára. Ha így járunk el, akkor dunsztolni sem kell, de azért abból még baj nem volt. A száraz dunszt azt jelenti, hogy fogjuk a kész lecsót és olyan helyre tesszük, ahol nagyon lassan hűl ki. Ilyen mondjuk a hűtőtáska  – természetesen jégakkuk nélkül -, vagy az ágynemű tartó tele paplannal.

Hozzávalók nyolc üveg lecsóhoz

50 dkg libazsír
1 kg hagyma karikákra vágva
1,5 kg paradicsom felkockázva
3 kg paprika, kicsumázva és felszeletelve
só, bors
1 ek őrölt kömény
2 ek cukor, ha a paradicsom nem elég édes

Oszd meg másokkal is!
Mustra