Öt libamáj recept, aztán irány a Libamáj Fesztivál!

Ma reggel tíz óta hivatalosan is annyi libamájat ehetünk, amennyi csak belénk fér, megnyitotta ugyanis kapuit a Libamáj Fesztivál a Budai Várban. Gondoltunk azokra is, akik nem jutnak el a rendezvényre, és összeszedtünk néhány izgalmas receptet.

1. Libamáj brulée

A recept beküldője: Kiss Katalin, Győrújfalu.

Hozzávalók 2-4 személyre:

220 gramm friss libamáj
2 cl Tokaji aszú (elég a három puttonyos)
2 cl konyak
2 teáskanál kakukkfű apróra vágva (lehetőleg friss)
1 csipet/tekerés feketebors a borsdarálóból
1 csipet tengeri só
2 teáskanál barna cukor
Kb. 5 db jégkocka

A 220 gr libamájat (kb. 2 darab) vágd össze nagyon kicsi darabokra és hintsd meg a kevés tengeri sóval és darálj rá friss borsot.

Keverd össze a konyakot, bort és a kakukkfüvet és add hozzá a darabokra vágott, befűszerezett libamájat. A keveréket tedd be a hűtőbe legalább két órára.

A sütőt melegítsd fel 180 °C-ra. A libamájat vedd ki a hűtőből és a jégkockákkal együtt turmixold össze, majd öntsd 4 kis tálkába, melyeket lehet sütőben is használni. A massza tetejét simítsd el.

A tálkákat tedd bele egy vízzel feltöltött magasabb falú tepsibe, és kb. 5 percig hagyd a sütőben, majd vedd ki és hűtsd le őket. Miután kihűltek, szórd meg a barnacukorral és karamellizáld „zsebsárkány” segítségével, vagy ha ilyennel nem rendelkezel a sütő grillező fokozatával magas hőfokon.

Tetszik? Akkor lájkold facebookon is!

2. Zsidó tojás

Fűszeres receptje

Hozzávalók:

10 keményre főtt tojás
1 nagy csokor újhagyma vagy 2 közepes vöröshagyma apróra vágva
libazsír (3 tojásnak megfelelő mennyiség)
1 kk só (ha marad másnapra, akkor valószínűleg utána kell sózni)
1 kk durvára őrölt bors
És ami elmaradhat, de mehet is bele:
50 dkg egyben sült libamáj, ugyanakkora darabokban, mint a tojás
2 ek mustár
1 kk piros paprika
1 csipetnyi szerecsendió

A hozzávalókat vágd egyforma darabokra és alaposan keverd össze. A tojást soha ne pépesítsd teljesen, hanem vagy villával törd össze, vagy késsel vágd egy deszkán, de a nagy lyukú reszelőn lereszelve is jó eredményt lehet elérni. Fontos, hogy darabos legyen a végeredmény, és ne krémes.

Tetszik? Akkor lájkold facebookon is!

3. Libamájas rétes

Az igazán bátrak házi rétesből is készíthetik, ehhez instrukciókat a receptet beküldő Szabó Veronika blogján találsz.

Hozzávalók 4 személyre:

50-60 dkg libamáj
1 db nagyobb alma
1 nagyobb fej lilahagyma
1 csokor snidling
2 cl almapálinka

fehér bors
3 dl tej
5 gerezd fokhagyma
házi készítésű rétestészta vagy (1 cs rétestészta)
zsemlemorzsa

A libamájat előző nap áztasd fokhagymás tejbe és tedd a hűtőbe. Mielőtt elkészíted, vedd ki a tejből, töröld szárazra, tisztítsd meg a hártyáktól és nagyobb erektől.

A lilahagymát tisztítsd meg, vágd félbe, szeleteld fel. Az almákat tisztítsd meg és vágd kockára. A májat vágd nagyobb kockára, száraz teflon serpenyőben pirítsd meg, amíg a zsírja kisül, majd add hozzá a hagymát és pirítsd együtt vele, közben sózd, borsozd.

Mikor mindkettő lepirult, tedd szűrőbe, hogy a felesleges zsír lecsöpögjön róla. Addig ugyanebben a serpenyőben dinszteld meg az almakockákat, sózd, borsozd,  majd add hozzá az alma pálinkát. Forgasd át, hagyd, hogy az alkohol elpárologjon.

A réteslapokat kend meg egy kis olvasztott zsírral, szórd meg zsemlemorzsával, tedd rá a ragut egyenletesen elosztva, majd kezdd el feltekerni. Tekerésenként szórd meg apróra vágott snidlinggel. A tetejét tojássárgájával kend meg. Sütőpapírral bélelt tepsin, 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süsd készre. Miután megsült, friss aprított snidlinggel, szeletelve tálald.

Tetszik? Akkor lájkold facebookon is!


4. Libamáj terrine

Lila Füge receptje

A májat jól hűtsd le, hidegen lapjával vágd 3 vastag szeletre. Ahogy felenged távolíts el belőle minden inat, eret - a legkisebbeket is, hogy szép homogén terrine-t kapj a végén. Lapos oldalával lefelé tegyél egy nagyobb darabot egy 15x12x11 cm-es hőálló edény aljára úgy, hogy teljesen kitöltse. Ha van hézag, azt kisebb darabokkal tömködd be. Szórd meg a só, bors, szerecsendió keverék 1/3-ával és locsold rá a bor 1/3-át. Ugyanígy rétegezd le a többi májat, legfelülre ismét egy lapos felületű darabot tegyél.

Az edényt fedd le - legjobb a kifejezetten erre a célra készített cserépedény - tedd egy nagyobb tepsibe, amibe annyi forró vizet önts, ami a forma 2/3-áig felér. 150 fokos sütőben 20 percig süsd. Vedd ki a sütőből, takard le a májat alufóliával és tegyél rá nehezéket -  1-1,5 kg súlyt (3 konzerv) megteszi. Hagyd így, amíg a terrine teljesen kihűl. Ezután tedd 2 napra a hűtőbe. Hidegen, meleg késsel szeleteld fel, kb. 10 szelet lesz belőle.

Tetszik? Akkor lájkold facebookon is!


5. Csokoládés-rózsaborsos libamáj

A receptet beküldte: www.dejofozni.blogspot.com

Hozzávalók:

1 db libamáj
1/2 l tej (vagy annyi, hogy ellepje)

bors
3 dkg jó minőségű étcsokoládé (minimum 80%-os)
12-14 szem rózsabors
1-2 evőkanál tejszín
(só)

A libamájat tisztítsd meg, és tedd egy tálba. Öntsd fel annyi tejjel, hogy ellepje. Egy éjszakán át pihentesd a hűtőben. Másnap vedd ki a hűtőből, itasd le róla a tejet és szeleteld fel (1-1,5 cm-es szeletekre). Tedd forró teflonos serpenyőbe a szeleteket és pár perc alatt süsd ki. Nem szabad túlsütni, ha biztosra akarsz menni, egy fogpiszkálót szúrj bele, és ha még jön ki vér, akkor még sütni kell. Amikor elkészült, vedd le a tűzről és sózd, borsozd ízlés szerint.

A mártáshoz a csokoládét vízgőz felett olvaszd fel, majd add hozzá a tejszínt, (kevés sót tegyél bele). A tálaláshoz egy konyhai ecset segítségével tetszőleges formában kend a mártást a tányérra, ízlésesen rendezd el a rózsabors szemeket és végül tedd mellé a kisült libamáj szeletet.

Tetszik? Akkor lájkold facebookon is!


Oszd meg másokkal is!
Érdekességek