A bizarr vörös és mentolos bestiák idén a csokinyulak

Az After Eight nyúl nemes vonásai Spéter Erzsébet és Medveczky Ilona arcát ötvözi - saját felelősségünknek tekintjük a lakosság kulturált és minőségi nyúlrágcsálását, ezért magunkra vállaltunk egy kemény csokitesztet is. A jól bevált márkákat preferáljuk a csokoládé jellegű példányok helyett: hogy elkerüljük a tejbevonókat, márkás és magasabb árfekvésű nyulakat választottunk a teszthez.

Szeresd a csokinyulat, mert ő is szeret téged! Húsvétkor elárasztják a boltok polcait a csokinyulak, de milyet válasszon az igényes vásárló? Megbízzunk az olcsó nyulakban és essünk túl az egész ünnepen vagy takarítsuk be a drágábbakat? Ne csak az árcédulát vegyük szemügyre, de a füles címkéjét is. Ha az összetételnél a nevetséges 5% kakaótartalmat olvassuk, tudjuk, hogy csak egy hitvány ipari végtermékről van szó. A képlet viszonylag egyszerű: ami olcsó, az biztos, hogy tejbevonó masszából készült. Ezekben a termékekben általában az a csavar, hogy a kakaóvajat olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. Ahhoz azonban, hogy csokoládénak nevezhessük, kakaóvajat mindenképpen tartalmaznia kell. Ne bízz mindenben, csak azért, mert nyúl alakú. Az se mindegy, milyen fülest tolunk a gyerek szájába.

A Kinder tovább élvezhető

A látszólag hegesztett szovjet alumínium játéknak tűnő nyúl valójában belül ehető. A Lidlben a Kinder nyúl 349 forintba kerül, „belső tejes réteggel bevont, finom tejcsoki-tartalom 45%”, a kakaó szárazanyag-tartalom 30%. Viki a Tesz-vesz város egyik lakóját látta az édes lényben: "az arca olyan, mintha extasy hatása alatt volna". A példányt türelmetlenül levetkőztettük, majd az állat kivégzését követően megállapítottuk, hogy a tétel rendben van - a belül fehér Kinder nem okozott csalódást. Kata elárulja, hogy ez a kedvenc csokija: „a Kinder, az Kinder. Ez a füles annyiban jobb, hogy vastagabb a Kinder-tojásnál, így alaposabban és tovább élvezhető.”

Szerkesztőségünk ítélete: 10/10 pont

Egy kis hazai: Bocinyúl

Hogy egy kis hazait is nézzünk, megragadtuk a Boci nyuszit is, 299-ért. Szépen fel van rajta tüntetve, hogy „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” ám kakaó szárazanyag-tartalma átlagos: mindössze 25%. Viki szerint a Bocinyúl csomagolása a vidéki húsvétok hangulatát hozza, Kata szavaival: "Olyan, mintha egy 60 éves tervezőbácsi álmodta volna meg". Csilla megjegyezte, hogy kissé hanyag a csomagolás, a nyúlnak gyűrött az arca, olyan, mintha grimaszolna: „viszont én lokálpatrióta vagyok, és elfogult a hazai termékek iránt: ezzel nincs más baj, rendben van.”

Szerkesztőségünk ítélete: 6,25/10 pont


Pedofil vonású Schmunzelhase

A sunyin mosolygó Milka nyúlnak a Müllerben 595 darabja. A helyes alpesi „Schmunzelhase” a zucker, kakaobutter és a magermilchpulver mellett 30% kakaóval áll be a mezőnybe.

Csilla szerint a nyúl egy kemény inzulin-sokk élményét hordozza élveteg arcán. Viki szerint egyenesen pedofil ábrázata van. Csodálkozva vettük észre, hogy eme vonások a csomagolást lefejtve sem tűntek el, hiszen a csokitest is viselte. Abban minden lány egyet értett, hogy az ízvilággal nincs baj: klasszikus, finom Milkáról van szó.

Szerkesztőségünk ítélete: 9,25/10 pont


Kommunista üreges nyuszitest

A KitKat örömnyúl „93% tejcsokoládéból készült üreges nyuszitest, ropogós gabonával” - piros, mint a Mikulás, de a pajzán, tavaszi mosolya inkább arra enged következtetni, hogy örömszerző tárgyat rejteget valamelyik testüregében. A kakaótartalma 30%. Az élmény 595 forint.  A KitKat nyúl némi rokonságot ápolhat a Télapókkal – véli Viki, Hajni viszont a Monopoly figura joviális kapitalista vonásait látja újraszületni. Kata szerint a nyúl színében kommunista, de ízében kapitalista. A léha bestia valóban ropogós. Viki szerint ez sem okozott csalódást, majd hozzátette, hogy „jó lenne, ha minden férfi ilyen kiszámítható lenne.” Judit válaszaiba sem lehetett belekötni, mert Gombóc Artúr vehemenciájával vetette bele magát az élményekbe, így minden ízlett neki, ami csokiból volt.

Szerkesztőségünk ítélete: 8,5/10 pont


Gyermektelen párok mentolos ajándéka

Ráraboltunk az After Eight mentolízű étcsokoládé nyúlra is, ami a Tesco-ban 599 forint. Eltekintve attól, hogy a mentolos csoki nem mindenhol örvend szíves fogadtatásnak, a címkén jól olvashatóan van feltüntetve, hogy kakaó szárazanyag-tartalma 50%, ami elég szép a saját műfajában. Csilla szerint a füles fennkölt, nemes vonásai Spéter Erzsébet és Medveczky Ilona arcát idézik: „Ha 80 felett lenne a csoki neve, teljesen beazonosítható lenne a célcsoport. A nyúl idős, arisztokrata tartása Vikinek jelenést okozott: „olyan, mintha egy szent lenne. Túl klerikális. Olyan, mintha a feje fölött lebegő glória fényt vetne az arcára." Csilla vetkőzteti le a fülest és megjegyzi, hogy utálja kicsomagolni őket, mert mindig összetöri a fülüket: „már messziről megcsap a mentol. Nem biztos, hogy egy gyereknek ez a jó választás. Stílusos és elegáns, de őt inkább egy rózsadombi nyugdíjas otthonba tolja majd a nyuszi."

Szerkesztőségünk ítélete: 8,5/10 pont


Húsvéti édes rumbatök

A Smarties többfunkciós zörgőnyúl, hiszen amellett, hogy kiváló édesség, a benne csörgő színes csokicukrok miatt rumbatöknek is elmegy, amíg fel nem falják. A szülőidegesítő ehető eszköz a Tesco-ban 449 forint. Kata szerint ez a pörgős, életrevaló és „rossz” gyerekek csokija: „ráadásul audiovizuális élményt is nyújt: íz, hang, szaglás, minden érzéknek jut valami". Viki szerint túl édes, ami egy gyereket megcélzó csokinál talán megbocsátható. Csilla megjegyzi, hogy a csoki miatt nem venné meg, de a benne zörgő színes cukrokért igen.

Szerkesztőségünk ítélete: 7,25/10 pont


A törésteszt bajnoka

Az ár tekintetében a Lindt arany nyúl vezet 845 forinttal. 60 %-os kakaó szárazanyag-tartalommal kimagaslik a többiek közül. Plusz, az állatnak helyes kis rézkolomp is csörög a nyakában. „Az összes közül ez az egyetlen, akinek nincs személyisége. Őt valahogy nem tudom elképzelni animálva, a többieket igen” – jegyzi meg Kata első blikkre. Viki szerint steril és decens, mint egy tévés bemondó. Csilla szerint ezt gyermektelen házaspárok szokták ajándékba vinni mások gyerekeinek: „drága, márkás és pofás - lehet vele villantani.”


A törésteszten ez a füles dobogós helyen végzett, mert már azt fontolgattuk, hogy üllőre rakjuk és kalapáccsal megyünk neki, amikor a lény végre megadta magát és elroppant. Katát a vastag héj merész következtetésre ragadja: „ránézésre 3 nap szorulás. Gyereknek csalódást okozhat, mert van valami ipari mellékíze. Nem tisztán édes, savanykás.” Viki szerint sokkal többet fordítottak a csomagolásra, mint az ízre: „ez a legdrágább tortabevonó, amit valaha is kóstoltam. Egy darab garantáltan 4-5 húsvétra is elsüthető. Ha én ilyet kapok, biztos tovább ajándékozom.” Az íz Judit szerint is nagyon tömény és megjegyzi, hogy ha csokinak nem is áll helyt, lakberendezési tárgyként tarolhatna.

Szerkesztőségünk ítélete: 2/10 pont

Így készül az autentikus csokinyúl

Most, hogy a gyári alufóliák mögé néztünk, ideje megkérdezni egy házi csokoládégyártót is, ők hogyan teremtik a csokinyulat: „Nálunk a Csokoládiában csak klasszikus csokoládé figurákat készítünk, tehát csoki nyúlból is a hagyományost” - meséli Szilágyi Antal üzletvezető. „Nem szeretnénk színes, gitározó, motoron ülő, stb. nyulakat készíteni. Azt szeretnénk, ha a megajándékozott gyerekek egy letisztult, régi időket idéző formavilággal találkoznának. Több éve gyűjtöm a 19. században készült fém öntőformákat. Ezek hangulatát és formáját idéző „modern” polikarbonát öntőformákat vásároltunk Olaszországból és Belgiumból. Az ideális tejcsokoládé nálunk 43 vagy 44 % kakaó szárazanyag tartalmú, a fehér pedig 29 %-os. Vannak étcsokoládéból készült figuráink is, 71%-os kakaótartalommal, ezek ecuadori termőterületről származnak.

Mi tiszta prémium csokoládéból készítünk figurákat és maximum másik típusú csokoládéval színezzük ki a nyuszikat (ha tejcsokoládé a teljes figura, fehér csokoládéval színezzük ki szemét, bajszát, nyakkendőjét stb.). Nem használunk ízfokozókat, mesterséges anyagokat. Továbbra is az a vezérelvünk, hogy kizárólag olyan termékeket készítünk, amelyekkel a saját gyermekeinket is nyugodt szívvel kínáljuk. Gondolva a cukorbetegekre, cukormentes csokoládéfigurákat is készítünk.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek