GASZTRO

A legolcsóbb tojás a legsárgább

2011. április 7., csütörtök 14:31

1-es, 2-es. 3-as, sőt, még 0-ás tojás is van. Mit jelentenek a számok és mi a különbség a tojások között? Megvizsgáltuk, megkóstoltuk húsvét előtt. Videó.

A legtöbb tojásos doboz belsejében tájékozódhatunk arról, hogy, hogy mit jelentenek a tojásokon található kódok. A legfontosabb információ az, hogy milyen körülmények között tartják a tojástojó tyúkot és honnan származik a tojás. Vajon mit jelentenek ezek a különbségek szín, állag és íz tekintetében? Tesztünk kis mintán alapul, az eredmény meglepő is meg nem is.

A tojáson levő termelői kód jelentése

0 - biotojás

1- szabad tartás (kifutós tartás)

2- alternatív/mélyalmos tartás

3 - ketreces tartás

HU- származási ország kódja

a többi kód a termelési hely azonosító száma

Antibiotikumos és hormonos tojás

A döntés, hogy milyen tojást vásárolunk elsősorban ökológiai és állatvédelmi szempontból érdekes. A magyar tojásokat nem utaztatják át több országon ahhoz, hogy meg tudjuk őket vásárolni. A biotojások esetében pedig biztosak lehetünk benne, hogy a lehető legkíméletesebb és legtermészetesebb módon bánnak a tyúkokkal a tenyésztők. A ketreces tartásban tojó tyúkok a legtöbb esetben olyan kis méretű ketrecben kerülnek elhelyezésre, amiben nem is tudnak felállni, nemhogy futni vagy kapirgálni. Nem kell harcos állatvédőnek lenni ahhoz, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzunk, elég csak arra gondolni, hogy milyen élelmiszert juttatunk a szervezetünkbe szívesen, és egyből nem lesz mellékes, hogy a tyúkok takarmánya tartalmaz-e adalékanyagot vagy színezéket, amitől a tojássárgája igazán sárga lesz, vagy kapnak-e antibiotikumos és hormonos kezelést az állatok. Ez utóbbi két tényező csak a biotojásoknál zárható ki.

A Tudatos Vásárló szerint Magyarországon a tyúktartás háromnegyede háztáji, egynegyede ketreces, viszont a kereskedelmi forgalomba kerülő, azaz a boltokban kapható tojások kilencvenöt százaléka a ketreces tartásból származik.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta