Az igazi amerikai almás pite

Az amerikai almás pite nagyon egyszerű desszert, elkészítése semmiféle konyhai jártasságot nem igényel, az eredmény mégis fenséges. Vanília fagyival tett szert hírnévre. Nem véletlenül.

Három hete azt ígértük, hogy mire megjelenik az utolsó videó egyszerű amerikai ételek témában, már tavasz lesz. Büszkék vagyunk rá, hogy ígéretünket betartottuk. Íme az utolsó videó.

Amerikai almás pitét készítettünk, ami az egyik nagy klasszikus amerikai desszert. Hófehérke is ezt süti a Disney rajzfilmben, amikor meglátogatja a banya, és a fiúk is nagyon kedvelik az Amerikai Pite c. filmben.

Az amerikai almás pite nagyon egyszerű desszert, elkészítése semmiféle konyhai jártasságot nem igényel. Nem kell tudni linzertésztát sütni, mint a magyar pitékhez, és még az almát sem kell megpárolni hozzá. Akkor lesz igazán jó, ha a tölteléket többféle almából készítjük: legyen benne savanykás, édes, keményebb és széteső fajta is. A cukor mennyiségét az almák ízéhez kell igazítani, a receptben szereplő mennyiség kiindulási alapnak jó.

A tészta készítésénél csak arra kell figyelni, hogy minél kevesebbet nyúljunk hozzá kézzel, hogy a vaj hideg maradjon, ugyanis a tészta a ettől lesz igazán omlós.

Hozzávalók:

A tésztához:
40 dkg liszt
5 dkg cukor
csipet só
25 dkg hideg vaj
6-8 ek hideg víz

A töltelékhez:
8-9 nagyobb alma, 3-4 különböző fajtából
1 citrom leve
5-6 ek cukor, vagy  ízlés szerint
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
csipet őrölt szerecsendió
1 ek vaj

1 tojás a tészta megkenéséhez

A tésztához keverd össze a lisztet, cukrot és a sót. Robotgéppel keverd hozzá a hideg vajat, amíg szétmorzsolódik. A vizet kanalanként adagold és mindig hagyd dolgozni a gépet, hogy a liszt felvegye a vizet. Amikor a tészta összeáll, kapcsold ki a gépet. A tésztát oszd két részre 2/3-1/3 arányban. Tedd a két tésztát fóliába, formázz belőlük korongot és hűtsd be fél órára.

A nagyobbik lehűlt tésztát tedd lisztezett munkalapra és nyújtsd 1/2 cm vastagra. Tedd piteformába úgy, hogy az oldalán 2 cm lógjon le, és hűtsd be ismét fél órára.

Készítsd el a tölteléket: az almákat pucold meg, magházukat vágd ki és a gyümölcsöket vágd vékony szeletekre. Keverd az almaszeletekhez a citrom levét, a cukrot és a fűszereket.

Vedd ki a piteformát a lehűlt tésztával a hűtőből, tedd bele a tölteléket és dobj rá vajat kis darabokban. Nyújtsd ki a kisebb tésztát és fedd be vele a pitét. Az alsó és a felső tésztaréteg széleit nyomkodd össze. Vágj nyílásokat a felső tésztarétegbe és kend meg enyhén felvert tojással. Egy kevés cukorral is megszórhatod. Tedd a pitét 230 fokra előmelegített sütőbe, süsd így 10 percig majd vedd vissza a hőmérsékletet 180 fokra. Süsd 1 órán át a pitét, amíg szép aranybarna színt kap.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek