GASZTRO

Az igazi amerikai almás pite

2011. március 31., csütörtök 13:52

Az amerikai almás pite nagyon egyszerű desszert, elkészítése semmiféle konyhai jártasságot nem igényel, az eredmény mégis fenséges. Vanília fagyival tett szert hírnévre. Nem véletlenül.

Három hete azt ígértük, hogy mire megjelenik az utolsó videó egyszerű amerikai ételek témában, már tavasz lesz. Büszkék vagyunk rá, hogy ígéretünket betartottuk. Íme az utolsó videó.

Amerikai almás pitét készítettünk, ami az egyik nagy klasszikus amerikai desszert. Hófehérke is ezt süti a Disney rajzfilmben, amikor meglátogatja a banya, és a fiúk is nagyon kedvelik az Amerikai Pite c. filmben.

Az amerikai almás pite nagyon egyszerű desszert, elkészítése semmiféle konyhai jártasságot nem igényel. Nem kell tudni linzertésztát sütni, mint a magyar pitékhez, és még az almát sem kell megpárolni hozzá. Akkor lesz igazán jó, ha a tölteléket többféle almából készítjük: legyen benne savanykás, édes, keményebb és széteső fajta is. A cukor mennyiségét az almák ízéhez kell igazítani, a receptben szereplő mennyiség kiindulási alapnak jó.

A tészta készítésénél csak arra kell figyelni, hogy minél kevesebbet nyúljunk hozzá kézzel, hogy a vaj hideg maradjon, ugyanis a tészta a ettől lesz igazán omlós.

Hozzávalók:

A tésztához:
40 dkg liszt
5 dkg cukor
csipet só
25 dkg hideg vaj
6-8 ek hideg víz

A töltelékhez:
8-9 nagyobb alma, 3-4 különböző fajtából
1 citrom leve
5-6 ek cukor, vagy  ízlés szerint
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
csipet őrölt szerecsendió
1 ek vaj

1 tojás a tészta megkenéséhez

A tésztához keverd össze a lisztet, cukrot és a sót. Robotgéppel keverd hozzá a hideg vajat, amíg szétmorzsolódik. A vizet kanalanként adagold és mindig hagyd dolgozni a gépet, hogy a liszt felvegye a vizet. Amikor a tészta összeáll, kapcsold ki a gépet. A tésztát oszd két részre 2/3-1/3 arányban. Tedd a két tésztát fóliába, formázz belőlük korongot és hűtsd be fél órára.

A nagyobbik lehűlt tésztát tedd lisztezett munkalapra és nyújtsd 1/2 cm vastagra. Tedd piteformába úgy, hogy az oldalán 2 cm lógjon le, és hűtsd be ismét fél órára.

Készítsd el a tölteléket: az almákat pucold meg, magházukat vágd ki és a gyümölcsöket vágd vékony szeletekre. Keverd az almaszeletekhez a citrom levét, a cukrot és a fűszereket.

Vedd ki a piteformát a lehűlt tésztával a hűtőből, tedd bele a tölteléket és dobj rá vajat kis darabokban. Nyújtsd ki a kisebb tésztát és fedd be vele a pitét. Az alsó és a felső tésztaréteg széleit nyomkodd össze. Vágj nyílásokat a felső tésztarétegbe és kend meg enyhén felvert tojással. Egy kevés cukorral is megszórhatod. Tedd a pitét 230 fokra előmelegített sütőbe, süsd így 10 percig majd vedd vissza a hőmérsékletet 180 fokra. Süsd 1 órán át a pitét, amíg szép aranybarna színt kap.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.03.31 14:41:01ironika

    Én is hasonlóan készítem, annyit tennék hozzá, hogy én őrölt gyömbérrel és fahéjjal fűszerezem,valamint forrón vanília fagyival, hidegen tejszínhabbal (valódi) tálalom. Remek! Ráadásul, a férfiak is nagyon kedvelik.

  • 2011.03.31 14:50:22Martian

    A jenki gasztronómia olyasmi kategória, mint pl. a "legendás forróvérű brit szeretők". :))

  • 2011.03.31 14:56:31Cook kapitány

    Kiváló. Már csak azt nem tudjuk (pontosabban látjuk) hogy milyen a belseje kész állapotban. Sajnos a videóból is kimaradt.

  • 2011.03.31 15:16:00Mitya Ivanov

    azért nem mutatták, mert forrón nmem lehet felvágni

  • 2011.03.31 15:40:17mosolygós arc

    Vegyünk a leányzónak nyújtófát!

  • 2011.03.31 16:02:36Bár

    "Nem kell tudni linzertésztát sütni", aztán amit leírnak, az pont a linzertészta. Biztos könnyebb linzertésztát csinálni, ha nem tudjuk, hogy az linzertészta :)

  • 2011.03.31 16:38:37Cico888

    Én anno annyit változtattam rajta, hogy graham lisztből csináltam, emiatt keményebb a tészta úgyhogy vékonyabbra is kell nyújtani. Az almához cukrot nem kevertem, maximum megszórtam pici barna cukorral..én pont úgy szeretem, ha savanykásabb, viszont az alma közé kevertem pár kanál grízt. Nagyon fincsi lett:)

  • 2011.03.31 17:15:49no-night

    kéne egy nick: Ott írják, hogy a Disney-féle rajzfilmben, ami igencsak amerikai. A Bambi is sokben eltér Felix Salten eredetijétől abban a formában...

    Amúgy meg hogy ez mennyire amerikai kaja, azt az is mutatja, hogy a Ramones pont ezért cserélte a saját jelképén a címersas olajfaágát almafaágra - mert tipikusan amerikai dolgot akart (ezért került a másik karmába a baseball-ütő).

  • 2011.03.31 20:40:32Advanced Flight

    Bár: pontosan. Én egyszer csináltam egy ilyen amerikai almás cuccot, de az tényleg egyszerű volt, mert a hozzávalókat nem kellett összekeverni, hanem a margarinszeleteket meg almaszeleteket rá kellett pakolni a lisztre, és az egészet bevágni a sütőbe, aztán valahogy összeolvadt az egész és tök jó lett.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta