GASZTRO

A tökéletes hamburger kellékei: zsömlét sütöttünk

2011. március 17., csütörtök 14:02

Amerikai kertiparti sorozatunk második részében hamburgerzsömlét sütünk. Ne rontsuk el a vacsorát bolti zsömlével, inkább süssük meg magunk. Bár a kelesztése viszonylag hosszú idő, nem kell a konyhában felügyelni közben a tésztát. Videóval.

Az igazi hamburgerhús után, következzen az igazi hamburgerzsemle.

Többféle hamburger zsemle létezik, nekünk ez az édeskés, fuffancsszerű jött be a legjobban. Sajnos a zsemlekészítés időigényes, de mindenképp megéri a fáradozást, mert össze se lehet hasonlítani a végeredményt a morzsálódó, tartósítószerrel telenyomott boltival.

Közben akár dolgozni is el lehet menni

Hiába a jó minőségű hús, ha egy vacak zsemlébe tesszük. Ha minden kötél szakad, és csak az előrecsomagolt, bolti úgynevezett amerikai hamburgerzsömlét lehet kapni, mert a péknél elfogyott a puffancs, akkor inkább vegyetek valamilyen parasztkenyeret, még az is jobb ízű választás.

A tésztát akár kézzel, akár géppel bedagaszthatjátok. Ha csak este lesz a hamburgersütés, akkor tegyétek a hűtőbe, estig szépen lassan meg kel ott is, közben akár dolgozni is el lehet menni.

Hozzávalók:

60 dkg simaliszt
2 dl langyos tej
1 dl joghurt
1+1 tojás
4 ek étolaj
2 ek cukor
1 kk só
1 zacskó (7g) szárított élesztő

Minden hozzávalót öntsünk a dagasztótálba, majd alaposan dolgozzuk ki a tésztát. Lefedve kelesszük a duplájára. Borítsuk egy lisztezett deszkára, és osszuk nyolc részre. Formázzunk belőle zsemléket, és ezt is hagyjuk duplájára kelni. A konyha hőmérsékletétől függően ez 1-1,5 óra. Kenjük meg a zsemlék tetejét egy felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük szép pirosra kb. 20 perc alatt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.03.17 15:48:28kasztor

    Majdnem ugyanez gyorsabban:

    1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tej felében a cukorral, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen lágy tésztává gyúrjuk (csak egy pár percet vesz igénybe, nagyon szépen összeáll).
    2. A tésztabucit 9, vagy 12 részbe vágjuk és a bucikat szép kerek zsemlealakúra formázzuk. / Két tenyerünk között sodorjuk/
    3. Sütőpapírral kibélelt gáztepsire rakjuk.
    4. Megkenjük kevés vízzel elkevert tojással és megszórjuk szezámmaggal, vagy sajttal, vagy üresen hagyjuk.
    5. Ezután fél óráig kelesztjük 50 fokos sütőben légkeverésen, majd megkenjük ismét tojással (óvatosan, nehogy összeessenek a bucik). Nagyon szépen megkel, kétszeresére.

    6. Majd a sütőt 180 fokra vesszük és így sütjük 18-20 percig.

    sütési hőfok: 180 °C
    sütési mód: hőlégkeveréses

     2.5 dl langyos tej
     1 ek cukor
     1/2 tk só
     2 ek. olaj
     1 tojás / + 1 tojás megkenni /
     40 dkg sima liszt
     10 dkg rétesliszt
     2,5 dkg élesztő

  • 2011.03.17 17:24:33Viktor9

    Más téma, vettem egy étrend kiegészítőt, amiben, így utólag vettem észre, hogy aszpartam van.

    Valahol azt olvastam,hogy az aszpartam hő és fény hatására lebomlik. Akkor, ha megmikrózom vagy forró vízbe, szórom a cuccot akkor lebomolhat az aszpartám. Nem sok kedvem van kidobni, de ha nincs más választás akkor megteszem.

  • 2011.03.17 17:51:08lackó

    Tedd ki a napra :D.

  • 2011.03.17 19:36:52Stegal

    Én máshonnan vettem a receptet,de azzal egyetértek,hogy boltban ilyent kapni nem lehet.
    Viszont a végeredmény a videón nem győzött meg.
    Maradok a kenyérlisztes variációnál..
    [link]

  • 2011.03.18 02:00:01DeToXXX

    kajás lettem 8)

  • 2011.03.18 05:07:46bagaela

    Viktor9, jézusom ember, mesterséges édesitövel (ami aszpartamot is tartalmaz) is lehet fözni pl, nem bomlik el, max laborban bizonyos körülmények között.
    okozhat problémát ha fenilalanin (ez bomlik benned a szervezetedben az aszpartambol, de aki nem speciálisan enzimhiányos az fel tudja dolgozni ésmég értékes tápanyagnak is számit) ha viszont enzimhiányos vagy, akkor azt kiszürik már pici korban de ha mégse,akkor eddigre a bujtatott bevitel miatt valoszinü h valami degenerált kriplis lennél.
    Nem fogsz belehalni abba az 1-2miligram aszpartamba. Gondolom a táplálékkiegészitöt sem dekával viszed be.

    Ez a hamburgerbuci meg, hogy eltérjek a tématol, nagy kedvencem, de akkor minimál, bolti hus meg csalamádé is kell bele, na ugy az igazi retroburger! :D

  • 2011.03.18 12:07:53Mao elvtárs

    esetleg van recept hagyományos, jó ízű és rendes állagú SÓS hambizsömlére is? Ezzel a puffancs-bucival a világból ki lehet kergetni, bár lehet, lekvárral ehető.

  • 2011.03.18 23:30:03kermi

    Vicces. Amint beírták kommentben, hogy mekkora sületlenségeket ír a másik posztban az asztrológus, hamar lezárták, nehogy nagyon beégjenek. :) Hogy nem sül ki a szeme a sok tróger pénzlehúzó horoszkópos-ezótévés-asztrosós asztrológus sarlatánnak... Nem értem, hogy az ilyeneket miért nem csukják le csalásért.
    Megjegyzés: tudom, hogy ez itt off, de a megfelelő helyet, mint fent már írtam, hamar lezárták.

  • 2011.03.18 23:31:28kermi

    Ja, és ugyebár erről van szó:
    [link]

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta