Kuktában a zöldségleves 20 perc alatt elkészül. Ennyi idő még a legrohanósabb napokon is jut a vacsora elkészítésére és egy forró levesnél nem sok jobbat tudok elképzelni az elhúzódó télben. Ennél a receptnél az a csel, hogy a leves téltagadó - nincs benne bab, kolbász vagy hús, ami ilyenkor jellemző szokott lenni, nem is tejszínes, zsíros vagy krémleves, sokkal inkább a tavaszt és a nyarat idézi friss, savanykás ízével. Titka a jó minőségű konzervparadicsom, ami annak ellenére, hogy dobozból kerül a levesbe, a nyári napsütés ízét adja a leveshez.
Hozzávalók (6-8 személyre)
1 fej lilahagyma
1 szál póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
2 szál szárzeller
1 édeskömény gumó
1 kisebb karalábé
1 nagyobb krumpli
1 konzervparadicsom (egész paradicsomokkal)
2 l víz
só
bors
2 tk római kömény
1/2 tk fahéj
3 ek olívaolaj
A hagymát vágd apróra, a pórét karikára. A kuktába önts 3 ek olívaolajat, melegítsd fel és fonnyaszd meg rajta a hagymákat. Dobd bele az összetört fokhagymagerezdeket és kevergesd 1 percig.
Add hozzá a karikára vágott sárgarépát és szárzellert, a felkockázott édesköményt, krumplit, karalábét. Öntsd bele a konzervparadicsomot, sózd, borsozd és add hozzá a fűszereket. Keverd össze és pirítsd 2 percig. Öntsd fel vízzel, zárd le a kuktát és főzd 15-20 percig. Tálalás előtt szórd meg apróra vágott petrezselyemmel. Egy pirítóssal vacsorának is megteszi.