GASZTRO

Csörögefánk - nem kelt tészta

2011. február 1., kedd 08:30

Csörögefánk mindenkinek, aki tart a kelt tészta otthoni készítésétől, de szeretne házi fánkot enni. Mert kell egy jó fánk recept.

A kelt tészta készítése nem akkora ördöngösség, mint amennyire sokan rettegnek tőle. Ezt a parát most mégsem kíséreljük feloldani, voltak már erre irányuló próbálkozásaink, inkább azoknak kedvezünk most, akik nem szeretnének a kelesztéssel bajlódni. Azzal a jó hírrel szolgálhatunk, hogy létezik fánk kelesztés nélkül is. A csörögéhez mindössze egy pár erős kézre vagy egy dagasztásra képes ropotgépre van szükségünk. Időben is jobban járunk, mint a hagyományos fánk esetén, mindössze 20 percig kell a bedagasztott tésztát pihentetni. Persze az eredmény nem szalagos fánk, hanem csörögefánk lesz.

Hozzávalók:

25 dkg liszt
5 dkg vaj
1 pohár (175 ml) 20%-os tejföl
3 tojássárga
3 g porcukor
1 csipet só
olaj a sütéshez

A lisztet és a vajat morzsold el. Egy tálban keverd össze a tojássárgáját a tejföllel, és add a lisztes keverékhez, dolgozd össze robotgépben vagy gyúródeszkán. Keverd hozzá a lisztet, porcukrot és a sót, majd gyúrj belőle fényes, ruganyos tésztát.

Hideg helyen pihentesd 20 percig, majd nyújtsd kb. 3 mm vastagságúra. A kinyújtott tésztából derelyevágóval vágj rombuszokat, ezek közepébe ejts egy-egy bemetszést hosszában. A lyukon bujtasd át a rombuszok sarkát, hogy forgács alakot kapj.

Egy nagy lábosban forrósíts olajat a sütéshez és süsd pirosra a fánkokat, egyszer megfordítva azokat, ez összesen kb. 4 perc. Egyszerre csak annyi fánkot süss, amennyi kényelmesen elfér a lábosban, hogy ne ragadjanak össze.

Szedd a kész fánkokat papírtörlőre, csepegtesd le a felesleges olajat, majd még melegen forgasd porcukorba a fánkokat. Porcukorral és baracklekvárral kínáld.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta