GASZTRO

Bíró Lajos szakácskönyve tényleg sok, de imádjuk

2010. november 30., kedd 15:19

Ez a könyv Bíró Lajosról szól, még akkor is, ha úgy tűnik, mintha receptek lennének benne. Szeretné, ha sok lenne, de az az igazság, hogy imádjuk. A főztjét, a könyvét, és őt is.

Múlt héten jelent meg Bíró Lajos: Sok vagyok című szakácskönyve, 153 recepttel.

Nem aprózták el a bemutatót a Bock bisztróban, soknak szánták azt is. Sok volt az étel - 18 fogás, 18 borral -, de Bíró Lajosból továbbra se lett elege senkinek, sőt!

Nem kevés érzelem van a séf lelkében

Kinek ajánljuk ezt a könyvet?  Mindenkinek! Azoknak, akik rendszeresen főznek otthon, és azoknak is, akik csak félévente szeretnék elkápráztatni a vendégeiket. Szó szerint tanulhat belőle anya és lánya is.

Aki hallotta már Bíró Lajost, ahogy a késről mesél, amit az édesapjától kapott, az tudja, micsoda érzelmek laknak a séf lelkében. Ilyenek a receptek is a könyvben egytől-egyig. Bennük vannak a barátok, a család, és a kollégák. Bennük van hatvan év.

Bíró még a konyhai önbizalomhiányt is kezeli

Aki járt már a Bock bisztróban valaha, annak nem kell ajánlani ezt a könyvet, egészen biztos vagyok benne, hogy megveszi. Azoknak ajánlanám, akik még soha nem vacsoráztak ott. A receptek nagy része egy teljesen átlagos konyhában is elkészítheti bárki. Inkább csak egy kis nyitottság kell hozzájuk, mint hatalmas konyhai gyakorlat, hiszen tökfőzeléket vagy bablevest eddig is mindenki főzött otthon, csak nem így. Pont az van benne a könyvben, amitől más, amitől több lesz egy ilyen étel.

Persze sok-sok olyan ételt is megtanulhatunk elkészíteni, aminek eddig nem nagyon álltunk neki, megfelelő recept vagy önbizalom hiányában. A könyvben benne a recept, Bíró Lajosban megvan az önbizalom, így már semmi nem áll az utunkba.

A séf munkaállomásai:

Bíró Lajos a Bock bisztró séfje, 60 éves. A vendéglátó-ipari technikum elvégzése után két évig szakácskodott, majd beállt pincérnek a Volga Szállóban. Négy év múlva következett az Olimpia Hotel, majd 1975 végétől a budapesti amerikai nagykövetség, ahol már - újra szakácskabátot öltve - séfként állt munkába. Ott ismerkedett meg a kínai konyhával. A követség után Magyarország második kínai éttermében, a Vörös Sárkányban dolgozott séfként. 1989-től 2007-ig a Múzeum Kávéház és Étterem egyik tulajdonosa és séfje. 2009-ben elvállalta a Mesterszakácsok című televíziós vetélkedő bírájának szerepét. 2004 óta vezeti a Bock Bisztrót.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.12.01 10:05:31kerekbilincs

    hú én egyáltalán nem vagyok a rántotthúsos, sőt. de ez a nagy tányéron szétmázgált "fogás" téma tényleg sok. valahogy elbillent a dolog, nem érzem az egyensúlyt, olyan röhejes az egész. imádom pl a francia konyhát, az sem operál nagy mennyiségekkel, de bakter hogy tényleg ennyi egy kaja... bár lehet ez a fotó túlzás csak, amúgy nem voltam a Bock bisztrban. volt ott már vki? milyen amúgy?

  • 2010.12.01 10:06:34kerekbilincs

    60éves? tök jól néz ki!!

  • 2010.12.01 10:14:01Gigalamer

    Szerintem hideg előételnek nem hogy kevés a mennyiség, hanem inkább sok. :)

    Egyébként menj el, próbáld ki, biztos nem fogsz csalódni.

  • 2010.12.01 11:03:29Before

    Télleg elég randa ez a tányér, de biztos nagyon finom.
    Kerékbilincs: azt vetted, hogy 18 fogás?

  • 2010.12.01 12:03:56kerekbilincs

    igen, utána gondolkodtam el, hogy lehet, ezért. csak az is túl sok, nem? ki akar végigenni 18 ízű cuccot? nem fáradnak bele az ízlelőbimbók? még a 10 is soknak tűnik!

  • 2010.12.01 12:04:27kerekbilincs

    inkább úgy néz ki a tányér, mint egy flipper gép játékmezője, nem?

  • 2010.12.01 13:50:00üzlet, hirek,sport, játék...MIX

    Nekem OK
    Ez a divat
    iGoogl üzlet,hírek,spot,játék...MIX

  • 2010.12.01 14:01:00Krisztina

    kerekbilincs, azert van ennyi a tanyeron, mert amint a cikkben is le van irva, 18 (tizennyolc) fogas volt. Egyebkent nem adnak nagy adagokat A Bisztroban, de egy no nem birj avegigenni az eloetel-foetel-desszert minimumot sem, egy ferfi meg pont kellemesen lakik jol (nem bezabal). Egyebkent foglalj asztalt (ez fontos), menj el, ksotold meg, megeri. En ettem mar par igazan jo etteremben kulonbozo helyein a vilagnak, de A Bisztro nagyon elol van a rangsorban. Mar amennyiben nyitott vag yes ertekeled a magyar konyhat "mashogyan". Isteni, csak szuperlativuszokban tudok rola beszelni. Ne az etlaprol rendelj, kerd meg a pincert, ajanljon valamit :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta