Légy menő csicsókával

Aki még nem találkozott csicsókával, egy krumpliba oltott gyömbérgyökérhez hasonlító képződményt keressen a piacon. Érdemes megismerkedni vele, mert mostanság egyre több menő étterem étlapján szerepel, és a piacokon, bioboltokban is gyakran felbukkan.

A csicsókát (más nevén jeruzsálemi articsókát vagy topinamburt), ha egyáltalán szóba kerül, a "szegény ember krumplijaként" szokás emlegetni. Annak, hogy ismét népszerűvé vált, nem csak a trend az oka, hanem az, hogy a csicsóka nagyon jóízű, sokféle képpen elkészíthető zöldség, melynek élettani hatásai is igen pozitívak. Most van a szezonja.

Aki még nem találkozott csicsókával, egy krumpiba oltott gyömbérgyökérhez hasonlító képződményt keressen a piacon. Valójában maga a növény a napraforgóhoz hasonlít, ehető részét a gyökéren képződő gumók képezik. Általában ezek a gumók elég göcsörtösek, ami meghenezíti a pucolásukat, de ha szerencsések vagyunk, kevésbé girbegurbákat is találhatunk.

Gyakran a krumpihoz hasonlóan készítik (pürének, csőben sütve), de ennél sokkal izgalmasabb receptekkel is találkozhatunk, mert a csicsóka nem rendelkezik a burgonya keményítőtartalmával, és sokkal levesebb, ezért akár ital is készíthető belőle, de fogyasztják nyersen, salátákban is. Könnyű vele bánni, és elkészítési ideje is rövid a magas víztartalom miatt. Íze is összetettebb a burgonyánál: édeskés, olajos magvakra, leginkább dióra emlékeztet, ezért gyakran párosítják dióval vagy dióolajjal. A szarvasgombát is nagyon szépen egészíti ki, éttermekben gyakran különleges tengeri herkentyűk - homár, fésűkagyló kísérője.

Az otthoni ismerkedést érdemes valami egyszerűbb étellel kezdeni, amit majd egészen biztosan követnek az izgalmasabb fogások is. Mi is egy szupergyors és szimpla pürével kezdjük a sort. A folytatásban szó lesz a csicsóka élettani hatásairól és jövünk még receptekkel is.

Hozzávalók

60 dkg megtisztított csicsóka

3 dkg vaj

4 ek tejszín

frissen őrölt szerecsendió

A csicsókát pucold meg, és vágd egyforma kockákra. Tedd fel főni egy közepes lábosba, kevés enyhén sós vízbe (nem kell, hogy ellepje). Ha megfőtt, szűrd le, tedd vissza a lábosba és krumplinyomóval törd össze. Reszelj bele kb. 1/3 teáskanálnyi szerecsendiót és keverd hozzá a vajat. Lazítsd egy kevés tejszínnel és keverd habosra. Ízlés szerint sózd és azonnal tálald.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek